fredag 12 augusti 2016

Höstens trädgårdsdagar 17-18.8

Skolstarten innebär att hösten är här, och vad passar då bättre än Trädgårdsdagar i plantskolan när vädret nu igen är ypperligt för att plantera växter? Onsdag-torsdag 17-18 augusti fylls plantskolan med allehanda växtsorter och också extra fina erbjudanden, så passa på att fynda växter som ger fin blomning eller skörd redan nästa år!

Nu till trädgårdsdagarna satsar vi  mycket på ätliga nyttoväxter som ger goda frukter och bär. Dessa erbjudanden återkommer sedan igen till Slättens Mat&Mystik 9-10 september. Provsmaka också vår hemlagade saft med aroniabären som bas! Vill du veta mer om hur vi gör och blandar saften och några andra aronia-produkter så kan du komma på ett kort gratisföredrag i plantskolan under trädgårdsdagarna. Föredraget hålls av plantskolist Kjell Wickman och det hålls båda trädgårdsdagarna klockan 13.15 och 16.15. Föredragen är korta, ca 5-10 minuter och på svenska.

Och hinner du inte in till plantskolan nu onsdag-torsdag får du alltså en chans till att fynda nyttoväxter till specialpris senare i höst  + kanske några fler "mystik erbjudanden" då också.

Frukt och bär på trädgårdsdagarna

Den här tiden på året börjar vi gå mot skördetider, därför satsar vi lite extra på frukt- och bärväxter just nu. Safter, sylter, geléer och pajer svängs ihop till höger och vänster och med några träd och buskar i trädgården är det lätt att få till det och kanske också fylla frysen inför vintern!

Här följer några  av trädgårdsdagarnas erbjudanden. För dig som vill se en mera komplett lista så finns de listade på våra Pinterest-sidor. Och i vår höstkatalog finns en del från våra teman för hela hösten presenterade. För dig som  tycker det är lättare att rulla än bläddra i kataloger finns höstkatalogen också i pdf-rullform via vår hemsida.

Äppel, päron, plommon och olika körsbär presenteras extra bra på trädgårdsdagarna

Vinbär kommer i alla möjliga färger.
Under trädgårdsdagarna har vi specialerbjudanden bland annat på äppelträd, 2 för 59,90 €. Du väljer sorterna själv bland sommar-, höst- och vintersorter. På päronsortimentet får du 10% rabatt, plommonträd köper du 2 träd för 69,90 € och körsbärsträd, 2 st sötkörsbärsträd (bigaråer) för 79,90 €, eller -10% rabatt på morellkörsbären och buskkörsbären.

Tips! Våra trädgårdsdagserbjudanden på många fruktsorter är för två träd, eftersom pollineringen förbättras avsevärt med två olika sorter. Välj alltså två olika i samma grupp!

Vi har också fina erbjudanden på bärbuskar som vinbär, 2 st 15,90 €, hallon, 5 st hösthallonplantor för 44.90 € eller 5 st trädgårdshallonplantor för 29,90 €, tagglösa krusbär, 2 st 22,90 € och blåbär, 2 st + jord 29,90 €. Jordgubbsplantor har också inkommit inför dagarna, här får du 10% rabatt vid köp av hel låda om 70 st.


Tips!  Ska du plantera jordgubbsplantor så är det bra om du mäter upp området på förhand, för vi säljer jordgubbsväv i metervara från olika bredder!

Det finns också  ovanligare bärsorter

Det är inte bara de riktigt vanliga bärsorterna som man kan plantera och njuta av, utan nuförtiden finns allt från vindruvor till specialbär som fläder, sötrönn, honungsbär m.m. Kanske du borde pröva nåt nytt?

Sötrönn

Sötrönn, aronia och fläder
Sorbus 'Likjornaja', är en korsning mellan rönn och aronia. Ryskt ursprung. Vackra glansiga blad och mörkt vinröda bär som är  sötare än vanliga rönnbär. Kan användas till saft ( blandas gärna med sötare bär), geléer, marmelad och liknande. Litet träd eller buske på 2-3 m. Extrapris på stora buskplantor 29,90 € under trädgårdsdagarna. (norm. 37 €) eller så köper du en stamform för listpriset 45 €. Tips! Sötrönnen på stam gör sig förträffligt bra i rabatter med lägre perenner.

Fläder

Sambucus nigra 'Alv',  Norskt urval av svartflädern, som klarat sig lång tid i vår provodling. Blommorna används till läskande fläderblomssaft. Buske i 2 L kruka + bark att blanda i jorden samt täcka med 17,90 € under trädgårdsdagarna.

Bär-aronia

Aronia 'Viking'. Stora ätbara nyttiga bär, snygga mörkgröna glänsande blad som får fantastisk höstfärg. Buske som blir 2-3 m hög. Passar även till häck. 3 st buskar i 3L kruka för 29,90 €. Ett tips om du ska anlägga en längre häck är att köpa yngre plantor som vi har i en mindre 9 cm kruka.

Bärtry eller honungsbär

Lonicera caerulea var. kamtjatica i olika sorter. Här har vi faktiskt en mängd olika varianter men extrapris har vi på sorterna 'Atut', 'Karina', 'Duet' och 'Singlaska', 2 st 24,90 €. Se mera  om dessa bär i vårt inlägg om bärtryn.

Utöver dessa extra fina specialprisbär kan du under trädgårdsdagarna också bekanta dig med allt möjligt i bär och frukt från åkerbär till t.ex. persika. 

Vackra buskar hör hösten till

Eftersom hösten är den bästa tiden för en hel del höstblommande buskar har vi förstås också några erbjudanden på annat än ätbara växter. Hortensiatiden börjar nu, och de blommar vackert ända tills frosten kommer. Kombinerar man med andra sorters buskar kan man få blomsterprakt hela säsongen!

Hortensia 'Limelight', Rhododendron 'Pekka', Spirea densifloraRhododendron az. 'Golden Lights' hör till de nordamerikanska atzaleasorterna vilka också har visat sig vara mycket härdiga i vårt klimat.
Vi har ett stort utbud av hortensior, och många nya sorter. Under trädgårdsdagarna har vi 2 st av de nya sorterna + jord 49,90 € eller 2 st av de vanligare sorterna + jord för 29,90 €. 

Vi har även ett stort utbud av tidigt blommande rhododendron och azaleor, speciellt inhemska FinE-märkta sådana. Rhododendron är ju vintergröna buskar som är snygga under hela hösten.  Extrapriser på rhododendron under trädgårdsdagarna :
Alla i prisklass 30-33 €: 2 st + rhodojord för 59,90 €
Alla i prisklass 40-50 €: 2 st + rhodojord för 74,90 €
Över 50 €: 2 st + rhodojord för 94,90 €

Har du utrymme och vill pröva med endast en planta så har vi  Golden Lights- azalea för superpriset 17,90 €!

Ett hett tips för alla slags rhododendron och atzaleor är att alltid använda den speciella  rhodogödseln fram till augusti och sedan övergå till helt vanlig höstgödsel, antingen i granulerad form eller lättlöslig vattenspädbar form. Rhododendron skall alltid planteras i jord med lågt pH-tal därför är våra erbjudanden oftast inklusive rhodojorden.

Det finns också många svårskötta områden i en trädgård. För sådana platser finns också lösningar. Släntspirean, Spiraea densiflora, är en sådan, den har tät växt, rödaktiga grenar, ovala blad, rosa blommor i början av juli. Utmärkt till massplantering i slänter, rabatter o dyl. Höjd 0,8 m och passligt planteringsavstånd ca 70-90 cm. Specialpris 5 st 34,90 €. 10 st 59,90 €. 2l kruka.

Perenner, perenner och åter perenner

På plantskolan väljer du bland det stora utbudet direkt från odlingsbädd. Mängdrabatt fås på 5 och 10 st. Just nu har vi t.ex. många olika funkia, astilbe och många andra färgglada sensommarblommor. Sortimentet i de minsta krukorna är ofta stenparti- och marktäckande sorter, alltså sådana som man oftast behöver riktigt många av. Mängdrabatten på perennerna gäller genom hela säsongen från vår till höst.Extra bonus - Vinranka på köpet vid köp över 50 €

Vi på plantskolan vill ju gärna att du åker hem med en ordentlig last växter så att du har nåt att trädgårdsjobba med när du kommer hem. Handlar du för över 50 € under trädgårdsdagarna får du därför en överaskningsvinranka på köpet! Det kan vara en av tre sorter:

'Palatina' får gulgröna, söta, 1,5-2 cm stora druvor. Stora klasar, sjävfertil sort.
'Regent' är en tidig sort med blåröda druvor och stora klasar. Saftig bordsdruva, utmärkt även till vin.
'Marechal Foch' är en självfertil blå druva som passar både som bordsdruva och till vin.

Alla tre sorter bör klippas på senhösten och skyddas en aning för vintern, alt. odlas i stor kruka som tas in.

Se alla erbjudanden här: 

På våra pinterestsidor hittar du alla erbjudanden för höstens trädgårdsdagar:

Under hösten har vi på plantskolan olika veckoteman ända fram till mitten av oktober. Trädgårdsdagarna är först ut. För temaveckorna se närmare i vår höstbroshyr under adress: Hösten 2016. Höstkatalogen finns också i blädderbokform på ISUU.

Alltså, nu ska trädgårdsspaden i jorden så att det blir blom och bär också nästa år! Du är varmt välkommen till plantskolan onsdag-torsdag 17-18 augusti. Termos behöver du inte ta med - vi bjuder på uppfriskande aroniasaft!

1 kommentar:

 1. Vi fick frågan vad vår aroniasaft innehöll och var man kan hitta blandningen.

  Saften gjord på:
  1,5 dl råpressad Vikingaroniasaft
  1,5 dl Petersburgh plommonsaft
  0,5 dl Nordica vindruvssaft
  6,5 dl vatten

  plommonsaften tillsätts för att ta bort en del av den sträva smaken som aronian annars har och för att kompensera för att inget socker är tillsatt. Nordica druvsaften tillsätts mest för att blandningen skall återfå den mörkare färgen.

  Man kan också blanda in vilken som helst annan sötaktig saft i stället för plommonsaften. Tillsätt minst 15% sötare saft men mera om saften så kräver (plommon ger inte lika snabbt effekt som t.ex äppel eller blåbär).

  alla våra recept kommer vi så småningom efter trädgårdsdagarna att sätta under etikett recept, så kan var o en vid behov ta del av dem.

  SvaraRadera