tisdag 10 september 2019

How to: Binda nyplanterade träd

När det kommer till trädplantering finns det mer att tänka på än att bara gräva en planteringsgrop. Vinden river lätt i kronan och rätt vad det är har trädet rotat sig snett, eller så stör vinden trädet så pass att det inte rotar sig över huvudtaget. Därför säger vi alltid till kunderna att ge trädet ett bra stöd och att binda det ordentligt. Men hur ska man riktigt göra?

Små träd max ca 150 cm


Mindre träd klarar sig oftast med bara en stödkäpp. Obs! Den lilla bambukäppen som oftast finns färdigt  i krukan är endast för att hålla stammen rak när den vuxit i plantskolan, den fungerar inte som stöd för vinden. Som stöd för vinden behövs alltså en stadigare käpp. Den placeras riktigt nära stammen och så djupt som möjligt genom rotklumpen ner i gropbottnen. Såga av det som blir för långt. Du binder tajt (sätt dubbelt) med t.ex. gummisnöre som finns att köpa från plantskolan. Det här materialet  töjs när stammen växer, men ta gärna bort det (eller lossa om det är kvar) mot slutet av nästa säsong eller början av därpå följande sommar.

Mindre träd klarar sig ofta med 1 stödkäpp
det finns special gummi/plastband i olika bredder så att du kan binda tajt


Träd 200-250 cm


Större träd, 1,5-2 m eller mera, behöver oftast 2 käppar som placeras på varsin sida av trädet. Det går att använda grova bambukäppar till lugna områden och lite mindre träd (från plantskolan kan du köpa 240 och 275 cm långa sådana) vilka körs ner snett utåt från stammen på ca 15 cm avstånd.

Allra helst, detta gäller särskilt för större träd med tyngre kronor och på blåsigare områden, ska du använda grövre pålar (finns att köpa både oimpregnerade "ekologiska" stödkäppar 45*50 mm som är ca 150-180 cm långa och impregnerade hållbara rundpålar 150 cm och 210 cm) .

Bind med nån form av plastremsor virade till ett "snöre" och håll ihop käpparna en aning när ni binder (gör att spänningen i dem sträcker på plastsnöret under lång tid). Fläta plastsnöret runt sig själv och runt stammen och knyt i andra pålen. 


Uppbindningssnöre av tvinnat plastfolie, s.k. sträckfilm

2 stödkäppar placeras på varsin sida trädet
Till större träd med tyngre kronor och på blåsigare områden är det bra att binda på två ställen, både lägre ner på stammen och så lite högre upp, under kronan. Kom dock ihåg att toppen behöver få röra på sig lite i vinden, så bind inte högre än ca 1/3 - högst 1/2 av stammens höjd.

Bind gärna på två ställen

Stöden ska sitta kvar tills träden rotat sig, alltså ca 2-3 år. Håll hela tiden koll på att det inte skaver trädet eller skadar barken.


Stora träd


Till riktigt stora träd (stamomkrets 8-10-12-14-16- cm) och ofta på offentliga platser kan det vara skäl att sätta 3 stolpar i en triangel, då får det både stöd mot vinden samtidigt som stammen är väl skyddad mot eventuell åverkan från alla sidor.

3 käppar runt träden i centrum

Som god tumregel när det gäller stöd finns en regel att barr- och lövträd på mer än 1 meter kräver nån form av stöd under rotningsskedet.

Och sen ska du komma ihåg att harar och hjortdjur gärna ger sig på nyplanterade träd när hösten och vintern kommer. Sätt ett skydd som räcker till för det snödjup som råder på platsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar