Historien bakom Arvid är ungefär som det brukar vara med de där riktigt fina fynden. I växtbeskrivningen som gjordes 1992 av Rune Bengtsson, SLU, Alnarp kan man läsa att det är Arvid Nilsson, som i mitten av 1980-talet arbetade för Weibulls i Landskrona, som förstod att ta tillvara denna fina planta när en del av försöksparken skulle bli byggarbetsplats.
I E-planta Sverige r.f.:s förteckning anger man en härdighetszon på zon 4-5 enligt svenska förhållanden vilket skulle motsvara 2-3 i Finland. Vi har länge gissat att denna klassificering inte på långt när motsvarar verkligheten, och nu har vi alltså facit på hand när den tycks klara sig t.o.m. i Rovaniemi, zon 6 (planterad 2014).
Till Närpes redan på 1990-talet
Symphoricarpus 'Arvid' planterad med markduk, vilket rekommenderas. |
Arvid 1 säsong efter plantering. Höstfärg. |
Arvid i augusti snart 2 säsonger efter plantering. |
Arvid bildar rätt sparsamt med vita bär. |
Arvid använd som låg marktäckande häck ovanpå stenmur. |
Projekt P80 växtbeskrivningen från 1992 kan man bl.a läsa här: Symphoricarpos ’Arvid’ E –prydnadssnöbär E
och så här skriver E-plant närstående sidan "Min Trädgård" kortfattat hur växten fick namnet 'Arvid':
"Här kommer historien!
I mitten av åttiotalet tog Arvid Nilsson, tidigare försöksledare vid Weibulls i Landskrona, kontakt med Alnarp för att informera om ett snöbär som kommit till Weibulls som frö från Nordamerika. Snöbäret i fråga hade planterats ut i parken på Weibulls men hade tagits bort för att ge plats för en ny byggnad. Plantor ställdes till projekt P80:s förfogande, de vidareförökades och har testades på olika platser. Uppgifter om snöbärets ursprung har gått förlorade men det handlade sannolikt om vildmaterial. Dess artidentitet har inte med säkerhet kunnat konstateras men klonen har getts sortnamnet ’Arvid’ för att hedra dess upphovsman och en av våra största trädgårdspersonligheter."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar