fredag 22 april 2016

Gardencentret öppnar för säsongen

Den 2 maj kl 10.00 slår Gardencentret traditionsenligt upp portarna för säsongen. Med inriktning på mångåriga och härdiga vackra trädgårdsväxter har vi ett sortiment som erbjuder något för alla. Vi hoppas att så många som möjligt vill komma in och bekanta sig med utbudet, ställa frågor och disskutera med oss!

Mjöd gjort på aronia! 

 

Dagen till ära bjuder vi på vår specialgjorda Aroniamjöd. Vår smakpanel här på plantskolan har gett tummen upp för brygden, så därför vågar vi påstå att drycken nog har en annorlunda smak, trots att det också påminner om traditionell mjöd. Läs receptet längst ner på inlägget!

Fina specialerbjudanden till dig själv eller som morsdagsgåva

 

Morsdag infaller i år söndagen den 8 maj. Varför inte slå två flugor i en smäll under öppningsveckan och hitta en vacker växt åt dig själv och samtidigt passa på att köpa en härdig, fin växt till mor. Som vanligt kommer vi att bjuda på en hel del fina specialerbjudanden under öppningsdagen. Vad sägs t.ex om:

Klematis


Klematis finns i många olika färger och varianter. Blåa, lila, röda, rosa, vita, gula... Låt dem klättra på plank, staket, spaljéer eller t.o.m. på trädstammar. Planteras i sol-halvskugga i väldränerade jordar.


Många storblommiga sorter blommar flera gånger, t.ex. de tidigblommande 'Nelly Moser', 'The President' eller 'Multiblue' blommar på försommaren och återkommer i augusti-septmeber.

De mer senblommande sorter bland de storblommiga, t.ex. ’Jackmanii’ och ’Hagley Hybrid’, ger blomsterprakt under högsommaren. Dessa blommar på årsskotten och beskärs därför ner, antingen sent på hösten eller tidigt på våren.

De småblommiga sorterna med sina små klockor är härdigare än de storblommiga och kräver inte lika mycket skötsel. De behöver inte klippas ner utan det räcker med att putsa dem så de inte ser skräpigt ut.

Specialpris: 3 st: 45 €, 5 st: 70 €
norm. 17 €/st

Rhododendron 


Finns det något vackrare än prunkande rhododendron under försommaren? Även av dessa finns mängder med olika sorter, former och färger. Gemensamt för alla är att de ska planteras i halvskuggig-skuggiga lägen med lågt pH i jorden.

Populärast är kanske Rhododendron 'Grandiflorum'. Den är mycket rikblommande med ljuslila blommor.


Specialpris: 1 st: 19,90 €, 2 st: 29,90 €
norm. 25 €/st
För soligare platser passar kanske en azalea bättre. 'Mandarin Lights' azalean blommar tidigt på försommaren, före busken får de egentliga bladen, med stora färgstarka doftande blommor. Höjd: 1-1,2 m.

Även azaleorna trivs bäst i jord med lågt pH, använd alltså rhodojord vid plantering.

Specialpris: 29,90 €
norm. 35 €/st


Dvärgstamsyren 'Palibin'Dvärgstamsyrenen, Syringa meyeri 'Palibin', är en alldeles utmärkt stamväxt t.ex. för rabatten eller på andra platser där man vill ha ett litet träd.

Den blommar i juni, lite senare än vanliga syrener, med små ljust lila blommor som doftar gudomligt gott. Den är dekorativ även efter blomningen p.g.a. sina vackra blad. Höjd: 120-150 cm.

Specialpris: 29,90 €
norm. 40 €/st

Dvärgbergtall 'Mops'


Utbudet vackra och intressanta dvärgbergtallar växer hela tiden, men här kommer en vi har bra erfarenhet av.

Dvärgbergtallen Pinus mugo 'Mops' är en förädlad, långsamtväxande härdig bollform. På 10 år växer den till ca 1 meter och på 30 år kan den bli ca 2 meter. Barrfärgen är mörkt grön under sommaren och en aning ljusare under vintern. 

Passar i stenpartier och barrväxtgrupper. Mops är en utmärkt ersättare för den mera krävande vidväxande naturformen, Pinus mugo 'Pumilio'.

Specialpris: 29,90 €
norm. 37 €/st

Svarta vinbär


Härliga sötsyrliga svarta vinbär direkt från busken är mångas dröm när det gäller trädgården, liksom en god hemlagad svartvinbärssaft. 

'Titania' och 'Intercontinental' är två nya svenska sorter som är upprättväxande och mjöldaggsresistenta och får stora goda bär.


Specialpris: 2 st: 15,90 € 
norm. 9/10 €/st
Se fler öppningserbjudanden på Pinterest. Inför säsongstarten  räknade vi ihop årets nyheter - 50 st! Och det dyker säkert upp ännu nån fler innan vi har allt på plats. Vi vill påstå att du alltid hittar nåt som passar också i Din trädgård.

Provsmaka plantskolans specialdryck - Wiplant mjöd, gjord på Aroniabär!


Vi tar till vara mycket av de bär och frukter vi får från provodlingarna här på plantskolan, och av dessa försöker vi alltid tillverka saft eller andra produkter. Under öppningsdagen bjuder vi på en riktig specialdryck, aroniamjöd, kom in och provsmaka!

Snart är det Valborg så vi har komponerat ihop en uppfriskande och snygg mjödvariant gjord på plantskolans egen hemgjorda aroniasaft.

Aronia mjöd

2,5 dl Viking aroniasaft, antingen råpressad (ger en vildare smak) eller saften urkokt
4 l vatten
0,5 kg vanligt socker eller farinsocker
¼ tsk jäst
1 citron
russin om så önskas

Koka upp vattnet och tillsätt sockret och skiva i citronen. Låt svalna till kroppstempererat och tillsätt jästen. Rör om så att jästen löser upp sig. Lägg till Aroniasaften. Låt blandningen stå och svalna i rumstemperatur i ca 3-5 timmar, därefter svalt 1 dygn. Skumma av. Och häll i rena flaskor varvid russin tillsätts enligt eget val. Låt stå svalt i 1-2 dygn. Njut!

Vi har valt att använda råpressad aroniasaft (ger en vildare smak) direkt från vår frys men man kan givetvis också använda urkokt saft, vilken ger samma smak utan den något vilda antydningen som man får när en del kärnor blir krossade. Vill man ha ännu mjukare, rundare smak ska man byta ut Viking aroniasorten mot t.ex Hugin eller Autumn Magic.

Skål för våren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar