Nu har vi ett helt års egen erfarenhet av gräsen i EverColor®-varumärkesserien. Vi är supernöjda, inte minst med tanke på att under året har gräsen uppgraderats från utlovad vinterhärdighet på -12C till -25 grader C. Det är tack vare idoga tester som man kommit fram till detta och för oss är det absolut en väldigt positiv sak.
|
EverColor®-gräs för trappan. Praire Fire gräset längst bak tillhör inte EverColor serien.
|
Att gräsen nu sägs hålla vintertemperaturer på -25 C betyder förstås inte att gräsen skall stå ute på terrassen i en genomfrusen kruka under gassande sol under vintern. Då lär den nog tyvärr i alla fall vara död på våren. Nej, men det betyder att vinterskötseln kan man fixa ute under snön nedgrävd i jorden, man behöver alltså inte ha ett svalt förråd eller källare att förvara rötterna i.
Hos oss på plantskolan gjorde vi förvaringen så att vi först lät växterna stå ute tills natttemperaturen föll mera konstant mot -12C, alltså sista vintern var det först i mitten av januari. Sen plocka vi in dom till det växtlager där vi har ca +2C upp till +6C. Vi klippte tillbaks bladverket och kollade ett par gånger så att krukorna inte skulle vara för torra eller blöta. I april planterade vi om och tog fram gräsen utan ett enda bortfall.
Av Patrick Fitzgerald, som också gjort en alldeles egen hemsida för sina EverColor(R) gräs, blev vi också rekommenderad att hålla gräsen som Patio-växter, alltså i terrasskrukor. Vi ville då pröva Teku-Pöppelmanns billiga Coverpot självbevattnande ytterkruka sådär på samma gång. Krukan fungerar med en vattenbehållare nertill i krukan och en bomullstand som suger upp behövlig mängd vatten till själva innerkrukan vartefter växten behöver fukt. Vi fyllde på ca 1-2 ggr per vecka, även under soliga perioder. På senhösten när det regnade mycket kollade vi efter regn och tömde bort överskottsvatten vid behov. Eftersom krukan bara kostar några få euron och är menad som "gå bort present" har man med flit inte satsat på en relativt dyr dränering för överskottsvattnet, vilket alltså medför att den ska tömmas när nederbörden är för stor.
Inför våren 2018 har vi nu fått flera växter i EverColor(R) serien och vi ser nu med tillförsikt på ännu en lyckad terassäsong. Och som sagt - nu har vi erfarenhet och kan rekommendera dessa färggranna, snygga, lättskötta växter.
|
23 november hade
vi riktigt busväder med nästan 10 cm snö. På söndagen den 26 ståtade
gräsen i stort sett lika fint som före snön. |
|
Carex oshimensis 'Everest' |
|
Carex oshimensis 'Evergold' |
|
Cares Eversheen |
|
Everdi |
|
Carex Everillo |
Hej! Jag funderar över en aroniahäck. Vi planterade den ifjol och nu funderar vi behövs den klippas ner nu för att bli tät eller skall man vänta ett år till? Och om den skall klippas ner, hur mycket tar man bort?
SvaraRaderaHej, klippte du inte när du planterade ska du nog klippa ner nu. var plantorna i storleksklassen 30-50 cm när du planterade ska du klippa till ca 20 cm. Kom ihåg att gödsla! //mvh Kjell W
SvaraRaderaDe är ca.50cm nu så kanske de var ca.30 cm när vi planterade dem, de är de aronia som ni hade på bjud.fi ifjol. Så du skall de nerklippas till ca.20cm . Vilket gödsel rekomenderar du till aroniahäcken?
SvaraRaderaJa till ca 20-25 cm om de inte klipptes ifjol. Ju starkare skotten är som lämnar ju bättre skjuter den iväg i år. Gödslade du med höstgödsel i höstas kan du sätta bara kväve nu, gödslade du INTE me d höstgödsel ska du sätta t.ex trädgårdsgödsel eller liknande som innehåller också fosfor-kalium + spårämnen. Gödslar du med trädgårdsgödsel är det lika bra du gör det omgående eftersom det tar ca 10 dar före det börjar göra nån verkan. Kväve i form av Calcinit (=kalksalpeter i folkmun) verkar snabbt ca 6-10 h så där kan du vänta tills du börjar se lövsprickning. Läs mera om gödsel t.ex här: https://wickmansplantskola.blogspot.fi/p/godslingsinformation.html
SvaraRadera