söndag 16 juni 2019

Snabbt populära växter - Kramer hängapel


Denna hängapel lanseras nu som nyhet, men den har de facto funnits i plantskolor, åtminstone hos oss, i över 10 år. Det var först för tre år sen som branschen på riktigt fattade att det är frågan om en hängapel. Förut strävade man till att odla den upprätt men med mycket dåligt resultat.

Att den kommer först nu är alltså resultatet av en minst sagt dålig informationsgång från upphittare till planttestare och vidare till plantskolsektorn. Det finns också otroligt litet info om denna växt på internet men efter gediget sökande finns faktiskt sorten med i en förteckning från vintern  2007-2008 och där sägs också tydligt att det är frågan om hängande form.

Ursprungsmoderträdet finns i Kramerlunden, Risto Ryti parken, Brändö, Helsingfors. Detta träd beskrivs i Helsingfors stads byggnadskontors publikation no 16/2007 (Koristeomenapuulajikkeita, Helsingin kaupungin viheralueilla, Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 2007:16/Katu- ja puisto-osasto ).  Trädets första beskrivning är gjord av Kalliovirta Mika år 2001. "Kramer 2" finns också beskriven tillsammans med andra prydnadsäppel i tidningen Viherymäristö 3/2008.

Enligt beskrivningen har trädet  knapp mamshöjd och grenarna växer utåt nerböjda. Trädets form avviker stort från beskrivningen på det amerikanska Malus x arnoldiana, vilket blir ett stort träd. Blomningen på "Kramer 2" börjar med helt röda blomknoppar (se bild ovan) som senare blir ljusrosa blomster för att mot slutet av blomningen övergå till helt vita blommor. Frukterna är små, ca 8-10 mm, och orangeröda.

Hos oss säljs trädet från och med hösten 2018 under namnet Malus x arnoldiana "Kramer 2" med svenskt namn Hängapeln Kramer. De finns grupperade med de andra hängande sorterna som järnvägsäppel, Malus hyvingiensis, och röda hängande former som Malus 'Royal Beauty' och Malus 'Echtermeyer' 

Kramer 2 har vi också planterat i Zon IV (Finland) med god framgång.

Ett träd i normalstorlek kostar som andra hängande prydnadsäppel (minuthandeln inkl moms) och produktion av dessa är igång hos oss i rätt god takt.

hösten 2017 i november planterades detta träd vid försäljningsstället

höst 2018
röda knoppar 01.06.2019

färgen är klart rosa 05.06.2019
mycket vackra knoppar i övergångsskede knopp -rosa

knopp till rosa 05.06.2019

lättrosa blomöppningar övergår mot vitt
som övergår till vitt
och ännu vitare

och vitt som håller länge. bild 16.6.2019
och här en bild från våren 2015 då vi lyckats fånga övergången från rosa till vitt i ett senare skede
och på hösten kommer det små små orangegula frukter, vilka precis som alla andra äpplen är fullt ätliga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar