söndag 14 januari 2018

Vinterrabatt på häckar och de färdiga växtgrupperna!

Börjar det bli på tiden att byta ut den glesa gamla häcken? Eller har du byggt nytt och det är dags att fundera på inramning av gården? Nu är det hög tid att slå till om det ska bli någon tillväxt i sommar!  
Inlägget nedan är från tidigare vintrar med uppdatering av rubriken om rabatt på färdiga växtgrupper.

 
Häckblåtry, Lonicera c. 'Jörgen' är den populäraste häcksorten i Österbotten. Säkerställ dig om plantor genom att vinterbeställa före påsk!

På plantskolan har vi under många vintrar marknadsfört och sålt våra häckar redan under vintern. Tiden går snabbt och gräset gror under fötterna, eller i detta fall kanske ännu hellre, häcken börjar inte växa förrän den är planterad. Det finns faktiskt många fördelar med att vinterbeställa sin häck!

 

3 klara fördelar med att vinterbeställa häckar:

 

1. Priset

Lonicera caerulea 'Jörgen', häckblåtry,  försöker vi alltid ha tillräckligt av inför säsongen - men ibland tar det slut - tyvärr.

Häckplantor är redan från början kraftigt rabatterade - just för att de säljs i stora mängder - mängdrabatt alltså. Ska man köpa endast en planta som den krukodlade häckplantan på bilden bredvid (häckblåtry) är utgångspriset egentligen ca 5-6 euro. För 10 st, vilket normalt är den minsta mängd plantskolor överhuvudtaget pratar om, ligger priset redan nere på 35,20 euro och när det går till längre häckar finns det också ett 100-pris som är 308 euro. Det är nästan hälften lägre än stycke-priset!

Detta är då priset som gäller när du kommer in och frågar mitt under brådaste säsongtid. Vintertid, fram till påsk, ger vi dessutom en extra rabatt på 5% när du beställer häck. Dessutom, för att spara tid både för Dig och förr oss under den hektiska säsongen blir vi så glada om du betalar genast (inom 5 dagar) att du får ytterligare en 2% kassarabatt.
Det lönas alltså att beställa häcken i god tid!

 

2. Tillgång i rätt tid

Du har bestämt dig för vilken häck du vill ha. Glad i hågen kommer du in till plantskolan och så får du svaret att tyvärr, den är slut i lager. Du kan tvingas vänta en, kanske två eller tre månader på dina häckplantor. 

För att försäkra dig om att du får de häckplantor du vill ha, just då du tänkt plantera dem, är det bäst att beställa dem redan nu. Plantorna förvarar vi sedan här åt dig tills du förberett planteringsplatsen och är redo att gräva ner dem. De som beställt på förhand har alltså förtur på plantorna.


3. Bättre råd och tips

Under vintern, fram till påsk, har vi som plantskolister bättre tid att disskutera med dig och kunna ge råd vilken häck som passar på din jord och till dina krav beträffande insyn, vindskydd m.m. Så fort jorden tinar och säsongen kommer igång får man på alla plantskolor massor att göra, det är naturligt och inget att klaga på. Men det innebär också att vi inte har lika mycket tid att komma fram till den bästa lösningen för just Dig. En klar slutsats alltså - Du får mera och klarare, bättre råd och tips vid vinterbeställning.

Du får alltså en rabatt på plantorna samtidigt som du får klarare och bättre vägledning om de lämpliga sorterna. Vid beställning säkerställer du dig också om tillgång i rätt tid just för dig.

Startgödsel till häcken får du alltid på köpet, även om du kommer in mitt i säsongtid.

Så, har du din häcksort klar: beställ. Behöver du ännu råd och tips: ring 040-233480. Vill du se häckar och plantor live: ring för ett besök så snabbt som möjligt!

Nu (tillsatt mars 2018) finns ett litet pdf-underlag med frågor som är viktiga för hjälpa med sortbestämning. Obs! Ej datainput formulär.

Och nu kan man också vinterbeställa de färdiga växtgrupperna ...

Från och med vintern 2017-2018 har vi gjort det så enkelt  att nu gäller också samma förbeställningsregler för de färdiga växtgrupperna som för häckarna, -5% utökat  med 2% om man betalar vid beställning (fakturan sänds per epost).

Alltså, alla mängdrabatter beaktas först och därefter dras vinterrabatten bort. För häckarna är mängdrabatten utsatt som 10-pris respektive 100-pris och för färdiga växtgrupperna finns mängdrabatten beaktad före det utsatta "rabattpriset". 


Sista dag för vinterrabatten i vinter är: 31.03.2018

..och beställ med eposten, wiplant(a)tawi.fi  eller med ett telsamtal (0400-233480). 

Observera att för några häckar/färdiga rabatter gäller annan (tidigare) sista beställningstid för att vi överhuvudtaget skall kunna leverera.

Och här följer bild på fem riktigt populära häckar (bilderna tillsatta till inlägget 25.03.2018):

Aronia vilken som friväxande också ger ätliga bär

 
Häckblåtry, Lonicera c. 'Jörgen' är den populäraste häcksorten

Häckblåtry, här i vinterfärg

En nykomling 2017 är Vit spärrtry i klippt form. Den blir en aning högre än häckblåtryn.

Röd dvärgpraktspirea eller som den också kallas Lilly princess. Blommande läg häck.

Och en hög grön klippt vägg - Thuja 'Brabant'

Måbär (Ribes alpinum Schmidt) vilken kan klippas otroligt jämn också i låga höjder.

 

 Läs mer...


Vill du läsa och studera mera om häckar, häckplantering, tips och råd? Här finns några nyttiga länkar:

Se även vår How-to video med steg för steg instruktioner för häckplantering:



TACK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar