måndag 5 augusti 2019

Oas för fjärilar och andra pollinatörer

Tänker man på sommar tänker man ofta på fladdrande fjärilsvingar. Från många olika medier har det de senaste dock åren slagits larm om hur pollinatörerna minskar. Utan humlor och bin blir matproduktionen lidande, och det samma gäller även frukt- och bärskörden i våra trädgårdar. För att hjälpa de nyttiga insekterna att hitta mat, vatten och skydd delar vi här med oss av lite tips för att locka dem till trädgården och få dem att trivas:

Anisisop 'Black Adder' är popp bland både humlor och fjärilar.

Plantera växter som blommar hela säsongen

A och O är att se till att insekterna hittar sin viktiga mat. Se därför till att det finns något som blommar hela växtsäsongen så blir pollinatörerna glada.

Omtyckta perenner är t.ex. lavendel, röd solhatt, kärleksört, fackelblomster, höstflox, rosenflockel, temynta, timjan, isop, salvia, kantnepeta, aster, blåklockor, och rudbeckia.

Bra buskar är t.ex. syrener, rosor, hortensior, schersminer och kaprifol.

Blommade träd som fruktträd, hagtorn och sälg gillas också.

Fjärilar gillar värme och är känsliga för vind. Plantera därför din fjärilsträdgård i ett soligt och skyddat läge.

Klipp inte gräset

Överväg att lämna områden av gräsmattan orört, eller slå inte dikeskanterna. De vilda bina, humlorna och fjärilarna drar stor nytta av även de vilda blommorna och gräsen, där de får både mat och skydd. Lämna också gärna någon hög med ris och grenar någonstans i trädgården.

Vatten

Vatten och fuktiga miljöer är bra både för fåglar och insekter. De flesta har kanske ingen damm i trädgården, men ett fågelbad med stenar i botten eller en annan grund vattenansamling som fjärilarna kan dricka från är bra att ställa ut.


Fjärilsholkar och insektshotell

Fjärilarna vill ha djupa, frostfria skrevor att övervintra i, och en fjärilsholk är ett bra alternativ till uthus, ihåliga träd och djupa barksprickor om man vill hjälpa dem hitta ställen att övervintra på i trädgården.

Vildbin, humlor och andra steklar kan man förutom att lämna fram rishopar också bygga fina insektshotell för. Ta t.ex. bamburör och andra ihåliga strån och stjälkar, lägga fram cementhålsten eller tegel med hål eller borra hål i träbitar och hänga upp på lämpliga ställen. Hotellen bör placeras i skyddade och soliga östlägen, i närheten av blommande växter på ca 1-2 m höjd.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar