Det är nu i september som planteringarna som ska bli fina nästa vår ska göras för att lyckas som allra bäst.
De flesta växter tycker om sval och fuktig jord att slå rot i och det är just sånt som finns på hösten. Rotsystem på nästan alla växter växer ner till några få grader jordtemperatur, nåt som oftast finns i både september, oktober och en bra bit in i november.
Skulle jorden vara tjälfri senare i december så passar det också utmärkt att plantera för de växterna har ändå ett "försprång" på 2-3 veckor på våren jämfört med växterna som planteras in i maj.
Att det också är enklare med höstplantering gör ju också sitt till. Naturen sköter oftast det mesta av bevattningen och på hösten är det aldrig kritiskt bråttom att få växten i jorden - du kan lugnt fundera över växtplats och förbereda planteringsgropen ordentligt.
Det du sedan skall göra till våren är att i god tid gödsla (redan i april brukar vara bra) med en gödsel som innehåller relativt mycket kväve (ca 10-15% N är lagom). Surjordsväxter som rhododendron, blåbär mm skall du gödsla med nåt som inte höjer pH-talet, enklast gör du det med rhododendrongödsel. Allt annat kan du gödsla med en normal gödsel, men växter som t.ex bär och pion behöver en försiktigare giva annars kanske du får för stark tillväxt på bekostnad av blomning.
En anna sak som är bra att komma ihåg vid plantering är att kolla jordens surhet (pH-tal). Har du inte pH-stickor så kan du eventuellt pröva dig fram med en uppskattad giva. Vi frågade AI hur vi bäst skulle förklara det här med utgångspunkt Österbottniska jordar. Svret blev:
"I Österbotten ligger jordens pH ofta ganska lågt, ofta runt 5–5,5. För de flesta trädgårdsväxter är det lite för surt, eftersom näringen blir svårare att ta upp. Genom att kalka kan man höja pH till runt 6–6,5, vilket är en bra nivå för allt från grönsaker till bärbuskar. Kalken kan spridas på hösten eller våren, men tänk på att effekten kommer gradvis. Ett enkelt jordtest hemma ger en bra fingervisning om hur mycket kalk just din jord behöver. "
Dessutom fick jag följande textrekommendation:
1. Inledning: Varför pH är viktigt
Jordens pH påverkar hur lätt växterna kan ta upp näring.
-
För lågt pH → jorden blir för sur, vissa näringsämnen binds och blir otillgängliga.
-
För högt pH → andra ämnen blir svårare att ta upp.
2. Vanligt pH i Österbotten
I österbottniska jordar är pH-värdet ofta ganska lågt, ofta runt 5,0–5,5, särskilt i ler- och mullrika marker. Det betyder att de flesta köksväxter, bärbuskar och prydnadsväxter kan gynnas av kalkning för att höja pH.
-
Ett bra riktvärde för de flesta trädgårdsväxter (undantaget surjordsväxter) är pH 6,0–6,5.
-
Potatis är ett undantag som gärna växer lite surare, runt pH 5,5–6,0, men annars trivs det mesta bättre med kalkad jord.
3. Praktiskt om kalkning
-
Kalkning höjer pH långsamt, så det är bra att göra regelbundet men inte överdrivet.
-
Bäst är att kalka på hösten eller tidig vår, så att kalken hinner verka innan odlingssäsongen.
-
Använd gärna trädgårdskalk eller dolomitkalk (som även tillför magnesium).
Jag vill själv till sist tillägga att sedan många övergått från oljeeldning till bergsvärme har vi märkt att jordens surhetsgrad sakta har krupit en bit upp, så i vissa undantagsfall kan man kalka för mycket och få för högt pH-tal i jorden.