söndag 12 november 2017

Fin rosrabatt för sommaren 2018

Nu när rabattrosorna blir beställningsvara på plantskolan har vi passat på att göra en färdig rabatt just för rosor. I rabatten finns förutom riktigt vackra röda rosor också en tidigblommande "kamrat" för rosorna så att blomningen skall börja ännu tidigare.

Planteringsförslag.
Rabatten är avvägd för jämna knippen rosrötter, alltså  i det här fallet 10 st, för att det ger extra prisrabatt vid order senast 1 dec. Vi har valt slottsrosen 'Kronborg' eftersom den växer bredare än de riktigt gamla sorterna Europeana och Nina Weibull. Kronborg har visat sig vara mycket vinterstabil och att den blir bredare gör också att planteringsavståndet mellan plantorna får vara litet högre eller ca 60 cm i stället för normala 30-40 cm.

Det här innehåller rosrabatten:


'Kronborg' slottsros. Bild: Salling.
10 st 'Kronborg' slottsrosor på Rosa multiflora rot, vilken ger snabbare blomning an på Rosa canina rot.
7 st Perennaväxten Blåkudde, Aubrieta x cultorum, med snygg blå färg. Storlek P9.

Växterna är beräkande för en rabatt som är 2,7 m lång och ca 1,2 meter djup. Blåkudde perennerna kommer i framkanten och rosorna i två rader bakom.

Växterna till rabatten kostar 180,90 €

Blåkudde. Bild: Taimistoviljelijät.
Observera! För att plantera rosrabatten våren 2018 måste man beställa senast 1 dec 2017. Efter 1 dec säljer vi rabatten endast om vår rosleverantör har rossorterna kvar och nettopriset är då 197,90 € fram till slutet av februari, varefter vi tar hem alla rosbeställningar och alltså inte längre kan erbjuda rosorna för vårplantering.

Tillägg:

Du kan också köpa till följande tillägg för att göra rabatten så lättskött som möjligt:

250 liter barkflis för att hålla ogräsen i schack och fukten i jorden. Kekkiläs 50 l säckar; 42,50 €, alt. bark i lösvikt (hämtas med egen kärra); 29 €
1 kg Kekkilä fullgödsel för rosor så att dina rosor får den näring de så väl behöver 9,90 €
25 kg Kekkilä kalkkross för att ge rätt pH i jorden så att växterna kan uppta näringen. 8,50 €

Rosskötsel

Rosor är känsliga växter, speciellt i vårt klimat, men med rätt skötsel får man en vacker och långlivad rabatt. Buskarna bör t.ex. planteras tillräckligt djupt och i tillräckligt djup jord med rätt underlag.

Läs mer ingående om rosplantering och rosskötsel här: Rosskötsel


Det går givetvis också att välja andra slotts-, rabatt- eller storblommiga rossorter. Kom bara ihåg att planteringsavstånden för de flesta rabattrossorterna rekommenderas till 30-40 cm i stället för slottsrosornas ca 60 cm, så antingen skall du beställa någor fler rosor eller så gör du rabatten något mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar