torsdag 25 april 2019

Växtsläpp & Säsongöppning i plantskolan!

Plantskolans Garden Center slår traditionsenligt upp portarna 2 maj. Välkommen in och införskaffa vårens plantor eller varför inte passa på att fråga och diskutera kring Dina kommande trädgårdsprojekt. Vi bjuder som sig bör på kaffe och en spännande dryck - denna gång ARONIAMJÖD. Du kan också ännu under marknadsdagen på plats delta i sista omgången av Facebook-apriltävlingen där det utlottas en  häckstump på 3 m som vinst.

Mjöd är färskvara. Aroniamjöden med den snygga röda färgen och fina smaken började tillverkas 28 april. Det ska väl bli några tiotals liter dryck så få se hur länge in på "växtsläpp"-öppningsdan det förslår! Receptet finns sedan tidigare på inlägget 'Vad göra med aroniabären'.

Klimatsmart är för övrigt det riktigt populära ordet just nu. Du kanske redan visste att det är klimatsmart att själv odla sina ätliga växter, men har du också tänkt på sådana saker som växttransporter kontra närproducerat, odlingssubstrat, återanvändning av plastkrukor och inte minst att "rätt planta" håller tiotals år längre än motsvarande slit och släng variant. I de fyra omgångarna av vår apriltävling har vi listat en del av de klimatsmarta sakerna våra växter uppfyller. Och förresten, ännu under öppningsdagen kan du delta i tävling 4, se längre ner i detta inlägg.


Öppningsveckans erbjudanden 2-3-4-5 maj

Som sig bör finns en del riktigt fina vårerbjudanden på växter under öppningsveckan. Begränsat parti så det är först till kvarn som gäller, alltså rena "Växtsläppet".  Bl.a. dessa kan du fynda 2-5 maj:

Vitis 'Sommerset Seedless', Vinranka. 

19,90 € (norm. 25 €)

Ny tidig kärnlös sort för södervägg eller växthus. Mognar från mitten av augusti. Rödvioletta söta kärnlösa druvor. Sorten invintrar bra och har bra motståndskraft mot sjukdomar. Självfertil. Höjd: ca 2-5 m.
Läs mer om 'Sommerset Seedless' här.
Plantorna är 3-års plantor i 3-4L kruka.

 

Amelanchier alnifolia 'Smoky', Saskatoon. 

17,90 € (norm. 25 €)

FinE-sort. Amerikansk häggmispel. De ätliga bären stora, över 14 mm i diameter, och runda och påminner mycket om blåbär.
Får en del rotskott, men de kommer alltid riktigt invid plantan som därmed hålls väldigt tät och jämn i växten. Vårt provexemplar här på plantskolan har efter ca 15 år en diameter på 120 cm och en höjd på ca 2,5-3 m.
 Läs mer om 'Smoky' och andra Saskatoonsorter här.
Plantorna är 3-års plantor i 2L kruka.

 

Syringa vulgaris, Blå syren. 

12,90 € (norm. 15 €)

Vanlig blå bondsyren. Blålila doftande blomklasar i juni. Syrenen blir en stor buske med en höjd på 2-5 m.
Visste du förresten att man kan göra saft på syrenblommor, ungefär som när man gör fläderblomssaft. Se mera hur vi gjorde på syrensaftsinlägg från sommaren 2017.
Plantorna är stora 4-års buskplantor i 4-5L kruka.

Fasta mängdrabatter

Från vår plantskola handlar du till fasta mängdrabatter på många olika växter och växtgrupper.

Bl.a. kostar två äppelträd alltid 64,90 €, två plommon-, morellkörsbär- eller päronträd alltid 69,90 € och två bigaråkörsbär 74,90 €. Att det är två träd är heller ingen slump för många av dessa behöver vara två för bästa pollinering.
Perennerna köper du från oss i 3 olika prisgrupper och mängdrabatter på 5,10 och 25 st, och numera kan du också ta del av samma mängdrabattsprincip på ca 30 olika massplanteringsbuskar i 2 l kruka.

Läs mer om vilka växter det lönar sig att köpa två eller flera av här där vi listat alla fasta mängdrabatter!


Alla öppningserbjudanden kan du se här i Wiplant-vårbroshyren på Issuu.


Yes, där läste du inte fel - det finns GRATIS buskar på växtsläppet också - de 25 första kunderna kan välja en buskplanta (2L kruka) av antingen Norsk brudspirea eller Lilly dvärgpraktspirea också kallad röd dvärgpraktspirea.


Nyheter

Inget riktigt "växtsläpp utan en del nyhter. Bl.a de här nyheterna finns redan på växtsläppet i butiken.

Forsythia ’Courtalyn’, Gullbuske.

17 €

Citrongula stora blommor på bar kvist i maj. Tät och upprättväxande. Höjd: 1-1,2 m. Zon III.

Gullbuske-Forsythia har vi förstås också som en del andra kloner sen tidigare. I vår efter den fina vintern blommar de otroligt rikligt.



Pyrus Americana, Päron.

42 €

Stora, saftiga päron. Zon III. Har klarat sig hyggligt bra ända i Zon IV trots svåra vintrar.


Tyvärr har vi ingen bild på denna för oss nya sort. Begränsat parti!

 

Prunus dom. Victoria, Plommon

42 €
 
Stora röd-gul-violetta frukter med söt och god smak. Frukten mognar i mitten på september. Självfertil, men ger bättre skörd samplanterad med en annan sort. 

Gammal sort som  nu finns sortimentet igen efter många års uppehåll. Nyheten är att nu finns de omtyckta Victoria-plommonen som rotäkta, alltså något härdigare träd.

Prunus 'Voitto' & 'Wilma', Gulkrikon

 42 €

Ovanliga gulorange krikon som härstammar från Åbotrakten. Goda, aromatiska frukter i slutet av augusti. Syskonsorter. På egen rot.

 

 

Pinus 'Mops' och Picea abies 'Ohlendorfii' på egen stam


Både dvärgbergtallar och dvärggranar gör sig bra som uppstammade. Dessa är på egen stam och väldigt användbara när du själv vill välja vilken sluthöjd på stammen du ska ha. Med egen stam kan du lugnt förlänga stammen ända tills du börjar beskära själva toppen.
 

 
Ohlendorfii dvärggran på stam, piggt inslag i rabatten.

 

 

Vykort

1st: 1,50 €, 3 st: 3,90 och 5 st: 5 €.
 
I vår har vi fått in en hel del från tryckeriet, bl.a. nya vykort med växtmotiv till affären. Passa på och köpa ett kort också när du ändå kommer in och handlar träd eller buskar till present!

Köper du ett presentkort, t.ex till Mor på morsdag, har du alltid tidigare fått med en gratis växttidning på köpet, nu får du valfritt välja om du vill ha ett kort med istället för tidningen.


Ännu ett hett tips! Kom in och hämta Ditt eget tryckta exemplar av den nya Wiplant-plommon/körsbärsfolder eller den populära och lättfattliga Wiplant gödslingsinfon som länge legat på läsartoppen här på bloggen!


Tävling


Förhoppningsvis har du redan deltagit i  vår klimatsmarta apriltävling på Facebook. Om inte så pågår den sista deltävlingen  ända till och med öppningsdagen 2 maj och nu kan man vara med både via Facebook och direkt i butiken. 

Temat för veckan är "Damm- och bullerskydd" och handlar om häckar. Du kan vinna 10 st häckplantor som räcker till ca 3 m. Läs mer om häcksorterna du kan vinna här, mer om själva tävlingen här eller gå direkt till Facebook och delta här!

Och det riktigt, riktigt KLIMATSMARTA med våra häckplantor är att den lilla sticklingen sticks i en förmultningsbar "strumpplugg" som senare år 2 omplanteras till en kruka gjord från returplast och sist men inte minst så kan du returnera krukan för återanvändning till oss. Somliga kallar sånt här cirkulär produktion vi kallar det bara SMART, KLIMATSMART!


Undrade du varför vi valt att kalla säsongsöppningsdagen för just "Växtsläpp". Nu får du sluta fundera på det, för du ser väl att vi är helt våryra här på plantskolan, både med priserna och växterna. Och så är det alltid en del riktigt fint och exklusivt som vi aldrig riktigt hinner prata om....litet överraskning alltså.


Välkomna till Gardencentret 2 maj kl 10! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar