måndag 11 november 2019

'Lettisk låg' körsbär

Prunus cerasus 'Lettisk låg' är ett rotäkta, mycket gott, härdigt och självfertilt körsbär som dessutom inte växer så stort.

Lettisk låg är ett s.k. buskkörsbär, som blir ca 2,5-3 m högt. Bären är mörkröda och söta, betydligt sötare än de vanliga surkörsbären - nästan lika söta* som bigaråerna/sötkörsbären och bästa mognadstiden låg i början av augusti. Ska vi säga riktigt som vi tyckte så  var sötkörsbärssorterna faktiskt nästan för söta i våra munnar...

Busken är också mycket härdig och klarar sig åtminstone ända upp i zon V (Finland, i Sverige zon VII).

Lettisk låg finns också på stam som ett litet körsbärsträd på 2,5-3 m. Träden som säljs med stam är överlag 1-2 år äldre än buskarna.

Det kan ta några år innan de börjar ge ordentligt med skörd, 3-4 år för buskar och 2-3 år för träd, så vill man snabbt få börja njuta av de goda bären lönar det sig att köpa Lettisk låg på stam.

*Under sommaren 2019 när körsbärsskörden överlag var riklig gjorde vi en egen "inofficiell" smaktest bland sorterna  Sikkola, Schredraja, Huvimaja, Lettisk låg, Chokladnaja, Kurtschatovskaja, Kirsa, Arttula och sötkörsbären Gårdebo och Rosso Skanskaja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar