fredag 29 april 2016

Senaste nytt i trädgården

Gamla välbeprövade sorter i all ära, men ibland är det roligt med något nytt och spännande i trädgården. Oberoende om fokus ligger på en modern trädgård med mycket barrväxter, en prunkande rosengård eller fantastisk köksträdgård full av ätliga växter kommer nya sorter, former och färger hela tiden, så att trädgårdsentusiasterna kan skapa en intressant oas helt i just sin smak.

I år har vi fler växtnyheter än på många år, över 50 olika växter! Här presenterar vi  fem heta tips ur årets trädgårdsnyheter. Längst ner finns också länk till ytterligare fem presentationer för dig som vill fördjupa dig i ännu fler sorter.

5 växttips ur årets trädgårdsnyheter 


Familjepäronträd

Familjeäppelträden har funnits länge på marknaden men nu börjar också familjepäronträden komma. Med 3 olika sorter på samma träd passar det utmärkt för de som inte har plats i trädgården för många träd, då de olika sorterna pollinerar varandra. Då päronträd gillar varma platser fungerar det även utmärkt som spaljéträd vid husväggen.


'Our last Summer', klätterros. Bild: Salling Planteskole
Plant'n'Relax rosor

Plant’n’Relax® är en ny serie vackra trädgårdsrosor utvecklade i Danmark. Konceptet fokuserar på dagens moderna kunder som vill kunna plantera och sedan bara ta det lugnt och njuta av trädgården.I serien finns många olika varianter både vad gäller färg och höjd, allt från klätterrosor till låga marktäckare, alla med namn inspirerad av välkända låtar. 'Our last summer' t.ex. är en klätterros, som blir 1,5-2 m hög. Den får stora fyllda blommor med stark doft och blommar från sommar till sen höst.

Se alla rosor i  Plant'n'relax serien här.


Dvärgdouglasgran


Denna douglasgran väcker uppseende med sitt säregna utseende. Den växer lågt och oregelbundet och blir ca 1 m hög. Den har klarat sig bra i plantskolans provodlingar.

Utmärkt också i halvskuggigt läge! I full sol kan den behöva  skyddas från vårsolen under mars-april när marken är frusen.


Bärtry

Det har funnits några sorter bärtry på marknaden redan ett tag, men nu har många nya varianter kommit. Med sin täta växt och stora blå avlånga bär fungerar den utmärkt både som bärbuske och häck. T.ex. nya sorten 'Blue Velvet' och den gamla sorten 'Atut' blir inte alls höga.

Bären på bärtryn mognar redan i början av juli och de är utsökta t.ex. på glassen eller gjorda till marmelader.


Rhododendron 'Alli'. Bild: MTT

Gul finsk rhododendron

Rhododendron 'Alli' är en finsk dvärgsort som växer låg och bred. Den blir ca 1 m hög och 2,5 m bred. Blommar med ljusgula blommor i månadsskiftet maj-juni.

Som alla rhododendron trivs den i skuggiga förhållande och jord med lågt pH, plantera därför i rhodojord och gödsla med rhodogödsel som ej höjer pH:t i jorden.

Den andra nya finska rhododendron, Kristina, med djuprosa blommor och halvhögt växtsätt och övvriga finska rhododendron finns alla presenterade på skild pinteresttavla. Kika gärna på den!


Förutom årets nyheter finns också fjolårets nyheter och nyheter som kom före fjolåret och många andra bra och användbara växter presenterade på Pinterest. Är du inte från tidigare bekant med våra Pinterest sidor och tavlor tycker vi du ska stifta bekantskap med dem nu!

Det finns nu också ett skilt inlägg med fler nyheter (bl.a låga färggranna berberis, Röda baronen plommon, två Picea abies sorter och nya havtornen Kulta och Sideby) för dig som vill läsa om våra erfarenheter av just dessa sorter.

Öppet även på Söndagar och helgdagar i maj

På söndag 8 maj är det som sagt morsdag, och nu på Kristi himmelsfärd 5 maj och "klämdagen" 6 maj, är de flesta lediga. Plantskolan har öppet även på söndagar i maj månad, så passa på och kom in och hitta morsdagsgåvan då!

I maj har vi öppet vardagar 10-18, lörd 10-16 och söndagar/helgdagar 12-15. När vi går in i juni faller söndagsöppet bort och efter midsommar ändrar våra öppettider till kortare vardagstid och helt stängt på lördag-söndag. Från mitten av augusti börjar höstsäsongen med lördagsöppet igen.

Tycker du att det är svårt att välja växter till din mamma, mor eller käresta? Varför inte i så fall ta ett presentkort, så har du löst problemet enkelt och snabbt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar