torsdag 18 augusti 2022

Stora Planteringsveckan med Mat&Mystik + Syystaimijuhlat

Gunnel och Karl-Fredrik är huvudambassadörer för årets Stora planteringsvecka. Kom och se deras film vad de "kokar" ihop för hösten!

 

Stora Planteringsveckan är hela Sveriges och numera också Kustfinlands riktigt stora trädgårdsevenemang på hösten.

Slättens Mat & Mystik är sedan Närpesslättens stora höstevenemang. Vi här på plantskolan inkluderar Mat&Mystik nu för andra gången i Stora Planteringsveckan och tillsätter också det finska evenemanget "Syystaimijuhlat".


Stora Planteringsveckan börjar lördagen den 3 september och fortgår till söndagen den 11 september. Slättens Mat&Mystik är 9-10 september, så att kombinera är nåt som faller sig riktigt naturligt. Finska syystaimijuhlat annonserar trädgårdsförbundet  från 2-11.9 med höjdpunkt på taimi-namnsdagen 8.9. HOS OSS STARTAR VI FRÅN LÖRDAGEN DEN 3.9 och avslutar sö 11.9.

Närmare tema från de nationella arrangörerna finns inte så själva har vi bestämt att årets huvudtema hos oss ska bli "Mat-växter" 😄. 

Eftersom man i Finland har FinE-växterna som hela årets trädgårdsprodukt kommer vi speciellt att presentera de mera matnyttiga FinE frukt- och bärväxterna  i vårt sortiment i en skild miniutställning.


Start från lördag 3 september

Hos oss startar vi alltså evenemangsveckan  lördagen den 3.9 kl 10. Från svenska Stora Planteringsveckan har vi filmer, tävlingar, tips och ideer i massor. Huvudambassadörer för evenemanget i höst är TV-kändisarna Gunnel Carlsson och Karl-Fredrik.

Torsdag 8.9 på finska Taimi-namsdagen kör vi extra special rabattpris på några väl utvalda växter i vårt sortiment.

fredag 9.9 och lördag 10.9 är det då samtidigt Slättens Mat & Mystik i Närpes. I år har vi tagit fasta på ordet Mat, så därför välkomnar vi in till utställningen och  föredraget om FinE frukt- och bärväxterna.

Lördag 10.9 deltar vi också i närmatsdagen och förutom att du kan köpa FinE frukt- och bärväxterna ger vi dig en extra rabatt på en del helt vanliga frukt- och bärväxter.

Obs! På kommande Mat&Mystik/Närmatsspecial 9-10.9: närproducerad glass (Närpes Glassfabrik) av åkerbär/blåbärstry/gröna vinbär Venla och svarta vinbär 'Viking' + Aroniaglass. 170 ml glass på köpet vid köp av växter över 50€ eller så köper du glassen direkt!

1 burk på köpet när du köper växter för minimi 50€, endast glassen 3,50€/burk

Föredrag under flera dagar med saftförfriskningar

All saft vi bjuder på under planteringsveckan kommer givetvis från växter odlade  här hos oss. För dig som vill veta mer om  dessa växter kommer vi att berätta om hur de uppför sig  i vårt klimat och framför allt varför de lönar sig att använda just dessa sorter. 

I föredraget tas också våra mångåriga erfarenheter av nyttoväxterna i FinE-sortimentet upp, så det lönar sig verkligen att lyssna under de några minuter föredraget tar. Föredraget hålls under 3 dagar enligt:

Föredraget hålls av vår egen plantskolist Kjell Wickman, som har flera decennier av erfarenhet om just dessa plantsorter.

FinE växter och miniutställning

Detta års planteringsveckoutställning omspänner  alltså bär- och fruktväxterna i FinE-sortimentet. 

FinE växter odlas hos 15 olika plantskolor i Finland, varav  Wickmans Plantskola är en. Mera info och hela FinE-sortimentet finns på Plantskoleodlarna r.f:s sida (på finska) och där kan man gärna läsa mera om växterna.

Växter i form av rariteter och specialerbjudanden alla dagar

Under planteringsveckan finns givetvis också en del erbjudanden plus riktiga växtrariteter och nyheter. Vi kan redan nu avslöja att just den härdiga ätliga svartflädern 'Alv' är en av växterna på raritetslistan. 

Äkta fläder eller svartfläder, Sambucus nigra, har fått sitt namn från de svarta ätbara bären som kommer senare på hösten. Hos oss här i Österbotten är norska sorten 'Alv' den enda som vi har funnit tillräckligt härdig för att odla.

Rariteter som platsar på listan är sådana som överlag är svåra att hitta i vanliga plantbutiker. Förutom Alv-svartflädern är det t.ex. växter som rödblommiga pelaräpplen, nyare prydnadsäpplen, t.ex. Polkagris, Onneli, Martti, Kjells Nr3 eller varför inte den hängande rödvita formen Kramer 2.

Plantera kan man också göra i sällskap med sina vänner. Bild: Stora Planteringsveckan Sofia Ernerot
  

Uppstammat och marktäckare är pop

Att piffa upp rabatten på höjden har blivit populärt och för detta ändamål hittar du nu ett ännu större sortiment än vanligt. Här återfinns många smällspireasorter, ädelsyrener, dekorativa rönnar, aronior, saskatoon i stamform m.m.

Marktäckare är oumbärliga för "den lates rabatt" så också de  mest täckande marktäckarväxterna lyfter vi litet extra under planteringsveckan.

Marktäckare hör till "den lates" trädgård!


Den kompletta raritets-/speciallistan finner du först lördag morgon 3.9. För dig som vill "tjuvkika" på listan så finns det dock möjlighet till detta här men minns att då kan det givetvis tillkomma  flera växter ända tills morgonen den 3:dje.

Kanske dags att fundera på druvor, antingen genast eller till våren 2023. Bilden sorten Rondo vilken passar bra till safter o viner.

 

Extra Mat&Mystik konstutställning på plantskolan

Under Mat&Mystik-dagarna (9-10.9) har vi inbjudit engelskspråkiga fotograf/designern Zunya Sarah Davies, numera Vasabo men uppvuxen i Lancaster, England. Zunya har föräldrarötter från Syd-Österbotten närmare bestämt från Pörtom. Hon har även tillsammans med sin engelska familj under lång tid jobbat med konst i familjeföretaget Maiden Bridge Arts Centre i Lancaster.

Zunya ställer ut en uppsättning intressanta foton. Kom gärna och se hennes bilder här på plantskolan!

Andra evenemang samtidigt i Närpes

Eftersom Mat&Mystik går av stapeln 9-10 september är det fullt med olika begivenheter i trakten just då. Ta gärna del av dessa - se närmare på sida https://www.slattensmatmystik.com/

Också det årliga evenemanget Konstrundan infaller passligt i början av planteringsveckan eller 3-4.9. I Närpes deltar bl.a konstnär Karin Lipkin-Forsén. Kanske du ska passa på att besöka hennes trivsamma atelje på Nybrovägen 3 samtidigt under lördagen!

Visste du att det också är närmatsdag just 10.9? Vår miniutställning om nyttoväxterna i FinE-sortimentet tyckte vi platsade utmärkt här. Kolla gärna in på denna sida vilka andra Närpesföretag som är med, kanske nån du kan passa på att besöka på samma gång!

Allt detta gör att vi speciellt vill välkomna dig till årets upplaga av Stora Planteringsveckan. Välkommen vilken av dagarna det än passar dig!

hälsningar,

Kjell, Anna-Lena och Niklas

 


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar