torsdag 27 maj 2021

Nya fina smällspirea på stam

Sorten 'Lady in Red' har mycket lysande kvisttoppar.

Physocarpussorter, alltså smällspirea, de rödbladiga brukar ibland kallas djävulsbuske, har blivit en stor grupp växter genom åren. 

De flesta sorter av dessa kan också produceras med stam, alltså stammas upp, och håller relativt bra med tillhjälp av en bambu eller liknande stödkäpp.

Uppstammad smällspirea är alldeles förträfflig att använda för att ge höjd och speciellt färg till rabatter. Den som vill ha riktigt färggrant kan t.o.m. plantera många olika smällspireasorter för just nu har vi 6-7 olika i sortimentet, några dock i endast enstaka exemplar.

Sorten Amber Jubilee på stam fanns med i vårt inlägg om Nyheter 2021 och dessa finns alltså nu i någorlunda bra mängd. Kanske nåt för dig och din rabatt? Så här skrev vi:

 

Physocarpus opulifolius 'Amber Jubilee' med stam

Denna har vi också haft länge som buske men finns nu begränsat parti med stam. Ett mycket färggrannt småträd gjort genom att stamma upp kraftiga buskar och klippa till koronan. Amber Jubilee på stam är ett bra komplement till våra tidigare stamsmällspirea, Diabolo, Red baron och gulbladiga Nugget.

När du planterar denna skall du i fortsättningen också beskära kronan för att alla de fina färgerna skall bestå år från år.
Amber Jubilee har först gula blad, får på sommaren oranga blad och sist på hösten är bladen nästan helröda. Nu finns Amber Jubilee också med stam.

 

Andra sorter

Andra smällspirea på stam är t.ex sorterna Diabolo, Red Baron, Nugget, André, Red Lady, Diable d'Or, Summerwine. Flera av dessa sorter har vi tidigare gjort inlägg om i december 2018.

 

Red Baron på stam.


Sorten 'Summerwine' är mörkare med mera inskurna blad.

Sorten 'Mindia' liknar Lady in Red men har något mörkare basfärg.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar