fredag 4 december 2015

Julkalender, lucka 4

 Hydrangea arborescens ’Sylvia’

Vidjehortensia


En låg och tät buske på ca 1 meter.Vita bollformiga blommor med en bredd på upp till 20-30 cm. Bladen är nästan runda. Blommorna sitter på årsskotten.


Klonurvalet från Närpes påminner i stort om klonen Annabelle. Närpesklonen har dock betydligt bättre vinterhärdighet i Österbotten. Hos oss är det sällsynt att Annabelle klarar sig mer än 5-7 vintrar medan Sylvia-klonen har klarat sig åtminstone sen 1950-talet.


Vidjehortensian används främst i rabatter och planteringar där sortens låga men breda växtsätt kommer till sin rätt. Zon ca V-VI.


Övrigt: Eftersom vidjehortensian blommar på årsväxten skall eller kan den klippas ner helt till marken varje vår. Surjordsväxt – använd rhododendronjord

Klonen 'Sylvia' härstammar från gammalt material från Närpes. Denna klon har aldrig haft vinterproblem här i zon 3 och vi har kunder ända upp i zon 5 som odlar den utan problem. 
Blommorna kommer på årsväxten och är helt vita från mitten av juli. I början av september är dock blomningen över och blomställningen får en brun nyans.

Med rätt gödsling ger Sylvia nästan lika stora blommor som den känsliga sorten 'Annabelle'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar