måndag 8 april 2019

Växterna i apriltävlingen, deltävling 2

Vinn en FinE-växt!  Deltävling 2 på Facebook pågår 8-14.4 och handlar om just FinE-växter. FinE står för Finnish Elite och garanterar att växterna har förökats av moderplantor som undersökts och sjukdomstestats med avseende på både klimattolerans och bruksegenskaper. De är både tåliga och vackra. FinE-växterna är ett resultat av långvarigt forsknings- och urvalsarbete samt kunnig plantproduktion. FinE-Varumärket ägs idag av Taimistoviljelijät - Plantskoleodlarna r.f., plantskolföreningen där vår plantskola varit medlem mer än 50 år!


Eftersom de är sjukdomstestade innebär det att dessa växter säkert är fria från olika virus vilka lätt kommer in i landets skyddszon med importerade växter.
Det är alltså klimatsmart att välja dessa växter eftersom de är:
  • inhemska
  • härdiga (=behöver inte bytas ut i tid och otid utan ska hålla en lång tid framöver) 
  • virusfria

Växterna:

Malus Rixi' , FinE

Rixi är en av sorterna som kom från Helsingfors stads parker under 1990-talet. Läs gärna mer (på finska) om träden från H:fors i Helsingfors Bygnadskontors publikation "Koristeomenapuulajikeita".

Beskrivning: 
Från Drumsöparken i Helsingfors. Mycket rikblommande och ganska lågväxande träd. Blommorna är ljusröda, halvdubbla och de är i så riklig mängd att bladen kanppt syns. Frukterna plommonfärgade och flata och de kan just och just urskiljas i trädet. De unga bladen är en aning rödgröna.

Rixi är också en sort som vi ofta rekommenderar.

Plantorna vi har till salu i samband med apriltävlingen 2019 är 1 års rotäkta piskor på ca 80-100 cm. De är färdigt klippta och förgrenar sig till ett vackert träd under säsongen varpå första blomningen kommer följande år. Under april månad kan du beställa dessa till priset 32€/st. Obs! begränsat antal.

Prunus pumila var. depressa, FinE
Sandkörsbär.

En fin marktäckare med bra härdighet och snabb växt. Höjd max 20 cm. Zon 1-V.

Sandkörsbäret funkar bäst på steniga områden eller så att man planterar i bergsspricka och växten får växa ut över stenytan. Alternativet är en ordentlig täckning med markduk+bark eller flis (sten). Eftersom det är en låg växt så är det mycket viktigt att jorden är fullkomligt fri från rotogräs vid anläggningsskedet och senare skall man alltid i början av varje säsong avlägsna eventulla ogräs och förbättra marktäckningen. Får ogräsen fäste så är det mer eller mindre omöjligt att få växten att funka eftersom grenarna slår rot längs markytan.

Lagom planteringsavstånd på stenyta är 1-2 plantor per kvadratmeter eller vad som passar in i bergsskrevor. I planteringsyta med duk+bark skall du räkna med ett avstånd på ca 60-70 cm eller 2-2,8 plantor per kvadratmeter.

Plantorna vi har till salu i samband med apriltävlingen 2019 är snygga plantor odlade i en 2 liters kruka och ca 20-30 cm i diameter. Under april månad kan du beställa dessa till priset 12€/st. Obs! begränsat antal. Normalpriset är 17€/st för denna storlek/kvalité.


Rhododendron x fraseri, FinE
Fraseratzalea eller ”våratzalea”


FinE-klonen kommer från Mustila arboretrum, valdes i samband med Keskas undersökningen efter dom kalla 80-talsvintrarna.

Liten sirlig mycket välförgrenad buske. Växer till ca 1,3 meter. Den rödvioletta blomningen täcker hela busken. Zon I-V.


Plantorna vi har till salu under apriltävlingen 2019 är storlek 40-60 cm i 4-5 L krukor. Normalpriset är 45€/st men under april 2019 kan du beställa till priset 37 €/st .


Rosa 'Ilo', FinE

Ilo har rikligt med dubbla ljusröda blommor mitt i sommaren ungefär från midsommar till slutet av juli. Denna rossort har få taggar och kan sägas vara tagglös. På hösten bildas några enstaka nypon och höstfärgen är vackert brokig från gul till orange och brunt. De ganska små bladen är mellangröna och på ovansidan en aning glansiga. Busken blir tät och behöver inte stöd. Höjd ca 1,5-2 meter. Klarar sig t.o.m. zon IV (Finland).

Tips! Vi har kunder som odlat denna rossort som "klängros", alltså med uppbindning till vägg och hen har då fått riklig blomning och en höjd på nära 2,5 meter.

Plantorna vi har till salu under apriltävlingen 2019 är storlek 30-50 cm i 3 L krukor. Normalpriset är 18€/st men under april 2019 kan du beställa till priset 15 €/st.

Suomeksi (FinE-listalta Taimistoviljelijät r.y.):
  • Kookas, vaaleanpunakukkainen keskikesän ruusu
  • Kukat ovat kerrannaiset, heleän vaaleanpunaiset, hieman lohensävyiset
  • Runsas kukinta alkaa Etelä-Suomessa juhannuksen jälkeen ja jatkuu heinäkuun loppupuolelle
  • Pieniä, punaisia kiulukoita muodostuu vain niukasti
  • Ei erityisiä vaatimuksia maaperän suhteen
  • Lehtien syysväri on keltaisen, oranssin ja ruskean kirjava
  • Pienet, teräväkärkiset lehdykät ovat keskivihreät, päältä hieman kiiltävät. Versot ovat tyveä lukuun ottamatta käytännössä piikittömä
  • Pensas on tiheä ja leveä ja pysyy hyvin pystyssä ilman tukea
  • Korkeus 1,5-2 m
  • I-IV

Dasiphora (potentilla) fruticosa 'Tervola', FinE
Tervola-ölandstoken är en ca 1,2 meter hög upprättväxande, tät klon från Norra Finland. Den har halvt glansiga friskgröna blad och gula blommor. Klonen är mycket tidig och faktiskt en av de första buskarna att spricka med löv på våren helt i jämförelse med t.ex måbär.
Tervola-token kan man också använda som bonsailiknande småträd då med ca 30-60 cm stam och en tät liten krona full med gula blommor hela sommaren. Vi har också börjat använda Tervola till klippta låga, stadiga häckar och klipper då på senhösten eller riktigt tidig vår. Är blomningen av sekundär betydelse kan man också klippa under växtsäsongen.

Eftersom Tervola token kommer från kalla nordliga Finland så invintrar den snabbare än andra ölandstokar och redan från början av oktober ändrar den till en gulorange höstfärg för att sedan tappa bladen litet längre fram i oktober.

Plantorna vi har till salu under apriltävlingen 2019 är odlade i en 2 liters kruka och ingår i serien med massabuskar där mängdrabatterna är lika för alla 30 sorterna, alltså 5 st för 49,90 €.

Keltakukkainen. Pystykasvuinen, tanakka pensas. Korkeus noin 1,2 m. I-VI

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hej! Ja, de får enkla vita blommor längs med kvistarna på våren.

      Radera