fredag 26 augusti 2016

Slättens Mat & Mystik i plantskolan

9-10.9 ordnas traditionsenligt Slättens Mat & Mystik i Närpes. På plantskolan är vi också med både med matiga och mystiska växter, provsmakning av frukt o bär samt konstutställning och tävling! Börja Slättens mystik redan under fredagsdagen med ett besök hos oss!

Matdelen med frukt och bär


2 äppelträd 59,90, pärtonträd -10%, 2 plommonträd 69,90, 2 bigaråträd 79.90, morellkörsbär -10%

en Viking på köpet vid 50€
Frukt- och bärtemat från trädgårdsdagarna kommer igen under mystikdagarna med alla fina erbjudanden, så de som inte hann in sist får en ny chans nu! Hur lyxigt är det inte att kunna skörda sina egna äpplen, päron, plommon eller körsbär? Eller fylla frysen med t.ex. vinbär, hallon och blåbär från den egna trädgården? Nu finns alla dessa plantor till specialpris.

Se erbjudandena här: Slättens Mat&Mystik .

Vinrankorna vi gav som extrabonus under trädgårdsdagarna tog slut  men misströsta inte nu har vi plockat fram ett parti aroniabuskar som går som bonusväxt till dig som handlar för minst 50 € under fredag-lördag. 


Mystikdelen med färggranna växter

Rosor, hortensior, dvärgberberis, rhododendron och azaleor till specialpris under Slättens Mat&Mystik

Malus Hyvingiensis, hängapel  x-pris:49,90 €
Så här i hösttider får växterna gärna ha lite mer färg för att pigga upp i regn och rusk och tilltagande mörker. Det finns många växter som blommar vackert  på hösten och andra som skänker färg genom sitt bladverk. Ett bra exempel på sådana är hortensior och smällspirea sorter samt dom nyare dvärgberberissorterna. Under slättens mystik finns alla dessa med riktig "mystikrabatt".

Andra "mystiska" vackra växter är t.ex. hängande prydnadsäpplet 'Hyvingiensis' som blommar vackert vitt i juni och är översållt med prydande frukter nu på hösten.


Ädelsyrener, välj 3 st för 69,90€
Eller vad sägs om ädelsyrener med mycket uppseendeväckande blomning?

'Beauty of Moscow' har dubbla vita blommor med rosa knoppar, 'Ludwig Späth, otroligt kraftig lila färg på sina blommor och 'Acubutifolia' har inte bara vackra dubbla blåa blommor utan även mycket vackra vitbrokiga blad.

Se alla erbjudanden inkl syrenerna, hängaplarna m.m. här:
Slättens Mat&Mystik


Barrväxter

Picea 'Alberta Globe', Picea pungens Globosa, Taxus media 'Hillii'Thuja 'Golden globe'
Med sina olika gröna, blå och gula nyanser kan barrväxter ge stor variation till trädgården, och att de dessutom är vintergröna gör inte saken sämre. De skänker färg och liv speciellt på hösten när det börjar bli grått och tråkigt ute. 
På bilden ovan syns "sockerbollsgranen" eller Albertagranen som har mjuka fina barr och bara blir ca 60 cm hög. Picea pungens Globosa är vacker med sina blåskiftande barr (och vill man ha ett högre alternativ finns silvergranen 'Hopsii'). Taxus media ¨Hillii', idegranen, är vacker med sina mörkgröna mjuka barr och upprättväxande växtsätt. 'Golden Globe' tujan till höger här skänker vacker kontrast med sin gula färg.


Se alla barrväxterbjudandenm.m. här: Slättens Mat&Mystik

Konstutställning på plantskolan under Slättens Mystik


Under Slättens Mat & Mystik ställer Närpesbördige multikonstnären Stefan Nyman ut sina tavlor på plantskolan. Se mer om konstnären och hans verk på  www.stefannyman.com

Stefan är hemma från och uppvuxen i "granngården" till plantskolan så därför är vi extra stolta att kunna presentera hans verk under dessa två dagar. För oss är det ännu lite "mystik" över vilka konstverk eller andra konstnärliga alster han kommer att presentera, men det klarnar säkert ju närmare Slättens-dagarna vi kommer.

Också i konsthallen i MittiStan huset pågår en konstutställning med naturmotiv. Där är det Kenneth Rosenlund som ställer ut. Kenneth var för övrigt den allra första konstnären (i en rad av 15-20 st med lokal anknytning) som som ställde ut på trädgårds/mystikdagarna i plantskolan när vi startade nya Garden-Centret i stenfähuset för 16 år sedan.

 

Kaffe, saft och provsmakningar

På Slättens mat & Mystik hösten 2015 kunde man provsmaka på ett brett sortiment frukter och bär. Vi får se vilka superfrukter som hinner mogna detta år.

Njut av en värmande kopp kaffe eller ett uppfriskande glas hemlagad aroniasaft medan du vandrar runt och tittar på växterna! Passa också på och provsmaka de frukter som nu är färdiga, kanske hittar du en ny favorit?! Både äpplen, plommon och vindruvor ser ut att hinna bli klara i tid inför helgen.


Tävling, kanske det är du som vinner?


Under Slättens-dagarna kör vi också med en annorlunda tävling i vår butik, 10 växter och 10 vinster - Rösta på din favorit så kan du vinna den!  Det finns alltså vinster för flera hundra-lappar att vinna för deltagarna.


Nästan hela veckan med Mat & Mystik i Närpes...


... vi önskar alla välkomna under Slättens-dagarna, som ju detta år blivit nästan en hel Slättens-vecka med bl.a Tareq Taylor föreläsning om Nordisk mat ren på onsdagskvällen. På plantskolan är öppettiderna 9-17 på fredagen och 10-16 på lördagen. Välkomna!

På fredagen tycker vi att det passar sig alldeles utmärkt att börja mystiken hos oss, titta på växter och Stefans konst samt provsmaka allt vi har, dricka kaffe, prata litet trädgård, delta i vår tävling  och sen bege sig till Öjskogsparken för att fortsätta Mat o mystiken där med diverse torghandel, program och kanske mittemellan allt detta äta en god mystikmiddag med trubadur Andre Linman på Rent a chefs  restaurang (f.d Vrid in - beställ gärna i förväg - https://www.facebook.com/events/1378053475543700/).

Hela Slättens programmet så långt det var klart vid pressläggning den 2 september finns på olika sidor, tex. i bläderboksformat på Närpes Erbjuders sida: http://www.narpeserbjuder.fi/bladet/NE16_09/index.php#p=1  eller på ISSUU: issuu.com/tomasback/docs/narpes_erbjuder_host

Hela bygden hälsar Er alltså väälkumi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar