fredag 30 september 2016

Nytt inför säsongen 2017

Nyfiken på nästa års nyheter? Nu har du chansen att ta en titt på en del av dem! Från vecka 40 finns de till beskådande i växthuset i plantbutiken. 

Du kan också ta en titt på Pinterest, där finns redan ett 20-tal växter samlade, och mer fylls på vart efter. Se dem här: Nyheter 2017

5 nyheter som redan nu finns i plantskolan


Agastache 'Black Adder', Anisisop.
En vacker, kryddigt doftande, blå perenn som blommar rikligt från juli till oktober. Den blir rätt hög, ca 1 m, och har visat sig locka till sig massvis med fjärilar och humlor. 
Bladen är hjärtformade, lätt ludna och med doft av anis. Växten kan användas till matlagning; i sallad, till te eller i sommarens fruktbål. De är också lämpliga i rätter med äpplen, kyckling eller fläsk. Den trivs i full sol och på de flesta väldränerade jordar. Utvecklas bäst i skyddat läge.
Inte så långlivad men frösår sig gärna.


Potentilla 'Red Joker', Ölandstok.
Detta är en helt ny, ännu rödare, sort än t.ex. 'Red Ace' och 'Red' Robin.
"Red Joker" är en tät och utbredd buske med brandröda blommor. Bladen är tunna och sitter i knippen. Lång blomningstid, vanligtvis mellan maj-september. Blir ca 0,5 m hög och lite bredare. 
Planteras soligt i väldränerad, näringsrik och mullrik jord.
Ribes nigrum 'Tisel', svarta vinbär
En polsk svartvinbärssort framtagen från 'Titania'.  Den växer aningen högre och bredare än 'Titania' , 'Tisel' blir ca 1,4 m hög och ca 1 m bred, och får större bär som mognar tidigt.
Mjöldaggsresistent och resistent mot rostangrepp.  Thuja occidentalis 'Holm Ball', Bolltuja
En vacker grön dvärgtuja som ursprungligen kommer från Tjeckien.
Den har ett kompakt och äggformat växtsätt. 0,7-1 m hög och ca 1 m bred på 10 år.
Mycket vinterhärdig.
Hydrangea 'Praecox', tidig hortensia/månskenshortensia
'Praecox' har funnit i sortimentet en tid redan men nytt nu är att den också går att få på stam. Utmärkt som litet träd t.ex. bredvid en terass. 
Själva busken är vacker och tät. Blomställningarna brett koniska med stora, sterila kantblommor och små fertila blommor. Blommar från mitten av juli. 
Tidig syrenhortensian är anspråkslös beträffande växtplatsen men använd sur (pH ca 5) och näringsrik jord. Kom in till butiken och ta en titt på dessa och andra nyheter!


Förutom dessa 5 finns det t.ex. flera nya sorters dvärgberberis, nya rödbladiga smällspireor, en hel del växter som tidigare bara funnit som buske men som numera även finns på stam och mycket mer.

Vi har öppet fram till 15 oktober
Vardagar 9-17
Lördagar 10-16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar