Snart sagt ingen har de sista veckorna undgått att höra att det kinesiska nyåret är i analkande. Tyvärr har det nu satts i samband med det s.k. coronaviruset, som gjort att flera kiesiska städer mer eller mindre satts i karantän. Vi vill i alla fall gärna ta fram litet andra fakta.
Kinesiskt nyår eller vårfesten/vårfestivalen är det kinesiska nyåret enligt den traditionella kinesiska kalendern. Det infaller i samband med nymåne under perioden 21 januari till 20 februari i den gregorianska kalendern. I år är det kinesiska nyåret lördagen den 25 januari 2020.
Länken där i inledningen är från Wikipedia. Vi fortsätter saxa litet till från Wikipedia:
Vårfestivalen är också för många den längsta arbetsfria perioden på året.
Barn, men också många andra, får vanligen en nyårspeng i ett rött
kuvert. Helst av allt skall beloppet vara förknippat med en 8:a då det
är ett turnummer. t.ex. 8, 80, 88 eller 888 RMB (Renmimbi). Valutan Renminbi är Republiken Kinas officiella valuta men i internationella
sammanhang så kallar man valutan för yuan alternativt yuan renminbi.
Koden för valutan är dock i valutakretsar CNY.
Många arbetsplatser
delar också ut en 13:e månadslön till sina anställda inför nyåret.
En mängd andra traditioner finns runt det kinesiska nyåret. Nyårsfesten hålls som regel på nyårsafton, medan nyårsdagen är vikt åt vän- och familjebesök. Just det, vikt åt vän- och familjebesök. Kinesiska nyåret är alltså den högtid där man ska hem och träffa familjen - man reser alltså.
Nyårets midnatt firas in med smällare och fyrverkerier. Hela nyårsfirandet avslutas med Lyktfesten där man har traditionella lyktor där människor skriver sina önskningar på lyktorna, och hoppas att de ska besannas under året. Lyktorna som är tända med levande ljus släpps sen och stiger till skyn av värmen inuti.
Det kinesiska året namnges också med djurnamn. 12 olika förekommer och detta år är råttans år.
Så, till saken, hur sammanhänger växter med kinesiskt nyår?
Jo, många växter som vi har i våra trädgårdar härstamnar från Asien - Kina. Växter som Kinesisk en, Daglilja, Pion, Tulpan och många, många fler har alla sitt ursprung i dessa delar av världen.
Pioner har härkomst från Asien |
Även om pionerna (länk till Wikipedia) kanske är de mest omhuldade och omtalade av dessa växter vill vi nu också lyfta fram en annan mycket användar perennaväxt, nämligen Dagliljan.
Till dagliljeslätet räknas ca 15 naturliga arter, de flesta gula eller gulorangegula. Från dessa 15 har man sedan korsat fram en stor mängd sorter (hybrider) så att i detta nu är dagliljorna ett av de mest populära växterna med ca 45.000 namngivna sorter i en mycket rik färgskala från gräddvitt till rött och purpur. Dessa sorter benäms som hybriddagliljor eller trädgårdsdagliljor (Hemerocallis hybrida-gruppen). Vill du titta på några bilder och läsa om vidare indelning av trädgårdsdagliljorna rekommenderar vi återigen Wikipedia.
Daglilja fulva blommar på sensommaren |
I vår plantskola har vi två av ursprungssorterna nämligen Hemerocallis lilioasphodelus - gul daglilja och Hemerocallis fulva - brunröd daglilja. Dessutom finns hos oss några få av hybriderna (ca 10 olika) och här vill vi främst nämna sorten 'Apricot' som har virusrensats och numera har FinE-status.
Hemerocallis hybr. 'Apricot', FinE
Denna daglilja var en av de första perennerna som finska elitplantsstationen virusrensade nån gång där strax före millenieskiftet. Den hade då kodbeteckningen TTA-140 och kallades Aino eftersom man trodde att det var en gammal finsk dagliljehybrid. Under senare år har det dock visat sig att den är identisk med den hybrid som heter 'Apricot' vilken då skall ha korsats i slutet av 1800-talet (år 1893 näms på flera ställen) och föräldraplantorna skall troligen vara H. flava och H. middendorffii.
Apricot är en tidigt blommande daglilja och har guldgula till lätt guloranga blommor på bara stjälkar vilka sticker upp ovanför ett relativt lågt bladverk. Höjd ca 60-70 cm. Växten är mycket härdig och lättodlad.
Då till det intressanta med både Apricot och andra dagliljor - Du kan använda dagliljan i köket! Det ska bli alldeles utmärkta att woka eller steka och har länge använts som mat och medicin, främst i de kinesiska köken där
den ofta förekommer. Hela plantan är ätlig. Blomman är läcker att ha som
dekoration i sallad och på serveringsfat, och har en mild, blommig
smak. Blomknopparna kan också ätas färska eller stekas snabbt i olivolja med
salt och svartpeppar. Också skott och unga blad kan ätas färska eller i
wokrätter och soppor.
Just sorten Apricot är särdeles bra för köksanvändning eftersom den har otroligt rikligt med blomknoppar och blommor.
Både pioner och de andra kinesiska växterna lämnar vi till kommande inlägg och nu säger vi bara Gung Hai Fat Choi vilket då på mandarinkinesiska skall motsvara Gott Nytt År.
Fotnot. Inlägget har vi gjort helt med hjälp av Wikipedia och Google plus då egna uppgifter om växterna. Vi har försökt använda trovärdiga källor men trots detta kan fel finnas.
Kjell Wickman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar