måndag 15 april 2019

Växterna i apriltävlingen, del 3

Vinn en nyttoväxt!


Bärtry 'Amfora'
Deltävling 3 på Facebook pågår 15-22.4 och handlar om frukt- och bärväxter. Frukt och bär du köper i butiken odlas ofta långt borta, har långa transporter, är dyra, har behandlats med olika bekämpningsmedel och dessutom förpackats i olika emballage. Genom att plantera egna fruktträd och bärbuskar får du njuta av en giftfri och gratis skörd under många år framöver, direkt från den egna gården samtidigt som du minskar mängden plastsopor. Plantorna är dessutom närproducerade!  
 
Här är växterna du kan välja mellan:
 

1. Lonicera kamtschatica 'Amfora', (Blå)Bärtry


Saskatoon 'Smoky'
Bärtry är en långlivad rund och tjock buske, som kan leva upp till 35-40 år och växer till en höjd på 1,2-2 m. Den blommar i april-maj med vitgula blommor. Det är en rikgivande bärväxt, som ger skörd mycket tidigt. Den är inte krävande, och den är extremt vinterhärdig (- 45'C). Det är en prefekt sort att odla i nordiska klimatförhållanden. Bären är dessutom mycket nyttiga och innehåller dubbelt mera antioxidanter än vanliga blåbär och dessutom en hel del olika näringsämnen och mineraler.

 

2. Amelanchier alnifolia 'Smoky', Saskatoon


Saskatoon eller bärhäggmispel är en Nordamerikansk bärsort som man nu börjar få upp ögonen för även här. Saskatoon är en härdig, stor buske, ca 2-4 m, med söta blåa blåbärsliknande bär i juli-augusti. Bären är mycket nyttiga och har högt innehåll av antioxidanter, vitaminer och spårämnen som järn, kalcium och magnesium.

Jätteblåbär 'North Blue'
"Smoky" har blivit en huvudsort tack vare sitt växtsätt; lågt, kompakt och med lättböjliga grenar. På äkta klonförökad Smoky är bären stora, över 14 mm i diameter, och runda och påminner mycket om blåbär. Smoky är dessutom en FinE-sort.

 

3. Vaccinum 'North Blue', Jätteblåbär


Höjd 0,5-0,7 m. Bredd 0,8-1 m. Stora, goda bär som mognar i aug/sept. Självfertil men gynnas av samplantering med andra sorter. Vid optimala förhållanden kan du få ca 3-6 liter bär per buske. North Blue är dessutom en FinE-sort.

Obs! Planteras i rhododendronjord (lågt pH). 

Körsbäret 'Huvimaja'

4. Prunus cerasus 'Huvimaja', Körsbär


'Huvimaja' körsbärssorten kommer ursprungligen från Pälkäne i Tammerforstrakten.

Frukten på Huvimaja är av amarelltyp, och är ganska stor, mörk och sötaktig.

Trädet är medelstort, 3-5 m högt, självfertilt och börjar fort ge frukt, redan vid 3-4 års ålder. Skörden är riklig och frukten mognar under andra halvan av juli.

Härdigt till zon: III(IV). FinE-sort.
Sommar-, höst-, eller vinteräpple?

5. Malus domestica, valfritt äppelträd

 
Välj fritt bland vårt äppelsortiment i butiken fr.o.m. 2 maj. Röda, eller gröna? Sommar-, höst- eller vintersort? Kolla gärna in de sorter vi rekomenderar här på hemsidan eller på Pinterest. 
 
Obs! Gäller normala äppelträd, ej familjeträd eller dvärgstamträd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar