söndag 9 december 2018

WIPLANT julkalender lucka 9, smällspirea på stam

När smällspireorna kom på stam för bara ett tiotal år sedan så var det uttryckligen den rödbladiga sorten Diabolo som odlades. Sedan dess har det tillkommit några varianter och t.o.m. gulbladiga sorter med stam dyker upp.

Alla dessa finns givetvis också som buske liksom en hel del andra "nyare" rödbladiga smällspireasorterna.



Physocarpus op. 'Diabolo' stamform


Diabolon var den som kom först på stam, den växer rätt kraftigt vilket medför att den behöver formas då och då i kronverket. Också eventuella rot- och stamskott skall avlägsnas annars buskar den till sig så småningom. Diabolo blommar i mitten till andra halvan av juni (Österbotten) och får i augusti snygga fröställningar. Utmärkt på stam t.ex nära terasser m.m.


Physocarpus op. 'Nugget'


Gulbladig form som kommer på stam nu sommaren 2019. Nugget är snabbare och större i växten än den gamla gulbladiga 'Darts Gold' och passar därför bättre på stam. Användningsändamål t.ex tillsammans med rödbladiga sorter.





Physocarpus op. 'Red Baron'


Red baron har mörkare blad än Diabolon och den växer inte heller lika kraftigt. Den är mycket snygg i bladverket förutsatt att man vill ha mörkt.




Physocarpus opulifolius 'Summerwine'


Är sorten som växer lägre och har mera flikiga blad. Den här passa utmärkt där man vill ha en stamväxt på max. Ca 100-120 cm. Plantorna som finns har en stamhöjd på ca 50-60 cm.

Andra sorter



Eftersom smällspirea kanske är den växtgrupp som växt snabbast i sortantal under de senaste 10 åren kan man räkna med att det dyker upp stamformer på betydligt fler av sorterna. 'Lady in Red' med helt orangeröda  toppar hade vi redan för ett par år sedan men den har varit svår att få tag på sen dess. Tjeckiska sorten Schuch kommer definitivt i nåt skede och som sagt andra också. 

Också den nya sorten 'Amber Jubilee' som hittills funnits endast som buske börjar så småningom komma med stamform så detta är något att se fram emot.
 
Sorten Amber Jubilee har från våren gulgröna blad, på sommaren (bilden) gulorange blad och sen på hösten lyser den med grön-röd-orange bladverk.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar