onsdag 25 oktober 2017

Planteringsförslag till murar och lådor

Tidigare i år skrev vi ett inlägg om de allt populärare planteringsmurarna och -lådorna och vilka mångåriga växter som kan passa i dem. Här kan du läsa mer om det. Nu har vi också gjort fyra olika alternativ på färdiga planteringar som du kan använda som inspiration eller beställa rakt av.

Observera att måtten på planteringarna är innermåtten på murarna, d.v.s. innanför både kant och den mycket nödvändiga isoleringen. Murarna står också direkt på marken och har ingen botten, växternas rötter kan alltså växa neråt så långt de behöver och rötterna får därför också en del jordvärme från marken.

Till alla fyra alternativen kan man köpa till bark- eller träflis för att hålla markfukten på plats och fröogräsen borta.

Smalare murar

I en smalare mur blir det  både kallare under vintern och torrare under sommaren, kraven på de växter som ska växa här är alltså ganska stort. Vi har här både ett alternativ för de som gillar blommor och ett alternativ för dem som vill ha något vintergrön.


1. Blommande alternativ till mindre mur


I den här muren har vi valt att plantera en snygg ölandstok på stam som ger höjd åt planteringen och som dessutom blommar nästan hela sommaren.
Som marktäckare har vi valt en vitblommande näva som blir till en tjock matta under buskarna på stam. Extra fördel med dessa är att de inte bara blommar länge på sommaren utan de är också vintergröna.

Växterna till denna mur kostar 159,90 €. Beställ via email på wiplant(at)tawi.fi med beställningskod: Smal blommande mur.

2. Vintergrönt alternativ till mindre mur


I det vintergröna alternativet för en smalare mur har vi valt en väldigt snygg klotformad dvärgbergtall på stam. Grön året om, mycket härdig och har varit väldigt popp de senaste året, perfekt till den moderna entrén och liknande. 
Som marktäckare här har vi kamtjatkafetblad. Som alla fetblad tål de sol och torrare platser väl och blommar länge från mitten av sommaren. Även denna marktäckare är vintergrön.

Växterna till denna mur kostar 219,90 €. Beställ via email på wiplant(at)tawi.fi med beställningskod: Smal vintergrön mur.


Bredare murar

I en större mur finns det lite fler växter att välja på. Här kommer ett blommande alternativ och ett vintergrönt alternativ.

3. Blommande alternativ till större mur


I den här muren har vi blandat både hängande stamträd, buskar och perenner för en intressant och stilfull mix. Walkerhängkaraganen, eller fjäderhängkaraganen, har ett smalt växtsätt med mycket hängande sirliga grenar, blommar gult i början av sommaren. Runt karaganerna har vi dvärgbjörkspirean som blommar vitt i mitten av sommaren och lång tid framåt. Den får även vacker höstfärg. Som marktäckare har vi både den vitblommande grönlandstoken och den blå mossfloxen som bildar en tät matta.

Växterna till denna mur kostar 347,90 €. Beställ via email på wiplant(at)tawi.fi med beställningskod: Bred blommande mur.

4. Vintergrönt alternativ till större mur


Här står de vintergröna växterna i fokus, även om vi också satt in lite diskreta perenner för att mjuka upp helhetsintrycket något. I mitten kommer en långsamtväxande dvärgbergtall som blir ca 1 m hög och lika bred. Som marktäckare har vi en härdig amerikansk kryp-en, och ute i de främre hörnen varsin liten grupp med funkia och kärleksört. Funkian har dekorativa blåaktiga blad och blommar lila i juli. Kärleksörten blommar rosa på hösten tills frosten kommer.

Växterna till denna mur kostar 254,90 €. Beställ via email på wiplant(at)tawi.fi med beställningskod: Bred vintergrön mur.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar