fredag 5 augusti 2016

Bärhäckar

Häckar är utmärkta insyns- och vindskydd. De ramar in och avgränsar gården på ett snyggt sätt. Det finns ett stort utbud med både vanliga sorter och mer ovanliga sådana.

Till de vanligaste sorterna hör nuförtiden t.ex. blåtry, aronia, spireor, syrener m.fl. Läs mer om de populäraste sorterna här. Vill man ha något mer originellt, varför inte satsa på en häck som ger ätliga bär? Det är kanske inte det bästa alternativet mot en vältrafikerad väg, men mot övriga tomtgränser eller som avdelare i trädgården fungerar det alldeles utmärkt!

Aronia


Aronia melanocarpa, Aronia. Mörkgröna fina blad, vita blommor, vacker höstfärg, ätliga bär. En av de populäraste häcksorterna.

De svarta bären är mycket nyttiga. Vanlig aronia växer till ca 3 m höjd, men det finns också en lägre variant.
'Hugin' blir ca 1 m hög, och har något mindre och smalare blad samt mindre och blanka bär.

Vill man riktigt satsa på bärskörden finns också sorten 'Viking' (bäraronia) med stora bär.

Bärtry

Nyplanterad bärtryhäck i stenmur på Linds Kök


...som ser så här ut 2018.


Lonicera caerulea var. kamtjatica, bärtry eller blåbärstry. Bärtry påminner om våra vilda blåbär, både i smak och färg. Bärtryn är också färgad inuti vilket gör att sylt och marmelad blir helt mörk.

Det finns många olika bärtrysorter att välja mellan, se mer om dem t.ex. här på Pinterest eller läs inlägget från när de skördades här i plantskolan.

Häggmispel och Saskatoon
Amelanchier spicata, häggmispel. Smalväxande, tät, ätliga bär. Utmärkt även till fritidshus då den är snygg både som klippt häck och som friväxande. 2-4 m hög.

Amelanchier alnifolia, saskatoon, härdig stor buske med söta blåa bär i augusti. Ett något dyrare alternativ till den vanliga häggmispeln, men får större och sötare bär. Det är en västamerikansk häggmispel som är mycket populär som bärväxt i nordliga delar av USA och i Kanada.  Vacker under alla årstider: Brilliant blomning på våren, överdådig fruktsättning på sensommaren, guldgul ruska-färg på hösten och dekorativa kvistar.

Buskkörsbär

Prunus cerasus 'Lettisk låg', buskkörsbär. Vill man ha nåt riktigt, riktigt originellt kan man också göra häck av buskkörsbär. Använd då sorterna som har lågt växtsätt, t.ex Lettisk låg, som  är en självfertil buske med tunna grenar och mörka bär. Blir ca 2 m hög.

Jätteblåbär

Jätteblåbär på bostadsmässan 2016 i Seinäjoki. Tv. planterade som en låg häck i mur vid kanten på terassen.Vaccinum, blåbär. Till lägre häckar kan jätteblåbär användas som ett trevligt alternativ. Tänk dock på att de ska ha lågt pH i jorden, så använd rhododenronjord. Höjd: 0,6-0,8 m. Vid optimala förhållanden kan du få ca 3-6 liter bär per meter häck. Samplantera flera olika sorter för korspollination.

'Aino' och 'Alvar' är välbeprövade finska sorter, 'North Blue' har största bären och 'Saani' har mest smak liknande vilda blåbär. Den svenska nykomlingen 'Putte' finns nu också i vårt sortiment.


Jordgubbar

Fragaria x ananassa, jordgubbar, blir kanske inte en konventionell häck, men fungerar utmärkt som låg avgränsare på ca 25 cm höjd. 

Jordgubbar odlas helst på väv, för att markfukten skall hållas jämn och bären rena, men barktäckning fungerar också bra. Undvik alltför fuktiga platser, eftersom bären lätt möglar där.

Det finns många sorter att välja bland, och blandar man sorter kan man få lång skördetid. 
Sötrönn
Sorbus 'Likjornaja', sötrönn passar bra till en något glesare avgränsning och vind/insynsskydd.

Sötrönnen är en korsning mellan vanlig rönn och aronia. Det finns många olika sötrönnssorter med ryskt ursprung. Sorten 'Likjornaja' har vackra glansiga blad och mörkt vinröda, nästan lila, bär. Höjd 2-3 m. Den kan också klippas precis som aronian.

Bären är sötare än rönnbär och går utmärkt att använda till t.ex. saft (blanda med t.ex. äppel) och marmelad.


Lyckas med häckplanteringen

Nuförtiden, i och med våra krukodlade plantor, kan du plantera häck vilken tid på växtsäsongen som helst. Läs gärna våra bästa häcktips med 5 viktiga saker att tänka på före och efter häckplantering, eller se vår How-to video för steg-för-steg instruktioner!För fler häckinlägg sök på etikett: häckar.
Mer info finns också på Pinterest; de 15 vanligaste häckarna och ovanligare bärväxter, varav många kan användas till häck.
På hemsidan hittar ni också information om ett 50-tal häcksorter.


För förfrågningar ta kontakt på;
tel.: +358400233480, email: wiplant(at)tawi.fi
eller kom in till butiken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar