fredag 23 september 2016

Färgsprakande höst

Hösten är en otroligt vacker årstid med all sin färgprakt. Genom att plantera växter som får extra fin höstfärg kan man njuta riktigt mycket av trädgården den här tiden på året. 


Fin blomsterprakt, färgsprakande blad eller glänsande frukter. Hösten är vacker. T.ex. hortensiorna blommar länge på hösten och får mer färg allt eftersom. Berberis har vi skrivit om flera gånger tidigare, t.ex. här, men de tål att tas upp igen då deras redan färgstarka blad tar ny fart nu till hösten. Det är också få träd har så vackra och synliga frukter som rönnarna om hösten. Nedan följer fler exempel på växter som är extra vackra på hösten. 


Aronia

Vackra mörkgröna blad på sommaren, nyttiga svarta bär och fantastisk höstfärg. Aronia melanocarpa blir ca 3 m hög och populär både som prydnadsbuske, bärväxt och till häckar.


Björkspirea

Spiraea betulifolia 'Renko' får vita fina blommor mitt i sommaren och är utmärkt till massplanteringar och häckar. Höjd: 0,7-1 m.

Azalea


Azaleorna har inte bara en fantastisk blomning i början på sommaren, de får även fin höstfärg. Planteras i sur jord, d.v.s i jord med lågt pH. Höjd: 0,8-1,2 m. Se mer om de olika azaleorna här: Fine-märkta rhododendron och azaleor och övriga rhododendron och azaleor


Amerikanskt olvon


Smalt växtsätt från början, senare runt. Viburnum trilobum 'Alfredo' får vita blommor i juni-juli och röda ätliga bär på hösten. Bladen får också en mycket vacker röd höstfärg.


Lönn

Säg höst och träd i färggranna skrudar är det första man tänker på. Få saker slår en lönn om hösten, då lövverket skiftar från grönt till gult, orange och rött. Acer platanoides är en prydnad för trädgården oberoende årstid. 


Vildvin

En vacker klätterväxt som kanske är något sen på våren, men Parthenocissus 'Engelmannii' får både ett täckande fint bladverk och fantastisk röd höstfärg. 


Olika senblommande perenner

Det finns en hel del perenner som blommar på sensommaren och hösten också. T.ex. Aster 'Ellen' är otroligt vacker den här årstiden och går också bra att ta in som snittblomma. Ta en titt här för fler exempel: Färgglada sensommarblommor 


Kom in till butiken för fler färggranna växter! 
Öppet vardagar 9-17 och lördagar 10-16 
fram till och med 15 oktober.

...och så kommer du förstås ihåg våra superomtyckta "bjudardagar" på lördagarna i oktober. Första bjudardagen är redan lördagen den 1 oktober - passa på att storhandla nästa sommars goda bär och blomprakt redan då!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar