tisdag 13 juni 2017

Några sorter av prydnadsäppel

Just nu slår våra "japanska körsbär" ut i blom. Alltså prydnadsäpplena, Malus purpurea,  som blommar vackert på försommaren. Rosa sorter är populärast men nyanser i mörkrosa och vinrött, samt i vitt och vitrosa finns också allmänt i handeln.

'Hopa' är kanske den vanligaste sorten i våra trakter.

Hur hårfin skillnaden i färg kan du själv se t.ex i Närpes centrum vid Sparbanken. Där planterades i tiderna Malus Hopa på en smal gräsremsa men så skadades flera träd av snöskottningen första vintern varpå vid nyplanteringen sent följande vår sorten Hopa inte fanns tillräckligt utan ett träd blev sorten Makamik. Makamik-sorten har något graciösare grenverk, men i denna plantering är träden också ganska smalt hållna, så det är svårt att se skillnaden. Åk gärna in till centrum och kolla, vi tror inte du märker vilket träd som är "annorlunda".

I Närpes centrum finns en rad med flera Hopa + ett Makamik

Helsingfors-familjen

Malus 'Rixi' hör till det vi skämtsamt kallar Helsingfors-familjen. Dit hör också såna träd som 'Kadetti', 'Aamurusko', 'Kirjailija' m.fl. Senare forskning har visat att sorten 'Kirjailija' torde vara identisk med den äldre sorten 'Eleyi' vilken fanns i handel förut, men konkurrerades ut av just Kirjailija. Så kan det gå!

Malus 'Rixi',en sort från Helsingfors, FinE-sort, zon IV

Se hela färgskalan på Helsingforsträden från vår pinterestsida med prydnadsäppel.

Hängande former

Det finns också hängande former i gruppen. Malus 'Ectermeyer' har en bred hängande krona med ljuvligt rosa blommor, och den välkända och storväxta Malus hyvingiensis med vita blommor känner många igen. Vill man ha ett mörkare smalare alternativ med hängform ska man dock satsa på sorten 'Royal Beauty' som har smalt form med rödare blommor.

'Royal Beauty' med smalare kvistverk och röda blommor.

Malus Ectermeyer med bredare krona och vackert rosa blommor

Glöm inte det vita

Flera sorter bland dom vita är hur snygga som helst. Malus 'Ranetka Purpurovaja', nyheterna 'Kivitorppa' och 'Kramer' samt 'Rescue' som är så härdig att man använder den som vanligt äppel långt upp i finska och svenska fjällen.

'Rescue' bildar vackra röda små äpplen

Kramer eller Arnoldsprydnadsäppel är en nyhet med ljuvligt rosavita knoppar och senare vita blommor. Denna sort finns mycket begränsat och är några euro dyrare än andra

Det är bra att plantera två eller flera träd

Visst gör sig ett ensamt prydnadsäppel sig väldigt bra men ett par träd eller en hel allé gör ett betydligt skarpare intryck. Under många, många säsonger har vi därför på plantskolan gett mängdrabatt redan från 2 träd.

...med mängdrabatt för 2 träd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar