tisdag 6 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 6

Finlands självständighetsdag eller nationaldag firas 6 december. Då måste vi bara hitta en god växt med bra växttips och växten skall förstås härstamma från Finland. 

Malus purpurea 'Marjatta' FinE och 'Rixi' FinE

Rixi till vänster och mrjatta till höger, både FinE sorter
 

Här har vi två riktigt finländska prydnadsäppel, Marjatta är Marjatta Uosukainens introduktion med ursprung från Mustila arboretrum och Rixi har sitt ursprung från Drumsöparken i Helsingfors stads parker. Grattis Finland!

En sån bra sort som Marjatta har vi givetvis skrivit om tidigare, t.ex 13 juni 2017 och senare i julkalendern 2021. I julkalendern 2018 jämförde vi många olik rödblommande prydnadsäppel så där finns massor av bilder också på andra sorter.

Rixi har vi givetvis också skrivit om tidigare. Rixi ingår förutom i samma julkalenderinlägg som Marjatta från 2018, även i eget inlägg så sent som 11 november 2022. Rixi finns också i Helsingfors Bygnadskontors publikation "Koristeomenapuulajikeita" (pdf version på finska).

Här kortfattat om de bästa fördelarna och skillnaderna mellan sorterna.

- Båda har kvalificerat sig som FinE sorter

- Marjatta har lätt hängande grenspetsar metan Rixi har styvare utstående grenar.

- äldre Rixi-träd har en tendens till dubbla blommor medan Marjatta har helt enkla blommor

- Marjatta har dock en aning mörkare blomfärg vilken framhävs mycket snyggt tillsammans med det nyutspruckna mörka löven. Rixi blommar i det närmaste på bar kvist och lövbildningen kommer efteråt.

-Marjatta har hos oss blivit ca 4,5 meter hög (på egen rot alltså) medan Rixi är något lägre eller ca 3 meter (på antonovka frörot). Här kan nämnas att det säkerligen finns skillnader i storlek beroende på vilken rot trädet växer, men att et träd på antonovka rot överlag skall bilda ett rätt stort träd.

Malus Marjatta har vi också haft planterat i Stockholmstrakten i många år och där har trädet fått en aning högre höjd än hos oss. Detta träd är också rotäkta men höjdskillnaden kan också bero på att detta träd beskurits ganska hårt varje vårvinter. Höjd ca 5 meter.


Nämnas kan att Marjatta och Rixi ingalunda är de enda prydnadsäppel som har finskt ursprung. Andra är bl.a. Kramer2, Aamurusko, Kirjailija, Tumma kaunotar men många av dessa har vi tagit upp i  annat sammanhang


******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge gallkvalsterresistenta vinbär till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar