Det
finns knappast nåt så genuint somrigt som just jordgubbar.
Jordgubbarna är som godast solvarma och passar utmärkt till
glassen, med grädde, till bakverk, till plättarna och våfflorna
och för den riktigt händige så finns det en uppsjö recept på
marmelader, saft och olika bärblandningar där gubbarna ingår.
Grunden
Det
är bra om jordgubbslandet placeras på ett område med soligt läge,
gärna också vindskyddat. Jorden skall helst vara fuktig och
mullrik. Det viktigt att hålla landet ogräsfritt också före
planteringen eftersom jordgubbar inte tål konkurrens av ogräs.
Plantering av jordgubbar
Den
bästa planteringstiden för jordgubbar är våren och hösten, men
också mitt på sommaren är bra om man är hemma och ombesörjer
bevattning. De olika årstiderna har sina fördelar. Om man planterar
på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, medan på
hösten kan man plantera i relativt fuktigt väder. Plantera
plantorna med avståndet 30-50 cm och mellan raderna 50-80 cm. Man
kan beräkna ca 4 plantor till 1m².
Några vanliga planteringsavstånd
Jordgubbar
kan man plantera med olika avstånd. Det är dock bra att tänka på
att en fullvuxen jordgubbsplanta är nåt helt annat än den planta
du köper i butiken. Här presenterar vi tre riktigt vanliga
planteringssätt.
Skötsel
Håll koll på ogräset! Under
sommaren är det viktigt att rensa bort ogräs, men var försiktig så
du inte skadar de ytliga rötterna på jordgubbsplantorna.Det vanliga nuförtiden är att täcka marken med nån markväv eller annat material för att hålla fukten kvar och hindra ogräs från att växa. Dagens jordgubbsvävar håller också bären rena och fina plus att de är mycket hållbara.
Revor kan stjäla näring från huvudplantan därför är det bra att klippa av överflödiga revor.
Kom
ihåg att vattna de nyplanterade plantorna tills de hunnit etablera
sig. När de etablerat sig kan man minska på bevattningen men inte
så att jorden blir för torr.
Först andra och tredje året brukar jordgubbsplantorna ge som bäst skörd. Efter fyra till fem år börjar det vara dags att byta ut plantorna till nya. För att undvika jordtrötthet kan det också vara bra att byta växtplats.
Gödsling
Nya
jordgubbsland skall alltid gödslas vid anläggning. Absolut bäst är
att göra en näringsanalys av jorden, men också fast man hoppar
över analysen bör man gödsla, eftersom plantorna skall växa till
sig under första säsongen. Augusti är bra månad att gödsla äldre
planteringar eftersom jordgubbsplantorna redan då gett sin skörd.
Jordgubbar växer alltför mycket på bekostnad av blommning vid alltför högt kväveinnehåll. Gödsla därför med gödsel med högst 2-5% N (eller blanda ut den vanliga trädgårdsgädseln med 2/3 höstgödsel så blir det samma rersutat).
Sjukdomar och skadeinsekter
(tillägg sommar 2020)Jordgubbsplantan liksom andra växter har en del fiender. Dels är det frågan om skadeinsekter, dels om olika svampsjukdomar. Rötröta var länge en sjukdom som var anmälningspliktig i Finland, men efterhand som miljontals plantor importerats (främst för tunnel och växthus) har denna sjukdom spridit sig så att anmälningsplikten togs bort för några år sen..
Jordgubbsviveln (Anthonomus rubi) är väl den andra svåra plågan i jordgubbslanden. Det är en som insekt lägger ägg i blomknoppar och biter sedan av blomskaften. Jordgubbsviveln övervintrar som fullbildad i jordgubbs-fälten och däromkring.
Se närmare om de olika jordgubbsbekymren i svenska jordbruksverkets kompendium om skadegörare i jordgubbsodlingar (rödrötan hittar du på sid 20 och jordgubbsviveln på sid 36), https://www2.jordbruksverket.se/download/18.25b6cd1c150ec5405e6959e1/1447160275086/be27.pdf
Jordgubbssorter
För
jordgubbar är det vanskligt att tala om härdighetszoner eftersom
övervintringen har mycket att göra med hur pass blött det blir på
senhösten och vintern samt hur mycket sol som kommer när det är
barfrost i mars-april. Zonerna nedan skall alltså tas med en nypa
salt.
Jonsok
zon I-VI
Jonsok är en tidig sort. Smaken är
söt men inte lika aromatisk som Polka. Den har bra resistens mot
mjöldagg och gråmögel, dessutom mycket vinterhärdig.
Polka
zon
I-V
Polka
är en härdig, medeltidig sort som mognar i juli, ger också rikliga
skördar. Bären är starkt röda och söt, aromrik i smaken. De blir
medelstora till stora och saftiga bär.
Honeoye
zon
I-IV.
Honeoye
är en tidig och motståndskraftig sort. Bären är stora, saftiga
och fasta och sötsyrliga. Honeoye har den tendensen att de sista
bären på säsongen blir mindre.
Senga Sengana
zon
I-V
Senga
Sengana är en klassisk medeltidig sort som länge varit mycket
polulär bland odlarna. Tyvärr är sorten mycket påtaglig för
gråmögel. Hur som helst är bären medelstora, fasta och mörkröda.
Smaken är något sur men ändå aromrik.
Korona
zon
I-V
Är
också en medeltidig sort, och tål gråmögel ganska bra. Bären är
stora, smakliga och lite syrliga. Den påminner lite i smaken av
smultron.
Bounty
zon
I-III
Bounty
är den senaste sorten av dem alla. Smaken liknar lite senga sengana
men är mer motståndskraftig mot sjukdomar. Bären är ganska små
men väldigt söta och aromatiska.
Bounty. Bild: taimistoviljelijät |
zon
I-V.
Ria
är nosk sort som remonterar, alltså bildar bär hela hösten. Den
bildar stora smakliga gubbar tillika som det finns både kart och
blom. Ria har gett skörd långt in i november även om de bästa
bären kommer i augusti till början av oktober. Utmärkt för krukor
på terassen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar