onsdag 14 december 2016

Lucka 14, julkalendern 2016

Aronia 'Viking'

Bär-aronia


I dagens lucka har vi superväxten aronia.


Aronia är en av de mest populära häckväxterna vi har på plantskolan. Den är tät och fungerar både som klippt eller friväxande häck. De vackra bladen är mörkgröna och glänsande, och får en fantastisk vacker höstfärg. Aronia finns också som både buske och litet träd. Friväxande blir busken ca. 2-3 m hög och i trädform är aronian påympad på en stam av rönn för att man ska få tillräcklig stabilitet.

De svarta bären är inte bara ätliga utan också väldigt nyttiga. Och sorten 'Viking' har dessutom väldigt stora bär.

Aronian har också väldigt vacker höstfärg


Reservera med julrabatt:

Havtorn till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st 'Viking' buske: -10% från normal pris 12 €
Alt. 2. 3 st 'Viking' buskar: 31,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi


Jultips: 


Aronia är gott till både gelé och glögg, här har ni plantskolans recept:

Aroniagelé passar bra till både kött, vilt och fågel på julbordet:

1 l aroniasaft
3,5 dl strösocker
25 g Melatin

Gör så här:
  • Värm saften med 3 dl av sockret. 
  • Blanda melatinet med resten av sockret (0,5 dl) och rör ner blandningen så fort saften har börjat koka. 
  • Skumma och häll genast på rena burkar som förses med lock och sätts i kylen genast.
  • Låt stelna. Avnjut med t.ex älg- eller hjortstek, lax eller till dom helt vanliga köttbullarna.

Aroniaglögg:

3,5 dl vinbärssaft
5 dl aroniasaft
3 dl äppelsaft
1 1/4 dl socker
5 dl vatten
12 kryddnejlikor
12 kardemummakapslar
3 hela kanelstänger
2 bitar ingefära

Gör så här:

  • Blanda saften med sockret i en kastrull och låt koka upp. 
  • Tillsätt kryddorna och värm (obs inte koka) ca 30 min. 
  • Låt drycken stå och dra ca 10 timmar. 
  • Sila bort kryddorna och värm före servering. 
  • Servera med russin och/eller mandel.
På plantskolan gör vi helt alkoholfri glögg så därför "spetsar" vi inte glöggen med en gnutta rom.

Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. I lucka 14/2015 fanns ett inlägg om sötrönnen Likjornaja som är en nära "släkting" till både aronia och rönn. Likjornajabären är också fina att använda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar