tisdag 25 oktober 2016

Kurs i beskärning 12 november


Då och då, eller rättare sagt mest när det redan drar ihop sig till brådis vårsäsong, ringer folk och undrar hur och när man ska beskära. Beskärning under växtens viloperiod kan man oftast göra redan när bladen börjar dala på hösten och så har man tid på sig tills strax innan det kommer nya blad på våren. 

Därför ordnar vi nu på hösten en praktisk visning - föreläsning i samband med Vuxeninstitutet så att också du som känner dig lite osäker ska ha möjlighet att lära dig.


Kursen hålls lördagen den 12 november kl. 10.00-12.00
Plats: Wickmans Plantskola i Finby, Närpes. Adress: Östanåkersvägen 14
Kursavgift: 10€
Sista anmälningsdag är 4 november

anmäl görs till Vuxeninstitutet: tel 040-1600687

Innehåll:

Vi kommer att gå igenom hur man beskär dom vanligaste typerna av buskar (bärbuskar, prydnadsbuskar, thuja, marktäckande buskar m.m.) och fruktträd + tangera litet om vanliga lövträd.

Vi lär oss också avgöra när det är tillräckligt med en mindre urgallring respektive när det är klokast och enklast att helt skära ner (föryngringsbeskärning). Samma sak gäller fruktträden - när ska man föryngra med stora sågen och när ska man använda de mindre verktygen.

Du lär dig också avgöra om du ska beskära på sensommaren (JAS-beskärning) eller om du ska beskära på senhösten/våren. Givetvis behandlar vi också de några få sorter som har stark savstigning och därför alltid ska beskäras på sensommar-höst.

Blir det regn så håller vi till inomhus i plantskolans försäljningsutrymme och då tar vi dom stora träden teoretiskt och har några mindre krukodlade som praktisk visning.

Det är vad vi ska försöka hinna på två timmar. Efter kursen bjuder plantskolan på kaffe och annan varm dryck och då kan man också fråga och diskutera sina egna träd och buskar mera ingående.

Vill man beställa nya fruktträd till våren 2017 finns det möjlighet att göra det till ett nedsatt pris efter kurstillfället.

För kursen krävs deltagarantal enligt Vuxeninstitutets kriterier och därför skall du göra anmälan till tel 040-1600687 SENAST 4 november.

Extra tips! Ta med anteckningspapper och penna och kanske ska du också ta med kamera så att du senare kan friska upp minnet hur snitten ska sitta. Varma kläder är förstås bra eftersom det är höst.

Mera förfrågningar om kursinnehåll kan göras direkt till kursledaren Kjell Wickman tel 0400-233480.

Välkomna!

2 kommentarer:

  1. Ta dig en riktig trädgårdslördag den 12 november. Starta med beskärningskursen på plantskolan kl 10-12 och fortsätt med föreläsningen på Frans Henrikssonsalen om Skillnadens trädgård
    med Sara Bäckmo kl 13-14.30. Och givetvis - kaffet dricker du gratis hos oss strax vid klockan 12 och lunch/middag äter du på Red&Green efter 14.30. Kniper det riktigt hinner du luncha mellan 12-13 men då blir det att fixa kaffet själv efter 14.30

    SvaraRadera
  2. det är tillräckligt många anmälda för att kursen skall bli av men det ryms nog ändå ännu flera med om du är intresserad.

    SvaraRadera