onsdag 9 oktober 2024

Höstjippo Pop-up 11 oktober

Fredag 11.10 har vi höstjippo!

(Ja tästä sivu käännetty Googlesuomeksi Googlen avulla)

11-12 oktober har NFF Närpes r.f. aviserat sitt årliga Höstjippo. Här från plantskolan har vi deltagit under många höstar i detta jippo och så gör vi även denna höst. 

Fredag 11 oktober är dagen som vi håller höstjippo,  då klockan 10-17.

Köp vårens 2025 växterna redan nu

Inför höstjippo Pop-up dagen har vi fyllt upp med växterna för våren 2025 i butiken. Du kan alltså redan nu inhandla ur vårsortimentet 2025. Det som ännu saknas och som tillkommer till våren är endast de växter som normalt importeras, alltså Pioner, rabattrosor, clematis, några barrväxter och en del perennaväxter.

Ta med dig direkt eller reservera för vår 2025

Du kan också nu under höstjippot reservera dina växter för avhämtning under våren 2025 (avhämtas från 2 maj 2025). Du etiketterar önskad växt och betalar nu eller i maj 2025. Vid betalning nu (-2% kassarabatt). Priset vi räknar ifrån är prislistpriset minus mängdrabatten då så klart.

Också häckar kan du nu reservera för våren 2025. Här får du precis som tidigare vintrar 5% rabatt utökat med 2% om du betalar genast vid beställningen. Se 2025 häckprislistan här.

Häckblåtryn, Lonicera caerulea 'Jörgen' är populäraste häcksorten tack vare sin lättskötthet. Finns på Pop-up tillfället eller så beställer du till våren 2025!


Nyheter 2025

Inför denna dag har vi haft som mål att påbörja vår serie med nyheter för kommande vår. För våren 2025 börjar vi alltså nu lista med början på de sorter som vi själva odlat fram under säsongen 2024. Ta gärna del av listan här eller så kommer du helt enkelt in och ser på växterna i butiken under höstjippot. Vi kanske inte känner till prisnivån på alla de nya växterna nu men det kommer så småningom.

Höstdrycken 2025

En höstdryck, gärna då med litet värmande egenskaper, skall blandas till också i år. Höstdrycken görs med råvaror som vi inhöstat från våra egna provytor och vi gör som de stora årgångstillverkarna och kallar den helt enkelt Höstdryck 2025. Kom in och låta dig smaka av Höstdryck 2025.

Höstdrycken 2022 var passligt chili inspirerad. Nu har vi 3 lådor välmognade och nymustade (SunRay mustade) Nordica vindruvor som vi ska försöka blanda till med nåt gott och värmande.

 

Tävling med 3 priser

Tävlingar är alltid  kul. Vi har gjort en mycket kort frågetävling som du kan delta i i vår butik under höstjippot fredag 11.10. Vi lottar vinster bland alla som deltagit och första pris blir i år vårt omtyckta FinE prydnadsäppel 'Rixi' i storlek EXTRA. Extra storleken ger dig bra med blommor redan under första sommaren och den har ett värde om hela 90€. Vinner du är det bara att plantera och invänta sol och vår 2025.

Andra pris blir likaså ett FinE prydnadsäppel men nu i normal storlek, vilket då oftast behöver en ordentlig växtsäsong för att sedan blomma riktigt bra följande sommar. Tar du hem andra priset så förvänta dig superbra blomning våren 2026.

I årets höstjippo drar vi också ett tredje pris. Jo, rätt gissat det är ett mycket ungt FinE prydnadsäppel, Rixi, i spöstorlek. Ett träd i spöstorlek behöver litet omvårdnad i två hela säsonger för att fult ut komma i blom det tredje året. Ger lotten dig tredje pris så räkna med superbra blomning våren 2027.

Första, andra o tredje pris, Rixi prydnadsäppel, bara då i litet olika storlekar...

 

..och några finfina erbjudanden

Som sig bör under ett höstjippo så har vi givetvis också samlat en hel del erbjudanden. För det första så alla våra fina mängdrabatter kan du förstås ta del av.

Andra superbra erbjudanden är:

  • Ingen momshöjning under höstjippodagen, inte ens på växter och varor under 75€.
  • Stamskydd med på köpet vid köp av fruktträd. Detta gäller också när du köper med vår fina mängdrabatt.
  • Rhodojordsäck med på köpet när du köper minst 2 hortensior. Du får välja sorter bland våra ca 20 olika sorter, antingen väljer du 2 likadana eller så två olika. Rhodojordsäck på köpet ingår också i mängdrabatt för jätteblåbär och rhododendron. Ta en titt på fliken mängdrabatter! Samma erbjudande gäller också för 2 blåbärsbuskar, 2 rhododendron och 2 vinrankor.
  • under höstjippot kan du lämna beställning på ympkvistar och -material (inkl grundstammar) för vinter/vår 2025. Alla som lämnar beställning får 3 st överraskningskvistar på köpet (sorter bestäms utifrån din beställning när vi packar) 
  • Direkt superpris på bl.a Rödbladig smällspirea 'Red baron', 2 L kruka normalpriset är 20€ men nu 11 oktober 2 st för 20€
  • Direkt superpris på saskatoonträdet Smoky i storlek 125-150 cm, normalpriset är 60€ men nu 11 oktober till priset 40€/st
  •  Direkt superpris på Aronia Vikng i storlek 1L kruka 30-50 cm till priset 6,53€/st, 10 st till priset 65.30€
  • Direkt superpris på Vinrankor i storlek 2L 2 st till priset 59,90€ och därtill på köpet en rhodojordsäck. Denna rabatt gäller dock inte sorten Somerset Seedless som fortfarande kostar 40€/st
  • Direkt superpris på sötrönn Elit och sötrönn Dessertnaja i storlek Co7½L 150-200 cm till priset 49,90€/st (normalpriset är 72€/st men just nu har vi extra många såna så därför bra rabatt).

 

 

Rea på tillbehör

olika tillbehör (restpartier så långt lagret räcker) som t.ex:

  • vinterskyddstorv -50%
  • några säckar prydnadssten och prydnadsflis -70%
  • kvistsåg -25%
  • ympvax -10% 
  • buskstöd 100 cm -50%
  • grenböjare, 10 st för 10€ (mormalpris 1 st 2€ / 5 st 7,50€)
  • köp vårgödseln färdigt till våren - nu räknar vi 10% rabatt på alla gödsel (obs 10% och räknat från icke höjd moms).



26-28.9  10 st-10€, utmärkt för att forma de yngre fruktträden!

 

Aronia + Arvid snöbär med ett par Palibin dvärgsyren gör en enkel färggrann rabatt som blommar juni (syren+aronia) och augusti (snöbär). Sen är det ju färg genom hela sommaren för aronian har blanka fina blad med höstfärg och snöbäret är friskt grönt med gul höstfärg. Alla växterna finns i Pop-up tillfället och kan antingen köpas direkt eller beställas till våren 2025.

söndag 6 oktober 2024

Nyheter 2025

Nyheter 2025 är blogginlägget som lever från hösten till våren. Här samlar vi de nyheter vi odlat själva plus de intressanta växterna vi hittar från kollegor både i Finland och andra länder.

Visst, hyllorna med nyheter har ännu plats för det ena och det andra som kommer sen. Flera av nyheterna finns i höst också bland lågväxande frukt och prydnadsäppel där litet bakom...


Start i oktober med egenodlade nyheter:

Lågväxande äppelträd på P60 grundstam  finns  som I-kvalitet plantor från jan 2025). Några modeller/sorter finns redan nu på höstjippot 11.10

sorter som finns eller kan beställas: 

  •  matfrukt (Malus domestica).  Teutarin kuulas, Aroma, Rubinola, Lavia, Suislepp, Talvikki, Lobo
  •  prydnadsäppelträd (Malus purpurea).  Rixi, Onneli, Aamurusko, Cowichan, Hopa, Kirjailija, Marjatta, Marttis Borås, Musta Rudolf, No3 (=Kjells Red), Paavo, Tammisaari, Wabiscaw

Nya äppelsorter på den vanliga antonowka starkväxande frögrundstam utställda på höstjippot 

Esters päronäpple

Antonovka 600 gr

Lobo på  P60

Korobovka

Martsipan

Liivi Kuldrinett

Karamba

Talvenauding 

Katja, antonovka


Päron

Lågväxande päronträd på Pyrus Pyrodwarf grundstam. Odlade sommar 2024, finns nu. 

sortlista: Tschisovskaja, Moskovskaja, Aune, Tohtori, Lyck, Pepi, Stolisnaya, Kustavi, Americana (=Devoe), Kafedraljnaja, Suvenirs och Vekovaja


En ny rödbladiga smällspirea med stam: 

- Physocarpus op. 'André'. Andre har vi redan haft några säsonger som buske, men nu kommer den med stam också.

Så här säger man från tjeckien: André is a Czech introduction from Litomyšl Nurseries and was bred by Michal Andrusiv. It is valued for distinctly red new foliage maturing to a lovely shade of burgundy red with light purple-violet hues.


Hydrangea i stora krukor

Extra stora och stadiga hortensior i 5L och 7,5L kruka

Vi har under sommaren odlat flera sorter ur sortimentet Vipphortensia (Hydrangea paniculata) till stadigare buskar i 5 och 7 liters kruka. Sorter som Dahruma, Grandiflora FinE, Limelight, Vanilla Fraise, Sunday Fraise m.m. är de som är representerade. Några av dessa har vi utställda på Pop-up i oktober andra kommer sen.

På perennasidan har vi inte denna sommar själva odlat några nyheter men från vår Holländska kollega har vi på gång flera sorter som vunnit fina priser på växtutställningar.