fredag 29 mars 2019

Grön tävling i april

Snart är det dags för den sedvanliga apriltävlingen inför plantskolans öppning 2 maj! Deltävlingarna kommer att postas på vår Facebook-sida en gång i veckan hela april och har i år temat Klimatsmart. Låt oss titta lite på vad det innebär:
Våren är här! Fira med oss och var med i apriltävlingen. Du kan t.ex. vinna ett FinE-prydnadsäpple 'Rixi.'

Tävlingen sträcker sig över 4 veckor i april och varje vecka kan du vinna riktigt fina priser. Alla växter i tävlingen är speciellt utvalda för att vara så klimatsmarta som möjligt. Detta innebär att de är inhemska  närproducerade, bidrar till en ökad biologisk mångfald i trädgården och mycket mer. Krukorna de kommer i är också återanvändbara och kan med fördel returneras till plantskolan!

Lätt att handla med färdiga mängdrabatter

Olika perenner
Vinn 5 st valfria perenner eller 5 st massplanteringsbuskar! Deltävling 1 pågår 1-7.4 och handlar om växter med färdiga mängdrabatter. Hit hör perenner och massplanteringsbuskar där priset inte är beroende av sort, utan av storlek och mängd. Alla perenner i likadana krukor kostar t.ex. samma sak, och så har vi dessutom mängdrabatter när det blir frågan om 5-10-25 st. Likadant med massabuskarna, de kommer alla i 2 l krukor och kostar samma sak. Självklart får du  även här mängdrabatt på 5-10-25 st! Enkelt va?

Vad är då klimatsmart med dessa? Jo, de är t.ex.:
  • lokalt producerade
  • krukorna är återanvändbara och kan returneras till plantskolan
  • de ökar den biologiska mångfalden i din trädgård


Inhemska kvalitetsväxter

Vårazalea x fraseri
Vinn en FinE-växt! Deltävling 2 pågår 8-14.4 och handlar om just FinE-växter. FinE står för Finnish Elite och garanterar att växterna har förökats av moderplantor som undersökts och sjukdomstestats med avseende på både klimattolerans och bruksegenskaper. De är både tåliga och vackra. FinE-växterna är ett resultat av långvarigt forsknings- och urvalsarbete samt kunnig plantproduktion. FinE-Varumärket ägs idag av Taimistoviljelijät - Plantskoleodlarna r.f., plantskolföreningen där vår plantskola varit medlem mer än 50 år!

Eftersom de är sjukdomstestade innebär det att dessa växter säkert är fria från olika virus vilka lätt kommer in i landets skyddszon med importerade växter.

Det är alltså klimatsmart att välja dessa växter eftersom de är:
  • inhemska
  • härdiga (=behöver inte bytas ut i tid och otid utan ska hålla en lång tid framöver) 
  • virusfria

 

Nyttoväxter

Körsbär 'Huvimaja'
Vinn en nyttoväxt! Deltävling 3 pågår 15-21.4 och handlar om frukt- och bärväxter. Frukt och bär i butiken odlas ofta  långt borta, har långa transporter, är dyra, har behandlats med olika bekämpningsmedel och dessutom förpackats i olika emballage. Genom att plantera egna fruktträd och bärbuskar får du njuta av en giftfri och gratis skörd under många år framöver direkt från den egna trädgården.

Klimatsmart eftersom de:
  • producerar mat
  • minskar mängden plastsopor i hushållet
  • är närproducerade

Buller- och dammskydd

Häckblåtry 'Jörgen'
Vinn 10 st häckplantor! Deltävling 4 pågår 22.4-2.5 och handlar om häckar. Staket, murar och gärdsgårdar i all ära, men häcken är ändå oslagbar när det kommer till att avgränsa och rama in sin gård. Inte nog med att det är en förnyelsebar resurs som växer till och binder koldioxid varje år, den behöver inte heller målas om eller repareras vart och vartannat år. Den kan bjuda på fantastisk färgprakt eller dämpat lugn, och den filtrerar bort partiklar som t.ex. vägdamm mer effektivt än något annat alternativ och ger dessutom ett bra insynsskydd.

Klimatsmart eftersom:
  • plantorna är lokalproducerade direkt här i plantskolan
  • förbättrar luftkvaliten (filtrerar bort dammpartiklar)
  • krukorna är återanvändbara och kan returneras till plantskolan

Missa inte tävlingen på vår Facebook-sida under hela april! 

Växterna kommer dessutom att vara på extrapris medan tävlingen pågår, så även om du inte vinner kan du ändå slå ett slag för miljön och beställa växter att avhämta och plantera i maj! Du hittar växterna i vår Facebook-butik fr.o.m. april.

Nu önskar vi dig en god tävlingslycka och ett sånt aprilväder  som garanterar en varm (med något regn då och då) sommar framöver.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar