torsdag 19 september 2019

Välkommen höst!

Växterna börjar visa sin färgsprakande höstdräkt, de lite senare bären och frukterna mognar och vi är gärna ute och njuter av den friska, kyliga höstluften så fort vädret tillåter. Plantbutiken har öppet hela september så passa på och kom in och få din trädgård till full potential i höst!

Även om årets kallare och gråare månader närmar sig behöver inte trädgården bli grå och tråkig för det. Här lyfter vi fram riktigt fina höst- och vinterväxterna att satsa på för en  vacker och levande trädgård året om. Blanda gärna frisk av nedanstående växter med sådana som blommar tidigare på året så finns det alltid något fint att titta på!

Färgglatt i höst


Många växter är nästan som vackrast på hösten, vissa tack vare sin sena blomningstid, andra genom bladens fina ruska-färg.

Höstblommande perenner som aster, kärleksört, solhatt, astilbe och flox lyser upp i rabatterna när dagarna blir gråare, och t.ex. rödbladig alunrot, hosta och lammöron ger fina kontraster med sina vackra blad. Det finns också många fina buskar, hortensia t.ex. som blommar så vackert nu och även ölandstok blommar länge på hösten. Dessutom får bl.a. aronia, spirea, dvärgrips, stefanandra och många andra sorter fin bladfärg i rött, gult och orange.

Gula löv som singlar ner är ju själva sinnesbilden av höst. Plantera gärna ståtliga träd som får fin höstfärg för den rätta sagobokskänslan. Lönn t.ex. är otroligt vacker på hösten och också olika rönnar. Det är inte bara rönnarnas blad som är fina utan även bären som kommer i alla möjliga färger som rött, vitt, rosa, gult och lila (sötrönn).

Klätterväxter som täcker in väggar, spaljéer och staket ger en mysig och ombonad känsla även på hösten. Vildvin t.ex. bjuder på ruska delux med sina röda nyanser.


Ätbart i höst


Ända in i oktober fortsätter skördetiden på hösten, så härligt med allt gott och nyttigt man kan njuta av den här årstiden!

Höst- och vinteräpplen börjar mogna nu, och dessa lite krispigare frukter passar utmärkt till hushållet. Skörda höstäpplen och gör mos, must, pajer och kakor eller vinteräpplen för lagring till senare avnjutning. Även päronen mognar nu och kan användast på liknande sätt som äpplen eller bara ätas direkt.

Hösthallon mognar i september, t.ex. 'Golden Autumn' är både goda och har ett spännande utseende med sin gula färg. Aronia får inte bara nyttiga svarta bär som passar bra till hälsodrycker, blandsaft, glögg och gelé utan får även riktigt snygg höstfärg. Och visste du att du kan odla tranbär hemma i trädgården? Vackra plantor och nyttiga bär även här. Lågt pH vill de gärna ha i marken, så använd rhododendronjord.

Vintergrönt


Med vintergröna växter får du inte bara liv och färg i trädgården året om, de bidrar också med fina former i motsats till alla kala kvistar som snart kommer fram när löven faller av.

Boll- och pyramidtujor är snygga både planterade i marken och i krukor. Dvärggranar som sockertoppsgranar eller Ohlendorfi-gran är både fina och blir lagom stora "utejulgranar". Dvärgbergtallar kommer i många olika former, från klotrunda och ganska små 'Varella' till stora maffiga grönområden som 'Pumilio'. Marktäckande barrväxter som kryptuja eller idegran är också snyggt. Är det inte barrväxter du är ute efter är också Rhododendron vintergröna. De blommar fint på våren i gula, vita, rosa, röda och lila nyanser. De bör planteras skuggigt och vill ha lågt pH, så använd rhododendronjord.

Vintergröna växter odlade i kruka kan du plantera hela hösten tills marken fryser, vintergröna växter med klump får gärna hinna rota sig innan den riktiga kylan kommer, vilket gör att september är den ultimata månaden att plantera dessa.

Alla vintergröna växter behöver fukt när vårsolen stiger i februari-mars. Den kloke köper redan nu på hösten en skuggväv att placera dit på vårvintern. Skuggväv söljer vi på plantskolan i metervara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar