torsdag 17 december 2015

Julkalender lucka 17

Sorbus koehneana, Ås

Pärlrönn


Upprett växtsätt med lätt hängande grenar. 2-3 meter hög buske. Busken har ett extra sirligt och lätt bladverk som får stark rödgul höstfärg vilken tillsammans med de vita bären ger ett intressant inslag på hösten. Vanligtvis får de vita bären vara ifred för fåglarna och de ger prydnadsvärde långt in på senhösten. Busken har vita blommar i juni.

Ursprung: Sortern kommer ursprungligen från Jämtland i Sverige men har tillvaratagits av norska E-plantgruppen med frökälla på Ås

Användning: Pärlrönn passar utmärkt för att ge extra intryck rabatter och andra planteringar. Som uppstammad eller påympad kan den också användas som miniträd. För gruppplanteringar är ett plantavstånd på ca 1 meter tillräckligt för att ge en tät plantering.

Övrigt: Sorbus koeneana frökälla Ås är betydligt härdigare än motsvarande ursprung av pärlrönn. I Finland har den övervintrat utomordentligt ända upp i zon IV när andra pärlrönnskloner kan ha problem redan i zon II. 

På norska elitplantstationens hemsida (E-plant Norge) finns mera bilder och info om Pärlrönnen, http://www.eplante.no/innhold/planter/sorbus-koehneana-fk-%C3%A5s-e/

Bladverket har en sirlig rönnstruktur och ger tillsammans med bären ett starkt intryck rätt tidigt på hösten. Senare rödgult bladverk som efterhand faller och lämnar bärklasarna kvar på busken.

Fåglar brukar inte intressera sig för vita bär, därför finns dom kvar länge på busken.

Det finns andra rönnar med vita bär också. Bilden är Sorbus prattii vilken har mera "toppiga" bär. Prattii växer långsammare än koehneana men sluthöjden är något högre. Sorbus prattii finns normalt inte i plantskolor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar