fredag 10 januari 2020

Nyheter 2020

I vanlig ordning påbörjade vi nyhetssidan  för säsongen 2020 redan i oktober.  Nu så här inpå vår snöfattiga vinter börjar det också krypa in mera nyheter utifrån den stora världen.  Som vanligt kommer vi att uppdatera ända in till april månad.

På vår säsongöppning 2 maj (det är lördag i år) kl 10 kommer vi att ha så många som möjligt i en egen miniutställning. Ta dig gärna förbi denna nyhetssida då och då och kom in och bekanta dig med nyheterna från 2 maj.

På Pinterestsidan, https://fi.pinterest.com/wickmansplantskola/nyheter-2020/ finns en del av nyheterna presenterade och efterhand ska vi också få in ännu utförligare presentation här på bloggen.


Nyheter i träd och buskar


Aronia småträd med flätad stam. 




här är det tre plantor som flätats ihop för att få en spännande och stadig stam på detta småträd. Det normala med aronia på stam är att toppympa på rönn, men denna nya spännande produktionsmetod hittade vi för några år sedan i Europa och har nu anammat den här hos oss. Sorten vi använt är den välkända bäraronian 'Viking' så bärskörden som kommer kan du mycket väl använda i hushållet. Se t.ex vårt mycket populära inlägg "Vad göra med aroniabären".

Buskkörsbäret 'Schredraja' nu med stam







Buskkörsbäret Schredraja  nu även på stam. Bären mörkröda och saftiga. Zon V. Schredraja som på finska kallas "Pohjolan helmi" har ovanligt stora bär och är bara för detta ett gott val. Om man äter mycket bär på samma gång känner man en något sträv smak men att mumsa en handfull är bara gott. Orkar du inte äta alla bär så är det bekvämt att använda de stora bären till körsbärssylt eller -marmelad.



Vita luddkörsbäret 'Snövit' som buske




Luddkörsbär/Vita körsbär, i buskform. Finns nu också som buske och från tidigare  som litet träd. Vita, ganska små, söta körsbär som fåglarna inte ser så fort. Goda att äta direkt eller använda som dekoration på tårtor och bakverk. Zon III-IV.

Luddkörsbär Snövit kommer så småningom också som häck. Den kommer vi att plantera till våra egna provytor under sensommaren-hösten och finns det nån som vill pröva på häck själv så torde det bli plantor över till ca  50-100 m häck.

 Spiraea betulifolia 'Tor Gold'




Gulbladig björkspirea. Kompakt växtsätt. Gul-lime bladfärg på våren och lime-ljusgrön på sommaren. Vit blomning i juni. Röd höstfärg. Sol-halvskugga. Höjd  0,6-0,8 m. Höjdangivelsen tror vi att vi så småningom får lov att revidera eftersom detta är en mutation på den vanliga Tor som hos oss blir högre än detta.


Dvärgberberis. Intensiv röd bladfärg. Kompakt, buskigt växtsätt. Plantera soligt för mest färg. Höjd: 50 cm.

Nya finska rhododendron 

 

Kristian Theqvists rhododendronkorsningar på de finska rhododendronsorterna har vi inte odlat själva men har fått följande sorter reserverade för oss från den polska odlaren som förökar dem. 

Bilder på dem ser du enklast på Pinterestsidan med länken på namnet. Observera att det är begränsade mängder vi får in.


De nya plantorna är täta och fina. Bild 3 april när de anlände.




Rhododendron 'Nikodemus'

En ny finsk rhododendronkollektion odlad av Kristian Theqvist. Sorterna är köldtåliga och vackra. Rosa knoppar, halvdubbla vita blommor. Tät, låg sort.Höjd: 50 cm.
En ny finsk rhododendronkollektion odlad av Kristian Theqvist. Sorterna är köldtåliga och vackra. 'Eija' är en korsning mellan 'Elviira' och 'Blue Bell'. Blommorna är tvåfärgade med vit insida och rosalila kanter med bruna fläckar. Höjd: 1,2 m.
En ny finsk rhododendronkollektion odlad av Kristian Theqvist. Sorterna är köldtåliga och vackra. Korsning 'Helsinki University' x 'Blue Bell'. Bleklila knoppar, vita blommor med stora bruna fläckar. Höjd: 1,2 m.



Rhododendron 'Kristians's Cute'

En ny finsk rhododendronkollektion odlad av Kristian Theqvist. Sorterna är köldtåliga och vackra. Ljust rosa blommor med gulbruna fläckar och rosa områden på bladen. Långsamväxande, 60 cm på 10 år.

En ny finsk rhododendronkollektion odlad av Kristian Theqvist. Sorterna är köldtåliga och vackra. ' Becca' är en korsning mellan 'Helsinki University' och 'Blue Bell'. Blommorna intensivt rosa med grön-bruna fläckar. Höjd: 1,2 m.  Obs! Becca är nu (04 april) slutsåld för våren.

Nyheter i barrväxtgruppen

Barrväxterna är igen mycket populära kanske tack vare att vintrarna nuförtiden är mera snöfattiga än för 20-30 år sedan. Barrväxter finns för alla lägen och t.ex dvärgbergtallsnyheterna passar alldeles utmärkt i full sol.
Dvärgbergtall. Mycket långsamväxande, tät och symmetrisk dvärgbergtall, 0,3-0,5 m hög. Denna är närapå identisk med flera av de andra låga sorterna vi tidigare haft (bl.a Mops Midget).

Dvärgbergtallar har vi förresten under vintern gjort en djupdykning i de nya sorterna. Inlägget finns här


Det finns två typer av tall på stam, dels såna som har egen stam och dels såna som är toppympade på annan stam. De med egen stam är också ympade men s.k. basymp, alltså ympade nere vid roten. Det här är precis som med andra växter, det ger en liten skillnad i hur man ska ta hand om växten särskilt i början på dess nya plats.

En toppympad tall, eller annan barrväxt med för den delen, har kvistarna inympade på ett eller flera ställen på önskad stamhöjd. Det kan vara frågan om en 40 cm stam vilken är tänkt för en kruka eller en rabatt med mycket låga runtomkringväxter, kanske en japansk trädgård. Denna växt kommer aldrig att bli högre i stammen utan kronan breder ut sig från ympningsstället. Många sorter kan man  gärna "toppa" när det skjuter årets nya skott eftersom de då hålls ännu tätare och tjockare i kronan.

En basympad och uppstammad tall har den egenskapen att det är bara en kvist inympad nere vid basen. Denna ena kvist växer sedan till olika stark stam beroende på vilken tallsort det är. Skall plantan breda ut sig och bli en buskformig minitall utan stam så skall den klippas så att stamformen bryts redan nertill, alltså det blir många grenar. Vill man å andra sidan ha ett exemplar man kan växa med så klipper man bort alla utom en stam och binder och låter den växa för att senare på önskad höjd toppa av för en krona. Har man inte toppat mittskottet växer den sig högre och högre vilket kan vara  trevligt på många platser. Glöm dock inte att toppa när utrymmet inte tillåter mera växt.


Flera olika sorter med olika barrfärger, bl.a. 'Gnom', 'Zundert', 'Ophir', 'Grüne Kügel', 'Mumpitz' och 'Pal Maleter'. Plantorna på bilden är basympade exemplar som uppstammats och stammen kan alltså göras längre om man vill.
Här är det påympade sorter i olika stamhöjd och här är det inte möjligt att förlänga stammen.

 
Pinus mugo 'Allgäu' lågstam ca 40 cm, toppympad.

Pinus mugo 'Compacta' lågstam ca 30 cm - utmärkt för kruka på terass, toppympad

Pinus mugo 'Lilliput' stam ca 70 cm, toppympad

Granar på stam

Alla på bilderna är toppympade på höjden som anges

Förutom tallar på stam har vi fått in några nya dvärgsilvergranar på stam.
Picea abies 'Hystix' stam

Picea abies 'Pygmaea' stam

Picea pungens 'Bialobok' stam

Picea pungens 'Blue Tinket' stam

Picea pungens 'Glauca Compacta' stam

 

 

 

Perennaväxter

Våra nyheter i perennasortimentet är främst inom FinE-sortimentet där vi ökar produktionen vartefter våra moderplantor börjar ge material.
Här återfinns också ett par gamla "godingar" som återupptagits i vår produktion när vi observerat nya användningssätt.

Låg, snygg astersort med purppurröda blommor i september-oktober. Höjd: 50 cm. FinE-sort.


Temynta. Upprättväxande,täckande växtsätt. Blommorna stark rosafärgade. Höjd: 1,2-1,5 m. Fine-sort.



Temynta. Upprättväxande,täckande växtsätt. Blommorna stark anilinfärgade. Höjd: 1-1,2 m. Fine-sort.



Åbrodd. Gammeldags ört som nu också kan fås till låga häckar, t.ex. som avgränsare i köksträdgården. Grågrönt, finflikigt och mycket aromatiskt bladverk. Trivs bäst på solig plats i lätt, torr jord. Användas som krydda i brännvin och i doftpåsar. Höjd: 0,6-0,8 m.

Låg, snygg höstaster med starkt rosalila blommor från slutet på augusti-oktober. Höjd: 40 cm. Alice Haslam rekommenderar vi nu också som kantväxt eller t.o.m. som låg blommande perennahäck. Alice Haslam hade vi för tiotalet år sen i sortimentet men återupptäckte den som kant och häckväxt för några somrar sen.



Fotblad. Uppseendeväckande perenn, vackra blommor och stora röda frukter. Hela växten, utom de fullt mogna frukterna, är starkt giftig. Frukterna – men inte kärnorna! – är dock ätliga och har en svag arom.
fotblad har vi haft tidigare i sortimentet men den har nu varit borta rätt många år. Den har vi tagit med igen eftersom den verkligen förtjänar  plats i de mera speciella perennarabatterna.



Nyheter som kommer utifrån

Alltså denna grupp är litet mer oprövad men det är trots detta genom att pröva sig fram bland de intressantaste sorterna som man till slut hittar pärlorna. Några kommer säkert att snabbt försvinna men eftersom vi gör ganska stort uppföljningsarbete på bl.a köld- och klimattåligheten så tror vi starkt att dessa sorter ska komma in i våra stadigvarande listor, blott våra kunder börjar uppskatta dem.

Några av växterna finns senare inpå säsongen.

Berberis thunbergii 'Tiny Gold'

 


Tiny Gold har vi faktiskt prövat redan för några år sedan. Den fick då inte något större mottagande bland våra kunder men nu när efterfrågan på de låga färgrika berberissorterna skjutit i höjden tror vi det är dags att ta denna lilla gröngula boll in i sortimentet på allvar.

Tiny Gold blir endast ca 20-40 cm hög (5-10 år) med en bredd på max 30-40 cm. Små runda ljusgula blad och växtsättet blir en  rund kompakt buske. Denna berberis vill gärna ha sandblandad väldränerad jord men skall också vattnas vid torra perioder eftersom rotsystemet är mycket grunt. Utmärkt i t.ex stenpartier.

Denna berberis kommer från juni 2020.

Berberis thunbergii 'Chocolate Summer'

 

Litet beroende på hur solen faller på är färgen choklad till mörkt purpur. Observera att bilden är ett montage av buske+färgetiketten.

Chocolate Summer är som namnet säger vackert brons-chokladfärgad och får en höjd på ca 100-120 cm på 10 år.  Upprätta gracila grenar bildar en smal pelare.

Denna berberis kommer från juni 2020.  

 

Dasiphora (Potentilla) f. 'Creme Brulee'®


Ölandstok med dubbla, lysande vita blommor hela sommaren. Bladverket är mörkgrönt och framhäver blommorna på ett fint sätt. Busken växer kompakt och runt med en höjd på ungefär 1 meter och bredd på ca  60-90 cm. Denna ölandstok skall vara härdig till zon III-IV i Finland. 

Denna täta ölandstok är en perfect sort för krukor, balkong- och terrasslådor samt också till små trädgårdar och som låg landskapsväxt. 

Creme Bruléé är en s.k. First Editions® selection vilken har tagits fram på Morden Research Centre, Manitoba, Canada. First Editions konceptet tillhör Bailey Nurseries Inc. och våra plantor kommer därför från de europeiska plantuppdrivare som har avtal med plantskolan.

Bild på denna finns på first editions plants hemsida

Denna ölandstok kommer från juni 2020.

 

Dasiphora (Potentilla) f. 'Lemon Meringue'®


Ölandstok med klart dubbla blommor
 
'Lemon Meringue'® är en annan sort från  Morden Research Centre, Manitoba, Canada.Deanna tillhör också First Editions® conceptet.

Denna ölandstok har som namnet säger limefärgade blommor. Täta dubbla blommor, som påminner om små vackra rosor, kommer mycket rikligt från början av juli. Bladverket är mörkgrönt. Höjd ca 50 - 90 cm och bredden är ungefär samma.

Bild på denna finns på first editions plants hemsida.

Denna ölandstok kommer från juni 2020.

 

Dasiphora (Potentilla) f. 'Pink Whisper'



Ljusrosa ölandstok med "en glad gul disc"

Pink Whisper har som namnet säger ljusrosa blommor. Mittpartiet beskrivs som en glad gul "disc" som framhäver den rosa färgen. 

Pink Whisper passar förutom ute i trädgården också i terassurnor och krukor.

Denna ölandstok kommer från juni 2020.

 

Hydrangea paniculata 'Confetti'


Hortensia 'Confetti' växer till ca 100-120 cm höjd och bredd. Blomklasarna som kommer på årsväxten blir långa, enligt uppgift upp till ca 25 cm. Blomfärg vit som ändrar till lätt rosa med hösten. Stammarna är röda. Blommorna torkar vackert inför vintern eller man kan ta in dem i vas.

Confetti hortensia passar bra på mindre ställen eller i stora krukor. Kalkskyende, alltså använd rhodojord.

Denna hortensia kommer från juli 2020.

 

Hydrangea pan.'Little Quick Fire'

 Little Quick Fire är liksom storebror Quick Fire snabb att komma i blom på sommaren. Detta gör också att den rosa färgen kommer snabbt. Färgen börjar alltid som vit. Växthöjd 90-150 cm och bredd likaså ca 90-150 cm. Full sol eller halvsol med tillräcklig fukthållande jord (lågt pH).

Little Quick Fire som lanserats i USA i Proven Winners® conceptet har snabbt blivit en mycket populär hortensia tack vare den tidiga blomningen och ett tätt växtsätt.

Planteringsavstånd rekommenderas cc-avstånd 90-150 cm


Denna hortensia kommer från juli 2020.

 

Hydrangea pan.'Sundea Fraise'


Fransk hortensia (Jean Renalt) som introducerades år 2010 (Silver medalj på Plantarium, Holland).

Tät buskigt växtsätt med jämna stadiga grenar . Höjd ca 1,2 m och bredd ca 1 m. skotten är rödbruna och blomklasarna medium storlek med blommor från sensommaren fram till frost. Den rosa färgen som kommer när blomman blommat en tid beror mycket på sol och jordkvalité (pH-tal). Sundea Fraise passar bra som lägre avskärmningar och i stora krukor.

Se bild på förädlarens Jean Raenaults hemsida.


Denna hortensia kommer från juli 2020.

 

Larix kaempf. 'Stiff Weeper'


Japansk hänglärk. Detta småträd ympas på vanlig europeisk lärk (härdig till zon III i Finland). Våra plantor är ympade på 80 cm stam och är tänkta för små terassnära rabatter eller för större terasskrukor.

Den har hängande grenar med blågröna till gröna barr vilka på lärkens vis faller till vintern.

Denna hänglärk skall planteras i rätt skyddade lägen eller i kruka som vinterförvaras skyddat. Anses härdig i Finland till zon II.

Denna hängsälg finns från ca 20 maj 2020

 

Philadelphus 'Snowbelle'

Snowbelle är en låg schersmin med flerdubbla blommor.
 
Denna kameliaschersmin tillhör virginalis-gruppen och är en schersminsort med fyllda blommor. ‘Snowbelle’ är en elegant kanadensisk kameliaschersmin med vita och aningen nickande blommor med svag doft. Blommorna sitter samlade i knippen på sirliga grenar. Busken har ett lågt, kompakt växtsätt, ungefär 1 meter hög och 1,5 meter bred. Zon 3 i Finland (Zon 5 i Sverige).

Snowbelle har vi ibland haft i butik men aldrig varit i vår katalog och vi saknar själva för närvarande också foto.

Snowbelle kommer i butik från ca mitten av juni.

 

Ribes alpinum 'Pumilum'


man behöver endast lätt beskärning för att få en låg tät häck av dvärgmåbäret


Denna dvärgmåbär planterade vi för mer än 10 år sedan men ansåg då att måbärssorter fanns det ingen efterfrågan på och den blev därför aldrig att introducera i sortimentet. Vi har dock sett denna i flera anläggningar och trädgårdar utomlands och den har varit mycket snygg.

Nu fick vi tag på en pålitlig leverantör och kan därför erbjuda plantor för dig som vill ha en lågväxande tät måbärsplantering eller undervegetation under stora buskar och träd.

Som rundklippt brukar denna sägas vara "de kalla zonernas buxbom".

Växthöjd ca 30-50 cm och bredd ca 50-80 cm. Klarar zon V-VII i Finland.

Denna dvärgmåbär kommer från ca juli 2020.

 

Rosa 'Seager Wheeler'

Rosor är inte direkt vad folk satsar på just nu men vi kunde bara inte låta bli att införskaffa denna relativt gamla (1947) kanadensiska pimpinellros när vi nu hade chansen.

Den har fyllda rosa dubbla blommor i juli, svag doft och får en hjd på ca 1 meter. Den skall vara härdig som många andra pimpinellrosor ungefär till zon V i Finland.


Denna ros finns från maj 2020.

'Double Play® Praktspireor

Double Play prakt-rosenspireorna hör till det amerikanska Proven Winners conceptet. Många Spiraea japonica-sorter finns redan på marknaden och de flesta av de nya som kommer antas i Finland klara zon IV i vinterhärdighet.

Vi har tagit med 3 olika i våra 2020-nyheter:

- Spiraea japonica 'Double Play® Artist'

 
Denna praktspirea anges till ca 60 cm höjd med tät växt och  topparna på tillväxten är rödbruna. Blomfärgen rosa till lätt rosalila. Åtminstone på bild kan den lätt förväxlas med vår gamla Lilly sort som vi fortfarande anser vara den säkraste för större anläggning.

Double Play Artist är registrerad med PBR status (Plant Breeders Rights) sedan år 2008.

Denna spirea finns från ca 20 maj 2020.

- Spiraea japonica 'Double Play® Big Bang

 
En sort med gulorange lövverk och orangeröda tillväxttoppar. Blomfärgen ljusrosa ungefär i klass med eller något klarare än Little Princess.

Detta skall vara en något högre gulfärgad spirea med höjd på upp till en meter och vi hoppas på denna främst som ersättning för sorten Goldflame som vi allmänt tycker har ostadig växt, som lätt får skador av blötsnö.

Plant Patent #21,588 

Denna spirea finns från ca 20 maj 2020. 


- Spiraea japonica 'Double Play® Red


Detta skall vara en sort med stark mörkröd blomfärg och mörkgröna blad med  klart vinröda tillväxttoppar. Höjd 60-90 cm

Vår förhoppning är att denna skall klara våra blöta vintrar bättre än de gamla mörk-vinröda sorterna  Anthony Waterer, Walbuna m.m..

Double Play Red är registrerad med PBR status (Plant Breeders Rights) sedan år 2014. SMNSJMFR, PP#26,993


Denna spirea finns från ca 20 maj 2020. 

 

Spiraea japonica 'Sparkling Carpet'


Många förädlare strävar efter mera kompakta spireasorter och detta är också en sådan. Den skall ha kompakt och lågt rundat växtsätt med små löv som är röda när de spricker ut på våren för att sedan bli gulgröna med röda toppar. Blomfärgen är stark ljusrosa med mörkare centrum och höjd och bredd anges allmänt till 20-50 cm.

Registrerad med PLP (Plant patents) status år 2001 av Tony Huber. (Canada).

Vi får se om denna slår den allt populärare 'Magic Carpet' beträffande blomningen. 

Denna spirea finns från ca 20 maj 2020. 

Tillägg och uppdateringar till denna lista kommer intill april och foton för saknade kompletteras efterhand sorterna börjar blomma under säsongen.


Wickmans Plantskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar