tisdag 31 mars 2015

Lannoitus

Hyvä ystävä, LANNOITA kasvisi! Kaikki kasvit tarvetsevat jotakin syötävää ja lannoiteet ovat kasvien ruokaa. Tässä muutama sanaa lannoituksesta , joka toivottavasti helpottaa kaikki ymmärtämään asiasta.


Ensin jos haluat lannoittaa 100% oikein niin ainoa tapa saada oikein tehty on mennä maa-analyysin kautta. Tämä on kuitenkin jotakin joka tavallinen omakotiomistaja katsoo hidas ja kallis menetelmä. Toinen tapa saada lannoitettu on karkeasti katsoa mitä kasvit yleensä tarvitsevat ja milloin tarvetta on.

Kasvit tarvitsevat typpeä (N-kirjain pakkauksesta) silloin kuin kasvatus tapahtuu eli eniten keväällä ja alkukesällä. Tämä tarkoittaa että keväällä lannoiteet täytyy sisälltyä paljon typpeä (N).

Kirjain P pakkauksesta tarkoittaa fosfori. Kasvit tarvitsevat fosfori tehdäkseen kukanaiheet ja hedelmät/marjat. Siis ne kasvit joka kukkii nyt keväällä tekee nuppuaiheet jo syksyllä ja luonnollisesti on fosforin (P) tarvetta silloin suurin. Kasvit joka kukkii loppukesällä aloittaa kukanaiheen muodostaminen jatkuvasti kesän aikana ja niiden P-tarvetta on siis kasvukaudella. Sitten fosforin hyvä ominaisuus – se ei haihdu ilmaan kuten typpeä. Tämä tarkoittaa että vaikka olet lannoittanut syksyllä fosforilla sitä on vielä keväällä saatavana maasta.

K-kirjain tarkoittaa Kalium ja kasvit tarvitsevat kaliumia m.m. tehdääkseen puuaines. Koska kasvit ensin kasvaa ja heti sen jälkeen tekee puuaines kasvit tarvitsevat osa kaliumia jo kesällä mutta suurin osa sitten loppukesällä-syksyllä.

Usein lannoitesekoitukset myös sisältävät pienet määrät muita aineita, niin sanottuja hivenaineita ja kasvit tarvitsevat niistä vähän kerrallaan siis siksi ne on mukana lannoituksessa.

Luonnonlannoitteet (siis tavallinen eläinpaska) sisältävät eri määriä N, P ja K + hivenaineet. Luonnonlannoiteet sisältävät myös orgaaniset aineet joka parantaa maaperän rakenne.

Suosituksemme: Tarkistaa lannoitepakkauksen etiketti, erityisesti N-P-K suhde! 


KEKKILÄn tavallinen puutarhalannoite, NPK 9-5-13 (Typpeä 9%, fosfori 5% ja Kalium 13%). 9 prosentti typpeä on aika korkea siksi tämä on lannoite joka sopii keväällä-alkukesällä.

KEKKILÄn syyslannoite, NPK 0-5-19 (Typpeä 0%, fosfori 5% ja Kalium 19%). 0% typpeä ei antaa ollenkaan kasvua että tämä käytetään pääosin kasvukauden loppuvaiheessa eli elo- ja syyskuussa.

YARAn Calciniitti, NPK 15,5-0-0 (Typpeä 15,5%, fosfori 0% ja Kalium 0%). Siis aivan erinomainen lannoite keväällä ja lakukesällä (tämä lannoite sisältää myös 18,8% Calciumia joka nostaa maan pH-luku siis ei hyvä lannoite alppiruusiulle, mustikoille, hortenssioille ja muille hapan maan kasveille).

Osmocote 3-4 kk on pitäaikaisvaikutteinen NPK-lannoite. Se on lannoiteprillien kuorike joka on tehty aiee3sta joka antaa tasainen läpikulkua 3-4 kuukauden aikana. Ei hyvä käyttää loppukesällä (1.7 jälkeen) ellei ole kyseessä yksivuotisia kasvia.


Erikoistapauksia:

- Hapan maan kasvit (Rhodot, hortenssiat, mustikat y.m). Lannoita nämä kasvit alppiruusulannoitteella tai muu lannoite joka ei nostaa maan pH-luku. Lannoite joka on tarkoitettu hapan maan kasveille voit hyvin käyttä toisillekin mutta ei koskaan päinvastoin. Huom! Tavallinen syyslannoite ei nostaa pH siis sitä sopii käyttää syksyllä myös näille kasveille.

-Mansikat (ja jonkun verran myös herukat), kasvaa yleensä liian paljon ja ei ehtii siksi muodostaa riittävästi kukkaaines. Siksi sopii käyttää lannoite joka ei sisältää liikaa typpeä. Sopiva määrä N = 2-5% (ellei muuta on varastossa ota 1/3 osa tav puutarhalannoite + 2/3 osa syyslannoitetta)

-Nurmikot kasvaa erittäin hyvin käyttämällä lannoite joka sis paljon typpeä (=Calciniitti). Todellisuudessa se kasvaa niin hyvin että joudut ajaa ruohonleikurillä enemmän kuin usein. Siksi on hyvä lannoittaa enemmän mikäli sulla on huonosti kasvava nurmikko tai haluatte erittäin vihreä ja voimakas nurmikko ja mikäli et halua leikata niin usein (ehkä ei yhtä kaunis nurmikko) – ole varovainen ja lannoita vähemmän. Tämä on sinun valintasi, enemmän typpeä = vähemmän sammalta ja päinvastoin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar