tisdag 27 februari 2018

Mars, trädgårdslivet börjar återvända!Nu i februari-början av mars får vi uppleva några dagar "riktig finländsk vinter" med ljusa fina, soliga vinterdagar och ordentligt kallt på natten. Det kallas förresten sportlovsväder! Man riktigt känner att nu när vi upplevt vintern kan man med tillförsikt ta emot den stundande våren, som helt normalt torde anlända, på riktigt, sådär i påsktiden.

Är du en av de "nya" gårdsägarna?


På plantskolan vill vi förstås vara ordentligt förberedda inför våren och därför brukar vi tjuvstarta i god tid. Planering, nyheter, listor, inköp m.m. är sånt vi helst har på klart redan från vintermånaderna ja t.o.m. från föregående höst. 

många behöver hjälp på traven!
På senare år har det ingått i vintersysslorna att också hjälpa kunderna på traven med deras trädgårdar vilket visat sig vara till glädje inte minst för de "nya" gårdsägarna. 

Vi har full förståelse för att man i ett intensivt byggskede  inte alltid tänker så mycket på hur man rent praktiskt skall gå till väga för att åstadkomma den "gröna fina trädgården" man länge haft i bakhuvudet. 

Med all rätt behöver man också få pusta ut en aning efter byggskedet, men pustar man för länge blir det lätt så att man förlorar en eller ett par välbehövliga växtsäsonger, något som känns helt onödigt för att inte säga mycket förkastligt.  Att bli påmind om vilka saker det är bra att planera och tänka på i förväg är därför nåt som visat sig spara på allas tid och krafter när spaden senare skall i jorden.

Här kommer alltså några av våra bästa marstips8 mars Kvinnodagen. Uppvakta med ett presentkort och sätt dig ner vid middagen eller vid en kaffetår och dra upp riktlinjerna i trädgården.
8 mars passligt att diskutera kommande trädgård!


 - Internationella kvinnodagen infaller alltid 8 mars. Det är alls inget konstigt med detta och behöver heller inte vara. Men hur skall man fira? Är det en blombukett till middagen hemma, eller en middag ute eller kanske t.o.m. en fin gest med present och allt? 
..med presentkort. Växtguide på köpet!

Hur som helst, ska man fira så betyder det högst antagligen att man tillbringar en stund tillsammans, hemma eller nån annanstans, inte sant? Gör dig själv och din partner en tjänst på samma gång - diskutera era drömmar och fantsier hur ni tänkt er den kommande trädgården! Lyssna in partners önskemål, ge uttryck för dina egna åsikter, kanske rentav tangera det ekonomiska, alltså hur mycket pengar vill man spendera på trädgården.

Det är nämligen sånt här som sinkar otroligt många när våren hastigt dyker upp. Man har helt enkelt klart olika åsikter, eller i värsta fall helt saknar åsikter, vilket då sedan gör att det blir svårt att välja rätt häck eller plantering. Har man otur hinner bästa planteringstiden  gå förbi eller rätt växtsort är slutsåld och man missar då en växtsäsong.

Har man superoflyt gör man en inpulsplantering som senare efter 5-6 växtsäsonger visar sig vara helt fel och skall då följaktligen göras om. Det är då man förlorat både de första 5-6 säsongerna + de 2-3 säsonger det tar för den riktiga planteringen att etablera sig. 

Nä - gör rätt - diskutera i förväg, varför inte i lugn o ro på kvinnodagen, hemma eller vid en middag på lokala restaurangen!

24 mars, Möt våren MittiStan,  häckar och vinterrabatt!


Häck är nåt som är en av grunderna i alla trädgårdar, gammal som ny. En häck skall fylla önskade funktioner under många år, ja vi vill påstå under många decennier. 

Häck ska funka under lång tid så varför inte plantera rätt från början. Beställ med vinterrabatt fram till påsk.


Skall häcken funka som insynsskydd, dammskydd, avgränsning, bullerskydd, vindskydd, blickfång, staket eller nåt annat? Det troliga är att flera av kraven ställs på häcken. Men att plantera första bästa (eller billigaste) häcksort betyder också att du högst antagligen inte alls uppfyller nåt av önskemålen eller bara nåt enstaka. 

Vi som är experter på häckar vill påstå att här behöver du hjälp, inte med kraven, utan med att vaska fram den häcksort som uppfyller dina krav. 

Det är därför du skall komma till evenemanget Möt våren MittiStan, 24 mars. Kom dit, hämta en häckbroschyr, och reservera en tid för häckdiskussion! En sådan diskussion kan man t.ex.  göra med ett personligt besök på plantskolan, per telefon, chat med trädgårdsmästare eller så betalar man helt enkelt en liten summa för ett besök hemma på plats. Men reservera tid - för du behöver prata ostört!

Att vaska fram rätt sort kräver en del bakgrundsuppgifter om växtplatsen och så krävs det förstås dom där drömmarna hur det ska se ut plus vilka krav som skall uppfyllas. Även för en rutinerad trädgårdsmästare tar det ofta uppemot 30 minuter att få alla fakta på plats och att få förklarat varför just den eller de växtsorterna passar in här. 

Och varför skall du agera nu? Jo, 30 minuter låter alls inte mycket och egentligen är det heller inte nån evighet MEN dom där 30 ostörda minuterna är tyvärr svåra att hitta i en plantskola under högsäsong. Det är hundratals andra kunder som påckar på uppmärksamhet under samma dag plus att på en handelsträdgård eller plantskola finns det dessutom hur många andra sysslor som helst under en och samma dag. Du får alltså räkna med att det är närapå en omöjlighet att, under säsong från påsk och framåt, få ha trädgårdsmästaren på tu man hand under 30 minuter. Och just därför ska du agera i tid. Du som förstår detta får också vinterrabatt fram till påsken. Läs här:
http://wickmansplantskola.blogspot.fi/2018/01/vinterrabatt-pa-hackar-och-fardiga.html


30.3-2.4 Påsk, delta i välgörenhet (Påskfest på torget)


företagen sponsrar påskfesten på torget!
Vi tycker förstås att man ska njuta av utevädret också. Det är därför vi har nämnt sportlov och det är därför du skall ta dig ut på Mitt i Stan minimässan. Vi tycker också att du ska ta tillfället i akt och göra en god gärning för ungdomen på lokalt håll, delta t.ex i Lions Påskfesten på torget i Närpes. Plantskolan är tillsammans med ett 50-tal andra närpesföretagare med och sponsrar evenemanget! Behållningen går till skolstipendier för ortens skolungdomar.


Och vad behöver göras rent konkret ute i trädgården redan nu?


Jo, förutom planeringen alltså, är det detta som är mest aktuellt:
skydda dina växter mot harar
tänk på dina vintergröna växter
vårbeskärningen kan inledas

Det är det här behöver du göra om du inte gjorde det ren i februari förstås. Läs närmare på respektive länkat blogginlägg.

Trevlig vår önskar,

Wiplant teamet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar