fredag 26 augusti 2016

Vintergröna växter ger färg på hösten

Än har träd och buskar bladen i behåll, men så småningom börjar de få höstfärg och falla av. Vill man inte att trädgården ska kännas allt för kal under hösten och vinterhalvåret finns ändå ett stort utbud med vintergröna växter av olika slag! 

Barrväxter

 

Thuja 'Holmstrup'. Picea pungens 'Blaukissen'. Taxus media 'Green Mountain'

 

Höga, låga, runda, pyramidformade eller krypande, och i olika gröna, grå och blå nyanser. Barrväxter finns i många olika former och har fin färg året om. Ska man vara riktigt ärlig är nog barrväxterna och dom andra vintergröna växterna som vackrast under senhösten när allt det andra mer eller mindre saknar färg. Det är också därför alla trädgårdsplanerare rekommenderar  en del barrväxter, det är helt enkelt för tomt utan dem.

Sockerbollsgranen har rundkonisk form
En riktigt snygg liten barrväxt är sockerbollsgranen, eller Albertagranen som den egentligen heter, Picea glauca 'Alberta Globe'. Den här mutationen av den vanliga sockertoppsgranen klarar sol och vind bättre tack vare sitt rundade och låga växtsätt. Växtplats: sol till halvskugga, gärna med andra låga barrväxter eller vintergröna perenner. Den blir ca 60 cm hög (så använd vid låga gravar som på bilden är den kanske aningen hög) och det 15-åriga exemplaret vi har i plantskolans visningsträdgård ger otroligt bra färg under senhösten.


Dvärgtallen Varella har fin grön färg.
En annan nykomling i barrsortimentet är dvärgbergtallen Varella, Pinus mugo 'Varella'. Den har långa täckande barr och mycket snyggt halvrunt växsätt. Bra att kombinera med t.ex sockerbollsgranen eller andra låga växter. Varella får en höjd och bredd på ca 80 cm. Det goda med dvärgbergtallen varella är att den är ympad d.v.s. alla plantor är gjorda av en och samma ursprungsplanta och växer därför exakt lika om växtbetingelserna är likadana.

En smalare variant av 'Brabant'-thujan finns nu också i sortimentet, nämligen nyheten 'King of Brabant'. Den blir lika hög som den vanliga Brabanten, alltså ca 8-10 m, men med sitt smalare växtsätt lämpar den sig bättre t.ex. för häckar.

Se fler exempel på Pinterest:

Tips! Barrväxter med hårda barr, typ tall och blågranar, klarar uttorkningen bättre på vårvintern  än mjukbarriga växter. Det är alltså extra viktigt att skugga de mjukbarriga sorterna medan marken är frusen och sol och vind ligger på. 


Rhododendron


Rhododendron är ett annat exempel på vintergröna växter. Med sina mörkgröna tjocka blad är de vackra året om, och det blir inte sämre av de fina blommorna på vår/försommar heller. De trivs bäst i skuggiga lägen som inte torkar ut. De kräver lågt pH i jorden, ca 4,5 - 5,2 på pH-skalan, och bör alltså planteras i kalkfri jord.

Se fler sorter på Pinterest;

Tips! Eftersom rhododendron har ytliga rötter och inte vill torka ut så kan man lätt fixa fuktig jordyta med t.ex Kekkiläs barkflis i 50 liters säckar. Att man "på köpet" blir av med fröogräsen tackar man knappast nej till...


Vintergröna marktäckare



Förutom marktäckande barrväxter som t.ex. kryptuja, krypenar och dylikt finns även en del marktäckande perenner som hålls gröna över vintern och är extra fina på hösten.

T.ex. olika Geranium, nävor med lila eller vita blommor i juni-juli, Tiarella cordifolia, spetsmössa, blommar vitt i maj, eller Waldsteinia ternata, med gula blommor på våren.

Se fler: Marktäckande pernner på Pinterest.

marktäckande enar finns med färg från grönaste grönt till blåskiftande former. Här tillsammans med bolltujan Little Giant.
olika krypenar passar utmärkt i soliga lägen.
Den snabbväxande kryptujan, eller som den egentligen heter, Microbiota, Microbiota deccusata, var länge den nästan allenarådande vintergröna marktäckande barrväxten. Intet ont om den men har man soligt läge så finns det faktiskt flera enar som behåller färgen ännu bättre under hösten-vintern.

Marktäckande enar finns med färg från grönaste grönt till blåskiftande former. Här tillsammans med bolltujan Little Giant, som blir ca 120 cm hög .


Häckar

Är du ute efter en vintergrön häck finns också några alternativ:

Granhäck

Picea abies, Gran. Mycket tät och fin men kräver noggrann skötsel och beskärning för att bibehålla sin form. Kan ej föryngringsbeskäras, blir den för hög finns inget att göra utom att börja om med en ny häck. 1-3,5 m hög. Bör alltså klippas.
Tujahäck

Thuja occidentalis i olika former, Tuja. Täta fina häckar, olika sorter. 1-5 m hög. Klipps när önskad höjd uppnås. Skyddas mot vårsol. Bästa sortera är 'Holmstrup' (ca 2-2,5 m hög) och 'Brabant' (blir 6-10 m hög). Båda kan hållas klippt eller friväxande. Det finns också bollformerna 'Little Giant' (120 cm) och 'Globosa' (180 cm) vilka båda kan användas som häck. Särskilt Globosan bör då klippas för att hållas tillräckligt smal.

Rhododendronhäck

Rhododendron, alpros. Ibland vill man ha något alldeles extra till sin trädgård. Där man säkert vet att det alltid finns fukt i marken kan t.o.m. rhododendron funka som häck. Här 3 år gammal Haaga-rhododendronhäck på en plats med bra konstant markfukt och barktäckning.
Passar bra också på skuggiga platser. Kräver lågt pH i marken, så plantera i kalkfri jord. Höjd: 0,6-4 m beroende på sort. Sorten Haaga blir ca 2 m hög.
Obs! Häckplantor, alltså yngre, mindre och billigare plantor, av rhododendron måste beställas 1-2 år i förväg om man planerar en sådan häck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar