tisdag 26 mars 2019

Marktäckaren 'Arvid'

Positivt överraskad blir man när man läser resultaten i Plantskoleodlarna r.f:s vinterhärdighetstester gjorda med intensifierad fart sen 2015. Tuvsnöbäret, och tillika marktäckaren,  Symphoricarpus 'Arvid' har nämligen visat sig klara vinterförhållandena i Rovaniemi, zon VI i Finland, med bravur!


Arvid-snöbäret är en mycket låg buske på endast 30-50 cm. Den gör rotskott och breder ut sig som en riktig marktäckare, vilket den också rekommenderas att användas till. Snöbär har dessutom bra tålighet mot salt (som används mycket inom t.ex. vägförvaltningen).

Historien bakom Arvid är ungefär som det brukar vara med de där riktigt fina fynden. I växtbeskrivningen som gjordes 1992 av Rune Bengtsson, SLU, Alnarp kan man läsa att det är Arvid Nilsson, som i mitten av 1980-talet arbetade för Weibulls i Landskrona, som förstod att ta tillvara denna fina planta när en del av försöksparken skulle bli byggarbetsplats.

I E-planta Sverige r.f.:s förteckning anger man en härdighetszon på zon 4-5 enligt svenska förhållanden vilket skulle motsvara 2-3 i Finland. Vi har länge gissat att denna klassificering inte på långt när  motsvarar verkligheten, och nu har vi alltså facit på hand när den tycks klara sig t.o.m. i Rovaniemi, zon 6 (planterad 2014).

Till Närpes redan på 1990-talet

Hit till vår plantskola i Österbotten kom sorten Arvid redan under andra halvan av 1990-talet, och den första egna utvärderingen av sorten gjorde vi på vårvintern år 2000. Arvid har vi tyvärr inte rekommenderat så ofta främst beroende på att sorten i sig inte passar att plantera i jord med fleråriga högre ogräs som tistel, kvickrot, mjölkört m.m.. Planteringsplatsen skall vara absolut ren från dessa gräs vilka annars tar överhanden och utseendet på planteringen blir misslyckat. Med rätt jord och skötsel är däremot Arvid tuvsnöbäret hur vackert och välfungerande som helst.

Symphoricarpus 'Arvid' planterad med markduk, vilket rekommenderas.

Arvid 1 säsong efter plantering. Höstfärg.

Arvid i augusti snart 2 säsonger efter plantering.


Arvid bildar rätt sparsamt med vita bär.

Arvid använd som låg marktäckande häck ovanpå stenmur.

Projekt P80 växtbeskrivningen från 1992 kan man bl.a läsa här:  Symphoricarpos ’Arvid’ E –prydnadssnöbär E

och så här skriver E-plant närstående sidan "Min Trädgård" kortfattat  hur växten fick namnet 'Arvid':

"Här kommer historien!

I mitten av åttiotalet tog Arvid Nilsson, tidigare försöksledare vid Weibulls i Landskrona, kontakt med Alnarp för att informera om ett snöbär som kommit till Weibulls som frö från Nordamerika. Snöbäret i fråga hade planterats ut i parken på Weibulls men hade tagits bort för att ge plats för en ny byggnad. Plantor ställdes till projekt P80:s förfogande, de vidareförökades och har testades på olika platser. Uppgifter om snöbärets ursprung har gått förlorade men det handlade sannolikt om vildmaterial. Dess artidentitet har inte med säkerhet kunnat konstateras men klonen har getts sortnamnet ’Arvid’ för att hedra dess upphovsman och en av våra största trädgårdspersonligheter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar