torsdag 24 mars 2016

Plantskolans stora apriltävling

Vi kör en favorit i repris  och firar att våren är i antågande med en dundrande Facebooktävling.


Så här går det till:

Från och med tisdag 29.3 sätter vi på vår Facebook-sida varje vecka, fram till säsongsöppningen 2.5, upp en grupp av våra Pinterest-anslagstavlor. På dessa tavlor  kan du sedan se bilder och läsa om de olika sorterna med i deltävlingen. För att delta i tävlingen skall du kommentera på tävlingsinlägget på Facebook vilken växt i anslagstavlorna du tycker är intressantast. Vi lottar ut priserna veckovis bland de som kommenterat. I år har du dessutom dubbel vinstchans, vi lottar nämligen ut två vinster per deltävling! Vinsterna hämtas ut från plantskolan från öppningsdagen 2 maj.

Din kommentar skall alltså innehålla en växt från den grupp anslagstavlor som presenteras just den veckan på Facebook. Du får hjärtans gärna titta på alla övriga intressanta tavlor också, men i tävlingen är det som sagt endast växter ur de presenterade tavlorna som deltar. Vi på plantskolan är förstås också glada om du vill dela tävlingsinlägget. Tävlingen är helt oberoende av Facebook och Pinterest och tävlingskommentarerna ges inte till tredje part.

OBS! Du kan kommentera antingen på den finska eller svenska Facebook-sidan, det är samma tävling.

Råkar inte fru fortuna vara riktigt med dig under tävlingsveckan så finns det också möjlighet att köpa vinstväxterna till kraftigt reducerat pris via vår marknadsföringspartner, HSS Medias kundklubb under april månad.  Rabatten om 25% gäller endast om man beställt med HSS kundkod i april via vår email wiplant(at)tawi.fi. Varan avhämtas när vi öppnar för säsongen, alltså från 2 maj. Obs! För att ta del av rabatten behöver vi registrera koden du får från HSS kundklubben, därför kan vi tyvärr inte ta emot order per telefon.  Klicka här för att komma till HSS media och erbjudandet:
Vasabladet KundklubbenSydin KundklubbenÖt-kundklubben
Beställ med din rabattkod via email

Här är länkarna till tävlingen:

BÖRJA HÄRIFRÅN: Facebook, där veckans aktuella Pinteresttavlor finns uppsatta och tävlingskommentaren skall skrivas.
Pinterest, plantskolans tavlor på Pinterest, Obs! aktuella tävlingstavlorna för veckan finns på Facebookinlägget.


Och det här är vinsterna för alla veckor:

I deltävling 1 (29.3-3.4) fokuserar vi på olika bärväxter och vinsterna är:Ribes uva-crispa 'Captivator', krusbär.


'Captivator' är en tagglös krusbärssort med stora röda bär. Smaken är mjuk och bären mognar i juli. Själva busken blir ca 0,6 m hög.

De tagglösa krusbären kom för några år sen på marknaden och förutom röda Captivator finns nu också gröna Tatjana, rödgröna Larell och helt nya gulgröna Lady Sun.

Försäljningsstorlek:  3-5 gr. 30-cm. inkrukade
Värde: 15 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 11,25 €


Ribes nigrum 'Titania', svartvinbär.'Titania' är en svensk upprättväxande sort som får stora bär. Den är mjöldaggsresistent och även mycket motståndskraftig mot gallkvalster. Ekosort. Busken blir ca 1,5 m hög.

Titania anses vara en av de godaste vinbärssorterna på marknaden och vann överlägset i smaktest för några år sedan på en blindtesttävling för vanliga marknadsbesökare i Helsingfors.

Försäljningsstorlek:  3-5 gr. 30-cm. krukodlade
Värde: 9 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 6,75 €

I deltävling 2  (3.4-10.4) vill vi lyfta fram tidigt blommande buskar och träd med vinsterna:


Rhododendron catawbience 'Grandiflorum', alpros. 


'Grandiflorum' är en av de vanligaste alprossorterna, också i våra trakter. Den får rikligt med ljuslila blommor på försommaren. Som alla rhododendron trivs den bäst i skuggan och bör planteras i jord med lågt pH. Använd gödsel som inte höjer pH-värdet, alltså rhodo-gödsel + höstgödsel. Höjd: 1-2 m med brett växtsätt.

Läs mera om gödsel och gödsling under etikett gödsling.

Försäljningsstorlek:  25-30 cm. Importerad från Holland.
Värde: 20 €. Rabatterat pris,-25% via HSS Medias kundklubb: 15 €


Syringa x. 'Beauty of Moscow', ädelsyren.


Denna syren är mycket vacker med sina vita, dubbla blommor och ljusrosa knoppar. Den har visat sig mycket härdig hos oss. På egen rot. Höjd: 1,5-3 m.


Alla ädelsyrener med dubbla blommor har närapå dubbelt längre blomningstid än enkelblommande syrener. Det är just dom dubbla blommorna som gör att blomningen ser ut att hålla längre. Detta är absolut nåt att tänka på när du planerar syrenberså eller blommande syrengrupp.

Försäljningsstorlek:  2 gr. 30-50 cm. krukodlade
Värde: 26 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 19,50 €Deltävling 3  (10.4 - 17.4) handlar om rosor och vinsterna är:


NYHETEN  Plant'n'relax klängrosen 'Our last summer'

Bild: Salling Planteskole

Plant’n’Relax® är en ny serie vackra trädgårdsrosor utvecklade i Danmark. Konceptet fokuserar på dagens moderna kunder som vill plantera och sedan kunna ta det lugnt och bara njuta av trädgården.

'Our last summer' är en klätterros, 1,5-2 m hög. Stora fyllda blommor med stark doft. Blommar från sommar till sen höst. Namngiven av den kända danska skådespelerskan Ghita Nørby.

Vi har tyvärr ännu ej egen erfarenhet av Plant'n'relax rosorna, därför rekommenderar vi att man vintertäcker dem ordentligt med t.ex granris.

Hela Plant'n'relax sortimentet som vi har till försäljning nu för första säsongen omfattar totalt 11 st sorter, se Pinterestanslagstavlan Plant'n'relax rosor.   Det är bara sorten 'Our las summer' som står som vinst i deltävlingen om rosorna.

Försäljningsstorlek: 20-40 cm inkrukad från maj
Värde: 15 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 11,25 €


Rosa rugosa 'Sävel', ros


'Sävel' har svagt rosa-vita blommor. Blommar i juni-juli och återkommer aug-sept. Vårbeskärning främjar blomningen. Höjd 1-1,2 m. FinE-märkt.

Sävel har blivit en av våra favoriter bland de nya finska rosorna, mycket tack vare dess dubbla fina blommor och utmärkta härdighet. Att sorten remonterar ganska bra är förstås också en fördel.

Försäljningsstorlek:  A, 30-50 cm
Värde: 15 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 11,25 €

I deltävling 4 (17.4 - 24.4) fokuserar vi på perennerna och du kan vinna:


Paeonia Veitchii, rosenpion


Rosenpionen är en låg sort, 40-60 cm, som blommar med rosa blommor.

Plantorna är fröförökade och vi kan därför inte alltid lova att färgen alltid är samma på alla plantor, den kan variera från mörk till ljusare röd. Det vi dock kan lova är att sorten blommar rikligt och är mycket härdig. En utmärkt sort bland andra pioner eftersom denna är tidigare än normalt.

Försäljningsstorlek:  2 L kruka
Värde: 12 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 9 €


Trollius hybr., trädgårdssmörboll


Trädgårdssmörbollen är en av de tidigare perennerna och börjar blomma redan i maj. Det finns flera olika hybrider i färger från gult till orange. Vinner man denna så får man välja bland de hybrider som finns i plantskolan när man hämtar ut vinsten.

Försäljningsstorlek: 2 L kruka. 
Värde: 8,50 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 6,40 €

I sista deltävlingen (24.4 - 2.5) tar vi upp olika fruktträd och vinsterna är:


Malus domestica 'Röd kanel', äpple


Höstäpple. 
Växt: kraftigt med mjuka, något hängande kvistar. 
Skörd: sen september med riklig fruktsättning. 
Frukt: Medelstor, gröngul med kraftig jämn klarröd täckfärg, doftande saftigt. 
Smak: kanelsmak. 
Hållbarhetstid:3-4 veckor.

Alla kanelsorter är utomordentliga pollineringssorter och de ger dessutom mycket goda äpplen. Kanelsorterna är av de vinterhärdigaste äppelsorterna med god hållbarhet mot olika svampsjudomar. Träden växer dock ganska upprätt som unga vilket betyder att beskärningskravet är något större än normalt och dessutom kan det ta någon säsong längre innan man börjar få skörd, något som dock uppvägs av den jämna kvliteten senare.

Försäljningsstorlek: 130-180 cm i kruka.
Värde: 35 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 26,25 €

Prunus cerasus 'Nordia', buskkörsbär


'Nordia' buskkörsbär växer till en stor buske på 2-3 meter eller till ett litet träd. Härdig körsbärssort som ger riklig skörd. Självfertil.

Nordia är en svensk sort som är motståndskraftig mot monilia. Härdig till zon 4 (Finland) och blomningen på våren och hela bladverket på sommar och höst är också dekorativt.

Försäljningsstorlek:  40-80 cm
Värde: 33 €. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 24,75 €

Huvudvinst  2 maj:


En extra "Huvudvinst" 2 maj bland alla som kommenterat under deltävlingarnaHavtornspaket bestående av fyra buskar

På vår öppningsdag för vårsäsongen, alltså 2 maj, drar vi en sista fin huvudvinst bestående av ett paket Tytti havtornsbuskar med hansorten Tarmo som pollinerare. Paketet innehåller 3 Tytti honbuskar + 1 Tarmo hanbuske. Vinsten dras mellan alla som under deltävlingarna lämnat tävlingskommentar, och man får en lott för varje tävling man varit med i - alltså den som lämnat kommentar i alla deltävlingar har flest chanser att vinna denna huvudvinst.

Tytti är den havtornssort som ger de mest C-vitaminrika bären av sorterna som finns på den finländska markanden. Bären hålls kvar på busken länge efter mognaden och buskarna är låga och därför lätt att plocka. På en fullvuxen Tytti-honbuske kan man få i medeltal ca 6 kilo bär och som bäst upp till 10 kg.

Tips! Sorten Tytti används i yrkesodlingar för skördeprincipen 50-50% eller man klipper årligen 50% av bärgivande kvistar med bär och allt , fryser kvistbitarna och tar upp ur frysen efter 2 dar och helt resolut skakar loss bären + genast rensar med tryckluft. På detta sätt får man hela bär av full kvalite samtidigt som man beskär busken inför nästa odlingssäsong. Nackdelen är förstås att hälften av totalskörden lämnas till fåglarna om man inte vill plocka dem för hand förstås.

Till pollinerare för honbuskarna har vi hansorten Tarmo som växer ca 3 meter högt och har rikligt med pollengivande hanblommor.

Försäljningsstorlek: Tytti i 3L kruka ca 30-60 cm förgrenad och Tarmobusken i 2L kruka ca 20 cm med 1 gren.
Värde: 80€. Rabatterat pris, -25% via HSS Medias kundklubb: 60 €


Lycka till med tävlandet!

länk till vår Facebooksida där du startar tävlingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar