torsdag 5 april 2018

Pyrus communis 'Lück'

I vår serie om nyheter för våren 2018 presenterar vi nu päronsorten 'Lück'. Lück har vi faktiskt haft i vår provodling sen början av 2000-talet. Trädet har klarat vintrarna alldeles utomordentligt men när vi gjorde planteringen hamnade sorten på den kanske sämsta platsen långt bak i skuggan av de andra träden och har därför aldrig gett några superstora skördar. 

Lück har egentligen lätt rödaktig täckfärg men vårt träd står skuggigt varför frukterna oftast blir helgröna.
Kvaliten på de frukter som kommit har trots detta för det mesta varit helt okej och nu när andra också  upptäckt sorten och vi fick tag på fina träd har vi beslutat att ta med den i päronsortimentet.

Sorten Lück


Lück är en tysk sort. Frukterna är små-medelstora och rundlagda. Grundfärgen är gul med röd täckfärg på solsidan. Fruktköttet är knaprigt, saftigt dock inte så mjukt. Smaken är angenäm och söt. Frukterna mognar vanligen i september. 

Sorten odlas nu i Finland från de träd som har hittats i Åbotrakten (hos en sockerbagare Lück) och som nu finns i de nationella sortbeskrivningarna hos Evira, https://www.evira.fi/globalassets/kasvit/myynti-ja-markkinointi/kasvit/puutarhakasvien-taimiaineisto/pyrus-communis-luck.pdf

Frukten kan man med fördel använda i hushållet även om vi faktiskt hittills endast har ätit den direkt från trädet, oftast då in i  oktober  på grund av det skuggiga läget där vi har trädet.

De träd vi från våren 2018 har till försäljning är ympade på Pyrys ussuriensis rötter. Finns endast i begränsad mängd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar