fredag 23 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 23

Lucka 23 och nästsista luckan i vår julkalender med bra växter som presentförslag. Vi passar på att tacka för trädgårdsåret 2022 och önskar alla en riktigt God Jul och Gott nytt trädgårdsår. Det här gör vi med vårt "juläpple" Konsta.

Malus domestica 'Konsta'

Konsta är klassad som vinteräpple och det betyder i Finland att äpplet kräver en värmesumma från 1250 och uppåt. Konsta ska enligt tabell kräva en värmesumma på 1264 (förenklat uttryckt timmar med minst +5C sedan växtstarten).

Vinteräpplen överlag är bäst att plocka och sedan lagra en tid förrän de konsumeras. Konsta rekommenderas att lagra upp till 4 veckor. Vi här på plantskolan brukar dock göra så att vi helst låter äpplena vara kvar på trädet så länge att de får ordentliga minusgrader på natten och sen får solen efterföljande dagar eftermogna dem. Så brukar de vara jättegoda, vilket så småningom också fåglarna tycker...

Konsta har vi tipsat om som juläpple också i julkalendern 2016. Läs gärna det inlägget!

Nuförtiden anses Konsta klara vintrar upp till ca zon IV i Finland (V-VI i Sverige) och åtminstone vårt träd här har inte någon gång sen vi planterade det i början av 2000-talet haft några som helst problem. 

Konsta är för övrigt ett av de äppelsorter som hos oss har mycket bra motståndskraft mot både skorv- och moniliasvamp så bara det gör att vi gärna vill rekommendera sorten. 

Sorten är korsad från Lobo x Antonovka  och används också relativt mycket i komersiella fruktodlingar. I växtbeskrivningar anges det att äpplet är närapå helrött och det stämmer om frukten får myket sol på alla sidor, vilket kan vara halvsvårt att få till i verkligheten...


Konsta har rätt hårt skal (som de flesta vinterfrukter) och angrips därför inte så snabbt av t.ex rönnbärsmal, vilken ofta har moniliasvampen i släptåg...

I komersiell odling (Lepaa trädgårdsskola), då oftast på B9 dvärgstamm.

frukten kräver mycket sol för att bli helröd. På bilden är frukten inte ännu fullt mogen så ännu rodnar den till sig...

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge ett Konsta eller annat äppelträd till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar