måndag 6 januari 2020

Dvärgbergtallar en växande grupp växter

Dvärgbergtall var länge endast de fröförökade sorterna, Pinus mugo 'Pumilio' och Pinus mugo 'Mughus'. För ett tiotal år sen kom så den påympade sorten 'Mops' in i bilden och så småningom har sortimentet vuxit till sig för att nu omfatta en ansenlig mängd sorter.



Varella - tysk tät och rund form

Flera av sorterna har vi planterade här i österbotten på vår plantskola, några ute hos kund, för att följa upp växtsätt, tålighet m.m. Sorter som 'Mops', Gnom och 'Humpy' och några till har vi haft lång tid, Mops t.ex. sen mitten av 1980-talet. En hel del av de nyaste sorterna har vi planterat bara för några år sedan. Vi ska här göra en "genomgång" hur det är i dagsläget.

Tips om planteringsplats har vi också angett. Det här är vår subjektiva bedömning för att underlätta vid val av sort. Gemensamt för alla tallar är också att skuggiga platser skall undvikas.



Pinus mugo Allgäu är en nykomling vi nu haft ca 4-5 år. Den har vi ännu ingen riktigt bra bild på.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten.

ungt exemplar i1 lL kruka.
Pinus mugo Benjamin. Är en låg tät variant. Mycket användbar. Den har vi också haft 4-5 år men planterad på plats  3 säsonger. Benjamin växer bra men långsamt och har korta barr, låg och tät.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten. 

Benjamin 3 säsonger



Pinus mugo Columbo växer med tätt stadigt växtsätt och kan därför rekommenderas. Höjd anges i mellaneuropa till 1-3 meter, bredd till ca 1 m. Vi har den planterad 3 säsongen och exemplaret vi planterade var inte alls det bästa men har snabbt repat sig. Denna torde vara synonymt med Pinus mugo 'Columnaris' (" Its original name given in 1984 was Columnaris and it perfectly described its columnar habit. It grows slowly and dense, bears short, dark green, stiff needles borne in pairs. Thanks to its compact habit and columnar shape it will look good mixed with flat or prostrate growing plants and perennials.")
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stora stenpartier eller rabatter med andra barrväxter.


Columbo, kan rekommenderas.

Pinus mugo Gnom. Också en sort som funnits hos oss sen 1980-talet. Växer ofta med en till flera kraftiga stammar och rätt hög (höjd 150-250 cm).
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller sluttningar men fortfarande som högre solitärbarrväxt.


Gnom har kraftiga grenar redan som ung planta
Gnom toppklippt som ung planta

Gnom har ljusa blommor.
Pinus mugo Heini's Triumph. Nykomling som vi lyckades få tag på en gång och inte mer. Har funnits planterad 2 säsonger och ser ut att utvecklas till en låg bred variant.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: det har vi inte riktigt klurat ut än, men åtminstone är stenpartiet en bra plats.
Heinis Triumph har hittills blivit låg, mörk i färgen och tät.
Pinus mugo Humpy. Planterad i början av 2000-talet. Endast ca 40 cm hög med en bredd på ca 1 meter. Första exemplaret som stod helskuggigt utvecklades inte bra men andra som står halvsoligt ser bättre ut. Full sol rekommenderas dock och helst utan gräs inunder.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där materialet under de utåtväxande kvistarna är absolut gräsfritt. Kräver full sol.

Humpy, äldre exemplar (ca 10 år)

Humpy, yngre exemplar (planterad 3 säsonger)
Pinus mugo Mops.  Räkna med höjd 1-2 m efter 10 år. Pinus mugo 'Mops', har vi presenterat utförligare i tidigare inlägg. Sammandrag: Höjd 1-2 m och riktigt gammal (30 år) ska du faktiskt räkna med ca 2,5 m.  Barrfärgen är mörkt grön under sommaren och en aning ljusare under vintern. Stadig växt som tål snötyngd bra.

Ursprung: Mops är en Holländsk selektion från 1951 (This cultivar originated as a witch's broom found in 1951 by Hugo F. Hooftman Nursery, Boskoop, The Netherlands.), vilken också gärna gör egna häxkvastar och står därför som ursprung till många odlingsvärda sorter.

Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti, planteringslådor, sluttningar. De stamformade passar bra i låga perennarabatter och liknande.
20 år gammalt exemplar av Mops, aldrig klippt men ändock med stadiga kvistar. Här har växten en höjd om ca 180 cm.

Mops i kruka i vårt Garden Center
Mops i blom

Mops finns med stam, här basympad och uppstammad
Mops med 40 cm stam, toppympad.



Pinus mugo Mini Mops är en häxkvast från Mopsen. Den har av någon anledning blivit populärare och växer också låg och tät. Räkna med ca 40 cm efter 10 år. Bild på denna har vi men har bara inte lyckats hitta den i skrivande stund.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten. Minimopsen växer rund och kan också användas i krukor som vintertid är väldränerade.

Måhända är Minimops samma som Mops Midget (enligt våra anteckningar är vår bild Mops Midget och våra plantor ser exakt likadana ut)

Pinus mugo 'Grüne Kügel' tycker vi själva är en riktig fin liten sak. Den växer långsamt och tätt med starka grenar och håller därför formen otroligt bra. Rekommenderas. Höjd anges till ca 1 m inom 10 år (bredd ca 60 cm) vilket också ser ut att kunna stämma rätt bra i våra förhållanden.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten.

'Grüne Kügel' - ett dåligt exemplar som blev över men som repat sig snabbt efter 2 säsonger planterad.
Gryne Kygel nyplanterad försäljningsstorlek hösten 2018

Pinus mugo Mughus är den gamla högre varianten vilken i många böcker benäms ca 2 meter. Det stämmer såtillvida att den efter 10 år är 2 meter men sen växer den nog snabbt efteråt också och räkna med en höjd på ca 3-4 meter inom 30 år. Den är fröförökad så alla plantor blir heller inte likadana. Bör absolut toppknipsas när årsväxten skjuter på våren försommaren, nåt som kan bli nog så besvärligt med åren. Mughus benäms i många listor (ca hälften av alla listor inkl. vår egen) som enbart bergtall inte dvärgbergtall.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stora slänter och grupper där växthöjden får vara betydande. Planteringstäthet ca 80-90 cm.


Mughus fyller ut på de stora områdena.

Mughus, toppa årsväxten i maj-juni!
Pinus mugo Mumpitz är snabbväxande sort med relativt långa barr vilket gör att den ter sig ganska tät. Frisk grön färg. Höjd anges ofta till 1,8 m.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten.   Mumpitz kan du också använda som solitärbarr t.ex i låga perennagrupper eller t.o.m. i skild planteringsplats i gräsmattan.
Mumpitz hasr mörk fin färg


Pinus mugo Ophir är litet ljusare i barrfärgen och våra exemplar har rätt tydlig stam med jämn form. Höjd x bredd anges till ca 0,8-1,3 m x 0,8 - 1,2 m inom 10 år.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten. Använd Ophir om du vill ha något ljusare grön färg.

Ophir 3 år

Pinus mugo Pal Maleter har riktigt udda barrfärg eller vad sägs om grön färg med vita toppar. Topparna syns särdeles bra under långa höstar. Vi har inte haft Pal Maleter utplanterad själv mer än 3 säsonger så vi har ingen egen erfarenhet av sluthöjd. Höjd i Europa anges till 1,3-1,5 m, om det då är efter 10 år vill vi låta vara osagt. Ser du bilder på Pal Maleter där den är kraftigt buskformig så är årsskotten klippta som hos pumilio.

Pal Maleter växer med kraftig stam och den har vi nu också med stam (begränsad mängd).

Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där du vill ha en annorlunda grön stadig barrväxt.

Pal Maleter i kruka vid vår Garden Center
Pinus mugo Pumilio är då den andra "gamla sorten". Förvisso har det under åren gjorts flera urval i dessa men det oaktat är de alla fröförökade och således inte likadana sinsemellan. Pumilio bör därför alltid beskäras i årsväxten (toppskotten knipsas) när den skjuter de nya skotten på vår-försommar. Gör man inte detta jobb blir den snabbt gles och kvistarna lägger sig så småningom utmed marken med följd att olika träd- och grässly börjar växa inne i busken. Höjd (som klippt) anges till 1-2 m.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: större rabatter och slänter för lägre barrväxter. Passar bra att kombinera med stamväxande träd/småträd. Planteringstäthet ca 80-90 cm.

Pumilio är snygg när den kontinuerligt har klippts. Denna är planterad 2008 på Närpes torg och bilden är från 2016.

Pinus mugo Zundert har utpräglat gula barr på vintern och gröngul på sommaren. Zundert har vi inte längre i sortimentet men kan med lång leveranstid (1-2 år) få hem från specialodlare i Holland. Höjd på Zundert bergtallen anges till ca 80 cm och ända upp till 1,5 m. 80 cm är troligen höjden efter 10 år eftersom våra exemplar snart är uppe i detta mått.
Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten och du vill ha färg på höst och vinter.

Zundert, gula barr. Obs kräver full sol.
Pinus mugo Corley's Mat. 3 säsonger på plats men några fler år i kruka. Har hittills, i kruka alltså,  växt glesare men någorlunda stadigt rakt upp. Den vi planterade ut däremot ser ut att vilja växa längs marken???
Vårt bästa tips för planteringsplats är: här vågar vi oss inte på att ange en bäst-plats. Vi fortsätter nämligen att pröva oss fram angående användning och har t.o.m. några exemplar som vi prövar med stam.
Corleys Mat - månne denna växer helt längs marken utan käpp.
Pinus mugo Varella är en tysk korsning (1997) som kommit starkt på senare år. Våra första Varella sålde en bit in på millennieskiftet och de är nu alltså i runda svängar 15 år gamla. Välskötta exemplar av de första partierna planterade ute hos kunder är nu ca 60 cm höga och 100 cm i diameter. Med sina långa barr är den mycket täckande och otroligt fin. Vi skrev om Varellan i vår julkalender 2015.

Varella finns också påympad på stam och bildar då en riktigt rund och fin boll.

Vårt bästa tips för planteringsplats är: stenparti eller motsvarande där jorden är täckt t.ex med barkflis eller sten och man vill ha en verkligt tät rund och frisk växt. Stamformen använder du i på liknande platser eller också i samband med låga marktäckande perennaväxter eller de allra mest markkrypande barrväxterna.


Varella ca 10 år (60*60 cm) och vuxit på denna plats i 6-7 år
Varella, samma planta som ovan nu 5 år senare (feb. 2020) och måtten är nu ca 60 cm i höjd och ca 100 cm på bredden.

Varella på stam i vår Garden Center.

Och flera andra..

 

Några sorter som vi prövat men inte riktigt "godkänt" eller som det är närapå omöjligt att få tag på presenterar vi här:

Pinus mugo Vintergold. Vintergold skall få en ljusgul nyans på hösten men nackdelen hos oss har varit att färgen inte riktigt vill komma om höstarna kommer med minusgrader snabbt i oktober. Nu under de senaste varmare höstarna har vi dock märkt att den fått mer av den riktiga färgen.

Vintergold, inte nåt vi rekommenderar. Höjd efter 20 år hos oss ca 1,5 m.

Pinus mugo Mops Snezna är ytterligare en Mops ättling. Mycket korta barr och långsam i växten. Den är i det närmaste omöjlig att få tag på så därför finns den inte i sortimentet.


Pinus mugo Mops Midget är en häxkvast från Mops. Mycket svår att få tag på och finns därför inte just nu i vårt sortiment.Vi undrar faktiskt själva om denna är identisk med den som benäms Pinus mugo 'Minimops'

Pinus mugo Fischleinboden är också en sort som är omöjlig att få tag på.


Pinus mugo Hana fick vi en omgång där ca 2009-2010, sen dess har vi inte lyckats få den.


Pinus mugo Grüne Welle gick det bra att få flera säsonger i rad men nu på flera år finns den inte längre.

Dvärgbergtallar med stam 



De påympade sorterna med stam är också mycket användbara, antingen är de då basympade och uppstammade (i allmänhet sorter som naturligt har starka kvistar-stammar, typ Mops, pal Maleter...) eller så toppympade (sorter som har svagare kvistar, typ Varella, Humpy).

några sorter  som basympats och stammats upp, kräver ytterligare en säsong förrän man har ordentlig krona

toppympade exemplar i försäljning

Varella som toppympad, här redan med ett par års krona

våra Pinterestsidor finns ytterligare bilder på en del sorter. De bilderna är dock inte alla våra egna utan pinnade från andra webbplatser. Vi kan därför inte garantera att de inte toppklippts för att bli tätare än i naturligt tillstånd.

Vill du läsa om grundformen, Pinus mugo, så finns den någorlunda t.ex på American conifer Societys sida (på engelska).


Litet extra tips om dvärgtallar


De flesta dvärgtallar vi har prövat har klarat sig alldeles utmärkt. På de drygt trettio åren vi har ökat på sortimentet har vi endast en vinter haft små problem med övervintringen ute i kruka. Den växtsäsongen var otroligt kall med ett par veckors varmperiod i september följd av en kallperiod (-10 till -15 C) på ca 8 dar strax i början av oktober. De unga plantorna hann alltså inte alls invintra som de skulle och tog därför skada. På redan utplanterade exemplar som stått nån säsong såg vi inte samma problem men de hade kanske också hunnit växa mera under perioden juni-augusti. Vårt tips efter denna höst är att alltid höstgödsla i god tid i augusti och dessutom anbefaller vi växtplats som är solig.

ska man kombinera flera dvärgtallssorter i samma rabatt är det viktigt att man tänker sig för hur de växer. Dessa två hade nästan samma storlek vid försäljning  (3 säsonger före fotot togs) men har utvecklats såhär pass olika på relativt kort tid.


Det är många som vill ha gröna växter i krukor och planteringslådor och här vill vi påstå att de täta dvärgtallarna är ett av de bästa valen. De tål torka bra, överlever köld till rotsystemet och kan bra kombineras  med andra växter förutsatt att de inte växer för tätt inpå och skadar barren.

låg dvärgtall kombinerad med andra växter. visst kan man påstå denna plantering skulle ha vunnit på att ha endast plantor av den låga runda sorten?

Vi hjälper


Känns valet av tall svårt? I så fall behöver du experthjälp! Vi på Wickmans Plantskola hjälper dig gärna att välja sort. Då behöver vi veta sånt som läge, befintligt jorddjup och jordtyp, ogräs, växter planterade i samma rabatt eller annars nära m.m..Ta kontakt i god tid eftersom flera av sorterna finns endast få exemplar i lager och vi kan behöva beställa från europeiska plantskolor. Tänk då också på att vi helst inte rekommenderar importbarrväxter sent på hösten eftersom temperaturen i odlingslandet ofta är varmare än hos oss och växten därför inte alltid hinner förbereda sig för vår vinter.



1 kommentar:

  1. Väldigt informativt! Hjälpt mycket. Tack :)

    SvaraRadera