torsdag 22 december 2016

Lucka 22, julkalendern 2016

Empetrum nigrum s. hermaphroditum.

Kråkbär.


I dagens lucka hittar vi en lite mer udda bärväxt som dessutom är utmärkt marktäckare i karga stenpartier.


Kråkbär är ett lågt vintergrönt ris med barrlika blad. De får oansenliga blommor men senare svarta ätliga bär. Stammen är ofta uppstigande, men inte rotslående. Blommorna är tvåkönade, med både ståndare och pistill, d.v.s. det är självfertilt.


Det låga riset blir en utmärk vintergrön marktäckare, då det bildar en vacker och tät grön matta, t.ex. i stenpartiet. Planteras soligt i kalkfri jord (lågt pH).

Reservera med julrabatt:

Kråkbär till julklapp? Reservera växterna som finns beskrivna i plantskolans julkalender nu för vårplantering 2017. Maila in din reservation senast 31.12.2016. Du kan reservera nu genast och fylla på med fler växter vartefter, eller så väntar du tills slutet på kalendern och sänder in alla på en gång. Vill du ha vår pdf-reservationsbekräftelse att ge i julklappskuvertet bör du dock reservera senast den 23 december. Växterna kan hämtas ut från plantskolan fr.o.m. 2 maj 2017.

Alt. 1. 1 st i 2L kruka: -10% från normal pris 11 €
Alt. 2. 3 st i 2L kruka: 28,90 €, alt. 2 kan du om du vill betala direkt efter bekräftelsen för ytterligare -5%.
Reservera via email: wiplant(at)tawi.fi

Jultips:

Kråkbäret är användbart, både själva bären och riset. Det vintergröna risets kvistar blir vackra både i adventsljusstaken och nerstuckna i olika växtarrangemang. 

Bären kan användas till sylt, till saft, glögg och likör. 


Ta gärna del av förra årets julkalender också ifall du missade den då. Där fanns bl.a. ett inlägg om Berberis 'Admiration', en annan vacker växt till stenpartiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar