söndag 25 juni 2017

Syrensaft

Så var vi där igen - det ska prövas diverse olika recept man stött på under vintern. Nu just är det saft av syrenblommor som står på tapeten. Första satsen avklarad med hyfsat resultat men smaklökarna säger att det går att göra bättre så nästa sats står redan och drar. Få si då!


Färdigt blandad saft
Så här gjorde vi första satsen:

ca 100 blommor vanlig bondsyren, Syringa vulgaris
6 citroner skivade
3 liter vatten
1,5 kg socker

Blommorna sköljdes och varvades med de skivade citronerna i en 10 liters kastrull. Sockret tillsattes ovanpå och sedan hällde vi i 3 liter kokande vatten. Saften fick stå och dra i ca 3 dagar, varefter den silades och tappades på flaska.

Blanda koncentratet ca 1:5 med vanligt vatten, eller ännu hellre med kolsyrat vatten.

Tappa upp och avnjut!

Vi tyckte saften fick en liten, liten aning besk smak (som dock försvann med bubbelvattnet). Beskheten kom antagligen av att några enstaka cm med gammal ved fanns med i blomskaften. Var därför mycket noggrann att ta bort all gammal ved och blad mm.

Nu som bäst prövas en ny sats där vi varit noggrannare. Dessutom använder vi nu den dubbelblommande ädelsyrenen 'Norrfjärden', vilket förhoppningsvis ska ge både mer smak och färg. Utgångsmaterialet är i alla fall flera gånger tyngre än de vanliga syrenblommorna. Vi tänkter också avsila efter två dagar i stället för tre, och så har vi i mindre socker denna gång.

Syringa vulgaris 'Norrfjärden' har dubbla täta blommor och vikten på en blomklase är 3-4 gånger högre än vanlig bondsyren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar