tisdag 15 oktober 2019

Den ultimata blåbärstryguiden

Vi har skrivit om dem många gånger tidigare, blåbärstryna (bärtry, honungsbär - kärt barn har många namn). Sorterna är många, de kommer från olika delar av världen och de skiljer en del både i utseende och smak och det har varit ganska svårt att få någon ordning på dem alla. 
'Atut'
Nu har vi dock gjort en riktig djupdykning i sorterna, de olika ryska, polska och kanadensiska odlarnas sidor och våra egna anteckningar och tidigare inlägg för att kunna ta fram en så bra odlingsguide som möjligt!

För det är ju så, att bärena bara blir mer och mer populära - och med all rätt - de tillhör ju de så kallade "Superbären" och innehåller dubbelt mera antioxidanter än vanliga blåbär och dessutom en hel del olika näringsämnen och mineraler. Dessutom är de mycket goda!

Kort om växten:


'Duet'
Blåbärstry heter Lonicera caerulea var. kamtschatica på latin, men många förkortar det till Lonicera kamtshatica. Det finns massor av olika sorter, men generellt är busken en långlivad, rund och tät buske, som kan leva upp till 35-40 år och växer till en höjd på ca 1,5-2 m. Det finns också några riktigt låga bärtrysorter vilka passar som täta låga häckar eller marktäckare. För att få ordentligt med bär bör man plantera minst två olika sorter för pollineringens skull.
Bärtry blommar i april-maj med vitgula blomomr. Det är en rikgivande bärväxt som ger skörd mycket tidigt, redan från midsommar kan man börja smaka de tidigaste bären. De flesta sorter mognar från slutet av juni - början på juli.



Odla blåbärstry:

Plantering:

'Amfora'
Planteras i soligt-halvskuggigt läge. Undvik full skugga, eftersom bären blir mindre välsmakande, med en bitter eftersmak då. Jorden bör inte vara alltför tung, mer genomtränglig med humus och gärna lätt fuktig (pH bör inte vara lägre än 5,5). Bärtry är en växt som behöver en pollinerare för bättre fruktsättning, därför är det bra att plantera åtminstone två olika sorter. Vid plantering av många buskar är avståndet 1-2 m mellan buskarna att rekommendera.

Skötsel:

Växten är inte krävande; lätt gödsling, litet ogräsrensning och vid behov vattning. Det finns ingen anledning att täcka till vintern då den är extremt vinterhärdig (-45C), t.o.m. blommorna tål flera minusgrader under blomningen utan att bärskörden går förlorad. Det är med andra ord prefekt att odla i nordiska klimatförhållanden. , det är motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar, även om det ibland kan finnas bladlöss.
'Docz Velikana'
Beskärning: Efter plantering, under höstsäsongen eller tidigt på våren kan det vara bra att göra en liten planteringsbeskärning, sedan vid 5 - 6 år från planteringen är det bra att börja beskära busken varje år, man klipper helt enkelt bort skadade, gamla och trasiga kvistar.

Bärplocking:

Från slutet av juni-början av juli plockas de blå, avlånga bären som är saftiga och goda.Värt att nämna är dock att man gärna ska lämna bären några dagar extra på buskarna när de blir blå, de blir mycket sötare om de får mogna några dagar extra. Bärtry kan användas precis som blåbär, de påminner både i smak och färg rätt mycket om våra vilda blåbär. Bären kan också användas till sylt, juice, saft, gelé och vin. Smak, form, storlek, hur lättplockade de är och hur hållbara bären är varierar från sort till sort. Välj sorter som har de egenskaper du är ute efter!
'Gordost Backzara'

Samplantera sorter som blommar samtidigt: 

För att få ordentligt med bär bör man plantera minst två olika sorter för pollineringens skull. Välj sorter som blommar samtidigt. Sorter från samma område brukar generellt ha ungefär samma blomtid, men för att göra det lite enklare har vi gjort en pollineringstabell enligt blomtiden. De med en * är sådana sorter vi rekommenderar lite extra. Observera att vi utgått ifrån förhållandena hos oss, alltså odlingszon III i Finland.

Vi reserverar oss för eventuella fel då vi inte har egen erfarenhet av alla sorter.

Sorter vi rekommenderar:


'Nimfa'
Som synes av listan finns det alltså många olika sorter. Att välja  är något av en djungel, men här kommer 6 sorter vi rekommenderar, sorterade enligt ursprung:

Polska sorter:

Har generellt en tidig blomning.
  • 'Atut' är den bästa sorten till häckar, då den hålls ganska låg och väldigt tät. Bären är runda och ca 1 cm stora. God smak, något bitter. Passar utmärkt till t.ex. gelé. Blomtid: tidig-medel.
  • 'Duet' har en mjuk, bra, sötsur smak. Bären är ca 1 cm stora och lättplockade då de lossnar lätt från busken och således går att skaka loss. Blomtid: tidig.
'Sinij Utes'
Andra bra polska sorter är t.ex. Karina, Wojtek...

Ryska sorter:

Blomtiden varierar beroende på från vilka områden de kommer (se tabell ovan).
  • 'Amfora' ger mycket bär, vilka är ca 1 cm stora. Det är en snabb/lättplockad sort. Smaken är mjuk och god, med en liten bitterhet. Bären mognar tidigt.
  • 'Docz Velikan' ger tåliga bär, både vad gäller transport och infrysning. Bären är mycket stora, 4 cm, med en söt och god smak. Blomtid: tidig-medel.
  • 'Gordost Backzara' får stora långasmala bär, ca 2,5 cm långa. Har i Kjells tycke bäst smak och är dessutom lättplockade. Blomtid: medel-sen (passar även med de kanadensiska sorterna).
  • 'Nimfa' är rikgivande med stora, 2-3 cm långa, mycket goda bär som dock lätt går sönder vid plockning. Blomtid: tidig-medel.
  • 'Sinij Utes' får avlånga, saftiga, sötsyrliga och stora bär (2,5 cm) som inte ramlar av. Blomtid: medel-sen (passar även med de kanadensiska sorterna). Sinij Utes kallas också Blue Rock i en del länder.
  • 'Volhova'
  • 'Volhova' är en lättplockad sort, skalet håller bra och smaken är lätt söt och god. Blomtid: tidig-medel.
Andra bra ryska sorter: Lebedushka, Leningradskij Velikan, Vostorg...

Kanadensiska sorter:

Blommar i regel senare än många andra sorter och har tjockare skal (bra för maskinell skörd)
  • 'Borealis' (Myberry Sweet) Mycket söta bär som inte faller av. Busken ger bra skörd fastän bären i sig inte är så stora. Tjockt skal och rund form gör dem bra för tröskning. Blomtid: medel-sen.
  • 'Indigo Gem' Smakrika, 1 cm stora bär. Lättplockade, går ej sönder. Går bra att lagra och frysa. Tjockt skal och rund form gör dem bra för tröskning. Blomtid: medel-sen.
Andra bra kanadensiska sorter: Aurora, Honeybee (Myberry Bee), Tundra...

'Borealis'

Mer information: 


Följ med när Kjell plockar och smakar en del olika sorter.

Bärtrysorter sorterade enligt ursprung

Mera blåbärstryn för din hälsa

'Atut' till bärhäck


'Indigo Gem'
...och sist men inte minst; en mycket bra sortguide med allt från utseende, till smaker till växthöjder på Trädgårdstrollets Trädgårdsblogg: http://www.tradgardstrollet.se/2019/06/30/sortguide-blabarstry/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar