Saskatoon är mums för finsmakaren |
Smokey
Första sorten ut är 'Smokey'. Denna sort har blivit något av en huvudsort mest tack vare sitt växtsätt, lågt, kompakt och med lättböjliga grenar. På äkta klonförökad Smokey är bären stora över 14 mm i diameter och runda och påminner mycket om blåbär.
Smokey gör en hel del rotskott, men de kommer alltid riktigt invid plantan som därmed hålls väldigt tät och jämn i växten. Vårt provexemplar här på plantskolan har efter ca 15 år en diameter på 120 cm och en höjd på ca 2,5-3 m.
Smokey producerar vi i 2L kruka (1-2gr), 4 eller5L kruka (större buske förgrenad) och som rotäkta småträd med stam på ca 60-80 cm. Av Smokey finns det också en liten mängd något större träd samt om man vill göra större odling så har vi småplantor i en 9 cm kruka (1 gr 15-25 cm, minimimängd 50 st)
Sorten härstammar från Alberta, Kanada och är från 1952, alltså varit med rätt länge redan.
Detär sorten Smokey som är absolut populärast med sina runda stora bär. |
Martin
'Martin' är sorten som är nästpopulärast. Här är det smaken och växthöjden som gjort sorten populär. Bären är betydligt mörkare än på Smokey och växtsättet brett-runt. Höjd på Martin är ca 3 meter. Rotskott kommer en aning. Bärstorlek ca 14 mm och smaken är som sagt utomordentlig.
Martin producerar vi i 2L kruka (1-2gr), 4 eller5L kruka (förgrenad) och i liten mängd som rotäkta småträd med stam på ca 60-80 cm.
Sorten är korsad ur Thiessen i Saskatchewan, Kanada, 1990.
Martin |
Northline
'Northline' har aldrig blivit riktigt populär, främst för sitt litet glesa upprätta växtsätt. Höjden ca 2 meter och med rikligt med rotskott. Bärstorleken ca 16 mm och färgen mörkblå.
Northline har vi just nu som stamträd påympat (ca 100-120 cm) på en Sorbus aucuparia.
Sorten framtagen i Alberta, Kanada, 1960.
Northline |
Thiessen
'Thiessen' är den högsta av sorterna, ca 4 meter med ganska upprätta grenar. Bärstorlek ca 10 mm och fina bär som dock inte är lika söta som Smokey.
Thiessen producerar vi inte just nu p.g.a att efterfrågan på denna höga buske har varit i det närmaste obefintlig.
Thiessen |
Honeywood
'Honeywood' borde växa till ca 2,5-3 meter men hos oss är denna också drygt 4 meter hög med smalt, ganska glest växtsätt. Vi borde eventuellt ha klippt den mera under uppväxten. Här kommer inga eller nästan inga rotskott och de 13-15 mm stora bären mognar under längre tid och behöver således plockas i flera omgångar. Färgen är mörkt blå och smaken helt ok.
Honeywood producerar vi inte heller just nu så ska man ha (mindre mängd) av den bör man beställa ca 2 år i förväg.
Sorten från Saskatchewan, Kanada, 1973.
Honeywood |
Blomning på en ung Smokey buske |
Plantering och skötsel
Saskatoon växer i de mesta jordtyperna men ska man odla för kvalitativa bär så är det allra bäst i mullrik, näringsrik jord med normalt pH och helst i soligt läge. Alla bär blir större om man bevattnar vid torrt väder. Det är ett måste att täcka buskarna med nät när bären börjar mogna för annars tar fåglarna i stort sett hela skörden.
För absolut bästa pollinering rekommenderas att man planterar minst två olika sorter. Vi rekommenderar 80-90% Smokey + 10 % Martin.
I hemträdgårdar kan man dra nytta av saskatoon genom att plantera t.ex häcken med just Sorten Smokey och sen längst ut i plantera en Martin buske. Vill man ha tät häck är 2 till 3 plantor per meter att föredra. Tycker man däremot att häcken ska vara en aning vågig kan man bra plantera med 1 till 1,20 m mellan buskarna. I sådana fall rekommenderar vi en av de större försäljningsstorlekarna (2 till 5 liters planta) eftersom saskatoon inte förgrenar sig så snabbt som ung planta.
Några saskatoontyper tillhandahålls också med stam och dessa är tänkta för rabatter och liknande platser. Det är skäl att ha stödkäpp till träden åtminstone när bärskörden mognar för annars böjs hela trädet ner.
Användning av bären
Saskatoonbär kan användas till både saft, sylt och i olika bakverk. Man kan altså använda saskatoon i stort sett som blåbär och produkterna påminner också i mycket om blåbär både till smak och färg.
Är det samma sak som bärhäggmispel?
SvaraRaderaJavisst är det det, med den differensen att "vanlig" bärhäggmispel fröförökas från vildmaterial och saskatoonbär klonförökas från en moderplanta av rätt sort vilken dessutom testats för kända sjukdomar.
RaderaVad kostarSmokey??
SvaraRaderaVi har flera olika storlekar och prisklasser av just Smokey. Största vi har är med stam på ca 80-100 cm och minsta är en liten häckplanta i 0,6L kruka och ca 20 cm. Priset för den lilla rör sig kring 6-7 euro/st och priset för stamformen (största modelllen alltså) är 60€. Du hittar alla vanliga pris/storleksklasser i vår pdf-prislista: http://www.wiplant.fi/responsive/vaxtkatalog2020.pdf
RaderaJag har någon sorts saskaton som är gammalt och där är massa grå mossa på 🥺 och bladen har massa bruna prickar. Bären är oftast dåliga innan dom mognat och blir som ganska grå. Det känns som att det inte mår så bra. Mossan påminner om renlav om det nu inte är det. Jag har försökt där jag når gno bort mossan för att hjälpa trädet. Det blir inte så mycket bär annars verkar det som. Snälla vad kan vara bekymret? Vill ju gärna ha det kvar. Jag har bott med det i 18 år och det var ganska stort redan då. Kan det bli för gammalt?
SvaraRaderaMvh Tofslan