måndag 25 september 2023

Äpplets dag

Äpplets dag – Hos oss med tema vinteräpplen

Vinterkanel

 Äppelsäsongen för vinteräpplen är äntligen här. Planterade vi vinteräppelträd för mer än 5 år sedan så fylls trädgården nu med den omtyckta och användbara frukten.


Det kan kännas lite överväldigande då det gäller vad man ska göra med all frukt, speciellt om man får stor skörd på en och samma gång. Därför kan det vara bra att fundera på att plantera äppelsorter som mognar vid olika tidpunkter med varierande användningsområde.


Idag då vi firar äpplets dag vill vi speciellt uppmärksamma vinteräpplet som ofta hamnar lite i skymundan. Läs gärna mer om äpplena på vår blogg under etikett Äppelträd.


Vinteräpplen mognar oftast i mitten-slutet av oktober och ska helst plockas före frosten kommer. Dessa äpplen går bra att lagra på en lite svalare plats där de inte riskerar att frysa. Frukten behöver inte vara mogen då den plockas, utan den utvecklar lika bra sin fulla arom under lagringstiden.


När det kommer till att lagra vinteräpplen finns det några saker man kan tänka på för att få så bra resultat som möjligt. De äpplen som man vill lagra ska helst vara så felfria som möjligt, så var noga då du rensar igenom äpplena och välj de finaste till lagring.


Linda in varje enskilt äppel i antingen tidningspapper eller silkespapper detta gör att frukten inte lika lätt skrumpnar. De inlindade äpplena kan man sedan förvara i en låda, men se till att olika sorter inte blandas och att de inte staplas på varandra. För att äpplena ska lagras så bra som möjligt ska de förvaras på en sval och mörk plats där temperaturen är mellan 3-5 grader t.ex. i en kall källare eller garaget.


Har du möjlighet att vakuumförpacka äpplena så är detta en bra sak vid äppelförvaring.


Ännu för bara några år sedan var det inte många som planterade vinterfrukt och det gjorde också att utbudet i våra trakter bestod endast av några få sorter.


Nu har däremot intresset ökat vilket gjort att också utbudet följer efter. 

Här listar vi nu de sorter som vi för tillfället har i försäljning.



Våra vintersorter:


Vinterkanel

Afrodita

Juuso

Konsta

Aroma (finns också på P60 halvdvärgstam)

Tiina

Åkerö

Lobo

Talvikki

Tobias

Rubinola

Antonovka


Dessa äpplens utseende hittar du på sidan som heter Malus sorter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar