onsdag 11 maj 2016

Mer växtnyheter för 2016

För dig som gärna vill ha hjälp med att välja och vraka bland alla nyheterna berättar vi  här om  fem till av de riktigt fina växtnyheterna. Det här är växter som vi själva här på plantskolan  tycker är i toppklass. Kolla gärna också de 5 första tipsen i ett tidigare inlägg


Nyheter för säsongen 2016

Dvärgberberis för stenpartier


För några år sedan var det en av våra nordsvenska kunder som bad oss skaffa fram några dvärgberberissorter för sin Garden-Center. Vi frågade förstås honom om härdigheten för dessa, för oss, mer obekanta sorterna. Han berättade då att just dessa sorter hade han redan några år  sett i en plantering i sina trakter, och ville  ha dem för plantering i stenpartigrupper och andra platser där låga färggranna växter krävdes. Sagt och gjort vi skaffade dem via våra holländska kontakter och givetvis tog vi några extra exemplar för egen del.

Vi klipper tillbaks dem ganska rejält varje vår för det är egentligen den färggranna tillväxten som är vackrast. Planteringsplatsen skall också vara rätt bra dränerande men man ska ändå vara beredd att vattna till ganska snabbt när torrare perioder stundar. Berberissorter överlag har inte så djupa rötter vilket också gör dem välägnade till krukor och urnor (viktigt att de får regelbunden bevattning).


Sorterna vi har till försäljning är:

    • Aurea, gulbladig, växer till ca 60-80 cm
    • Maria, gulgrön färg. 1-1,5 m.
    • Orange Rocket, kopparorange färg och växer koniskt till ca 60-70 cm
    • Admiration, också rödkopparaktig men växer endast till ca 40-50 cm
    • Green Carpet, växer som namnet säger till en grön matta med höjd om ca 30 cm. Denna klipper vi inte tillbaks årligen.
    • Red Rocket, liknar orange Rocket i växtform men har rödare blad. Denna är ny för oss också och vi får återkomma med bilder och mera info längre fram.
    • Pow Wow, helt ny för oss men den ska växa till ca dryga metern med flerfärgade blad lika olika beroende på årstid med början i gult och slut på hösten i rött och violett.Också här blir det att återkomma längre fram.
    • Rose Glow, tvåfärgade blad i rött och vitt med en höjd om ca 50-70 cm
    • Tiny Gold, låg dvärgsort med gulgröna blad
    Berberis thunbergii 'Aurea', 'Orange Rocket', 'Admiration', 'Rose Glow' och 'Tiny Gold'
    Alla av ovanstående sorter är inte listade som 2016 års nyheter men för en god jämförelse är de medtagna i vår artikel. Berberis th. 'Rose Glow' och Berberis th. 'Admiration' finns i årets lista och några av dom andra har funnits i fjolårets eller kommer i nästa års lista (finns i mycket begränsat antal redan nu).

    Picea pungens 'Blaukissen'


    Blaukissen kombinerat
    med andra växter.
    Här har vi en riktig dvärgblågran med max 50-80 cm höjd och en bredd om 60-80 cm (30 år). Inom en 10-års period ska man räkna med 20-30 cm i diameter och ungefär samma höjd. Den har nordtyskt ursprung (Günther Eschrich Tyskland, 1978)Det finns också en korsning från nordamerika som benämns 'Blau kiss' men vad vi förstått är det två helt skilda korsningar.

    Blaukissen har hos oss varit mycket vinterstabil, men det första exemplarit vi planterade kom i relativt mörk halvskugga och det var inte bra. Blaukissen skall planteras i full sol och det är viktigt att gödslingen med kaliumhaltig höstgödsel utförs relativt tidigt på hösten, annars finns det risk för att den klara blå färgen mattas till en grönblå färg. I övrigt har Blaukissen låga markkrav och går både i svagt sur jord (lägre pH) och i vanlig jord. Blaukissen är utmärkt för stenpartier och liknande platser och alltså i full sol.

    Picea abies Tompa


    Den här ungerska dvärggranen väckte uppmärksamhet när vi berättade för branschfolk att den växer otroligt långsamt, 2-5 cm per år, och har en härdighet som är bättre än t.o.m. den vanlig granens. Sluthöjd ska vara ca 100-150 cm med en fin konisk form, så en riktigt passlig julgran efter sisådär en 30-40 år. I vår plantskola odlar vi den i krukor som står upprätt ute hela vintern utan några skador.

    Det är en växt som gör sig utmärkt i stenpartier och som blir nästan lika kompakt som den känsliga sockertoppsgranen, men med en härdighet som slår den med många hästlängder. Gransorten har sitt ursprung från Barabit's Nursery i Ungern 
    (1975 Barabits Miklós).

    Vill man ha Tompa till en riktigt fin jämn gran i stil med sockertoppsgranen bör man klippa litet på sidorna under några år

    Prunus cerasifera 'Matjuni'

    se bild via Pinterest

    Körsbärsplommon som kallas ”Röda baronen” dels för dess vackra rödskimrande blomning, dels för att bladen har en klar rödskiftande ton. Frukten som kommer redan i andra halvan av augusti har aromatisk smak och är röd och snygg och passligt stor. Matjuni har tidig blomning precis som andra körsbärsplommon. Också den här sorten ger alltid bättre skörd om man har ett annat körsbärsplommon som pollinerare t.ex Kometa eller Petersburg.


    Picea abies 'Frohburg' 


    Det här är en hänggran med ursprung från A. Haller Nursery, Switzerland år 1973. Picea abies 'Frohburg' är en smal hängande form av den vanliga granen.

    Vi har haft Frohburg planterad hos oss redan under ca 6-7 år med gott resultat. Den växer i genomsnitt 15-40 cm per år. Toppen behöver bindas varje år tills man har önskad höjd varefter man kan låta den hänga över eller alternativt klippa bort. I det här fallet är den exakt som hänggranen Picea abies 'Inversa', men både i bredd och barrlängd skiljer den sig annars. Medan Inversa är helt smalhängande med längre barr, bildar Frohburg en lätt utåthängande form och när grenarna når marken växer de ut som en marktäckande grön matta. Barren hos Frohburg är kortare och finare vilket ger kvistarna en kompaktare form. Frohburg är fullt härdig hos oss och enligt amerikanska undersökningar skall dess härdighet ligga helt i klass med den vanliga granen.

    Rekommenderas för små ytor där man vill ha ett framstickande grönt inslag,som grön marktäckare, i stenpartirabatter eller andra låga planteringar.


    Det här var några av de sorter vi på plantskolan anser är mycket odlingsvärda, säkra och med högt prydnadsvärde eller nyttovärde. Det finns otaliga andra som är lika bra för andra platser. Se också gärna vårt inlägg om de fem första nyhetstipsen om du inte redan läst det. 

    Förutom årets nyheter finns det förstås fjolårets nyheter och nyheter som kom före fjolåret (alltså det är dom här som ofta presenteras som årets nyheter i olika marketar och varuhus) och många andra bra och användbara växter. Eftersom vi inte kan presentera dem alla här på vår blogg har vi helt enkelt grupperat alla dessa fina växter i olika grupper på det sociala mediet som heter Pinterest. Är du inte från tidigare bekant med våra Pinterest sidor och tavlor tycker vi du ska stifta bekantskap med dem nu!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar