måndag 8 februari 2021

Nyheter 2021

Nyhetssidan för kommande året  startar vi redan på höstkanten året innan och så gjorde vi då också i höstas. Vi uppdaterar sedan med inköpta nyheter och med mera bildmaterial under hela vintern. Det är bara att följa inlägget för att se senaste uppdateringar.

Prydnadsäpplet 'Polkagris' finns som nyhet redan från början av säsongen.

Malus 'Krasvitsa sada' kommer som nyhet under sommar 2021


Bildmaterialet till många växter samlar vi nämligen under sommaren innan, alltså av växtsorterna vi själva odlar. De inköpta nyheterna saknar kanske bild så då rekommenderar vi Google eller Pinterest för bild.

Också leverantörernas listor för kommande vår har droppat in, och vi inspireras  förstås också att därifrån skaffa in nya växter som kan ha bra förutsättningar i vårt klimat. Listan fylls därför på vartefter under vintermånader för att stå helt klar nångång mars-april inför kommande vårsäsong . 

 

Eftersom fruktträd varit riktigt "i ropet" sedan folk är hemma p.g.a. pandemin så börjar vi  med några frukt- och prydnadsträd som vi ympade till under våren 2020 och som kommer att finnas i vår plantskola från ungefär midsommar 2021.  

Observera att dessa träd kan inte i detta skede beställas för leverans men de som ännu finns kvar i augusti när skotten börjar förvedas kan då också sändas. Följ gärna våra Facebook o Instagramsidor där vi meddelar när man kan beställa för leverans.

Malus domestica 'Pervisaljut'


En rysk äppelsort som vi redan haft i provodling under många år. Denna planterade vi själva år 2006 och den har burit frukt ungefär från tredje året. Eftersom vi har dåligt med utrymme så har vi beskurit rejält varje år men i alla fall fått ordentligt med stor god frukt.

Parvisaljut tillhör de sorter som ska vara relativt resistenta mot äppelskorv. Därtill har vi observerat att mumiesjukan också hålls borta härifrån. Två fina fördelar alltså.

Och så här låter översättningen från finska: (Pervi saljut = Första hälsning) Rysk korsning från Orlov. Frukt ca 130-150 g med en guldgul bottenfärg och hallonröd täckfärg med lätta ränder. Fruktköttet är gräddvitt och saftigt med en intressant sötsyrlig smak. Rätt bra motståndskraft mot skorv. Sorten ger riklig och regelbunden skörd men på kraftigväxande grundstammar tar det några år extra innan skörd kan fås.

I vår ryska bok från 2003 nämner man att fruktstorleken kan vara upp till 200 g. Enligt de källorna skall det vara frågan om en korsning mellan kinesiska kanelsorter och fri pollinering i sorterna Grushovka + Papirovka + Michurins Record. Sortprovningen för Pervi Saljut  skall ha börjat 1984 även om korsningen har uppstått redan tidigare. 

Pervisaljut har senare också i Ryssland använts i vidareförädlingar och kanske vi nån gång i framtiden får in några av dessa också, vem vet.


Malus domestica 'Osmolas höstäpple' 


 

Ett gammalt finskt höstäpple från 1930-talet härstammande från Lahtis. Första sortbeskrivning skall finnas redan från 1907 enligt Livsmedelsverkets sortbeskrivningar.

Också planterad hos oss 2006. Den har dock inte gett så mycket frukt hos oss men det kan naturligtvis bero på att vi beskurit träden hårt i stort sett alla år (något man inte skall göra med svagväxande grundstam B9). Osmola höst skall enligt tabeller klara vintrar i zon IV.

Hos oss har sorten mognad under senare delen av september vilket är helt enligt beskrivningarna. Smaken är bra och trädet i övrigt är friskt.

Malus domestica 'Krasvitsa Sada'

 

vit bottenfärg med ljust rosa täckfärg

Också detta ett ryskt äpple som skall var skorvresistent. Planterad hos oss 2006, övervintrat utan problem och ger årligen frukt som inte angrips desto mer av varken skorv eller monilia.

Eviras sortbeskrivning på Krasvitsa Sada

 

Kuopio Universitets (Pohjoisen hedelmäpuut) sortbeskrivning av Krasvitsa Sada:

Korsning (Suislepp x Borovinka). Rysk sommarsort från Mithurinsk. Sorten Borovinka skall vara identisk med den mera kända 'Harlamovsky'

Frukterna medelstora ca 120-200 g med porslinsvit bottenfärg och ljust rosa täckfärg.

Saftigt mycket gott äpple med lätt söt-syrlig smak. Hållbarhet ca 2 veckor.

Krasvitsa sada har rätt bra motståndskraft mot skorv. Trädet kommer rätt snabbt i bördig ålder och har rikligt med frukt.

...och vår egen erfarenhet överensstämmer rätt bra med detta.

 

Malus domestica 'Medunitsa'

Planterat hos oss 2006. 

 

Malus Medunitsa


Medunitsa kommer från försöksstationen i Mitjurinsk (Tamblov-oblast) och är en korsning från den mera kända sorten Wealthy (korsning Wealthy x Koritshnoje polosatoje). Sommarsort med utmärkt skorvresistens och bra vinterhärdighet.

Delikatessäpple med fruktstorlek på ca 110-120 g. Smaken beskrivs som lätt honungssöt (Medunitsa betyder  honung).

Medunitsa är ett äppel vi tyckt om i vår provodling. Enligt beskrivningarna skall trädet börja ge skörd ungefär 5:te året (vi fick provsmaka något före detta). Trädet ger medelstor skörd regelbundet varje år.

Eviras sortbeskrivning. på Medunitsa.

 

Pröva också gärna höstsorten Uslada som vi hade som nyhet för nåt år sen!

 

Sen har vi några prydnadsäppel och vissa av dom anses som riktiga äppelsorter långt norrut

Malus x purpurea 'Polkagris'

'Polkagris' har vit rand i mitten av kronbladen

 

Malus x purpurea 'Polkagris' är ett rosablommande prydnadsäppel som vi fått från Lukes samlingar av träd från Helsingfors stads parker. Blomman hos Polkagris har en säregen lång vit rand och frukterna är klarröda ca 1,5 cm i diameter med ett rödgult fruktkött. Trädet har ett fint, ganska högt växtsätt med yttersta grenarna lätt hängande som hos sorten Makamik. 1993 anges som året sorten upptäcktes på Storsvängen (Isokaari) i stadsdelen Drumsö, Helsingfors. Denna sort tros härstamma* från fröförkningar gjorda av trädgårdsmästare  Bengt Schalin (stadstrg.m. 1946-1957)

Polkagris har helt enkelt ett stort prydnadsvärde!

* källa: Viherympäristö 3/2008

Malus x purpurea 'Onneli'


 
Precis nyutslagen blomma som är mera rosa

Malus x purpurea 'Onneli'. Här är det väl egentligen bara frågan om nytt namn eftersom vi rätt länge haft detta träd under namnet "Kivitorppa 2". Kivitorppa 2 har vi skrivit on tidigare.

 

Malus 'Peräpohjola'

 


Malus 'Peräpohjola' har vi under flera år sålt på partisidan och sorten har nog funnits på en del andra plantskolor men den kommer nu också in i vårt minutsortiment. Peräpohjola är hemmahörande från norra Finland (Torneåtrakten) och har som bästa egenskap, förutom då härdigheten förstås, att dess årliga växtkraft är anpassad till korta somrar, därför skjuter den snabbt årsväxt och är genom detta en mycket grönväxande snygg sort vilken då också får små färggranna äppel tidigt på hösten.


Plommonen Mari (Prunus domestica 'Mari') och Anttola (Prunus domestica 'Anttola')

Mari är en estnisk fin och omtyckt sort. Frukten är blå och mycket söt och saftig, mognar i september. Trädet växer starkt men kommer trots detta snabbt i produktiv ålder. 

Härdigheten är ifrågasatt men trädet rekommenderas hittills till zon 2. På varma platser, t.ex vid väggar och spaljeer funkar det bäst. Hos oss här i finsk zon III har det faktiskt gått bra i 20 år så riktigt dålig härdighet är det nog inte och det är kanske därför vi nu också vågar oss på att erbjuda sorten.


'Anttola' är MTT Laukas (nuvarande Luke) sort. Söt smak och frukt med tunt skal, med röd-gula, söta medelstora frukter. Som helt mogna är frukterna blåviolett. Trädet starkväxande. Skall enligt Luke vara härdig till zon 3 i Finland. 


Plommon Mari


Physocarpus opulifolius 'Amber Jubilee' med stam

Denna har vi också haft länge som buske men finns nu begränsat parti med stam. Ett mycket färggrannt småträd gjort genom att stamma upp kraftiga buskar och klippa till koronan. Amber Jubilee på stam är ett bra komplement till våra tidigare stamsmällspirea, Diabolo, Red baron och gulbladiga Nugget.

När du planterar denna skall du i fortsättningen också beskära kronan för att alla de fina färgerna skall bestå år från år.
Amber Jubilee har först gula blad, får på sommaren oranga blad och sist på hösten är bladen nästan helröda. Nu finns Amber Jubilee också med stam.


Prunus virginiana 'Canada Red' 

Rödbladig virginiahägg som växer till 5-7 meters höjd. Purpurröda blad på sommaren men bladsprickningen på våren är grön. Canada Red har snygg växtform. Härdig till zon IV (V). 

Plantorna vi har kommer från mitt på sommaren 2021

 

Virginiahäggen Canada Red har i stort sett samma färg på bladen som bildens Schubert.

Vitis Einset Seedless

(ny sort för oss så bild saknas ännu - se Pinterest)

Röd till rödviolett bordsdruva för riktigt varma uteplatser (zon I-II? Fi eller III Sv) eller helst för växthus.Denna  som man säger "kärnlösa" vindruva kan ha en del mjuka obetydliga kärnor. Amerikansk korsning från 1960-talet som introducerades på marknaden 1985 efter gedigna försök. 

Är du intresserad av Einset Seedless så kan du studera de uppgifter vi fått fram på ett skilt inlägg om denna sort..

 


Blåbärstry 'Boreal Beast' och 'Boreal Beauty'

Blåbärstry Boreal Beauty sommaren 2021

 
Dessa två (och några till i samma serie) har vi redan försökt få någon tid och nu har vi dem som nyhet i vår.
 
Boreal Beauty är en rikbärande senblommande sort, där bären givetvis då också mognar senare. Sorten är egentligen framtagen främst för industriell odling men har en del riktigt bra egenskaper också för var och en trädgårdsägare som vill pröva
- bären mognar jämnt även om då de allra första lätt faller till marken så blir skörden stor
- bären är hållbara (annars kan man inte skörda maskinellt) och du kan alltså vara ganska hårdhänt vid plockningen
Ska man nämna nån riktig nackdel med Boreal Beuty så är det främst växtsättet där kvistarna relativt lätt bryts vid skördandet av bär.
-
Boreal Best är också den framtagen för maskinell odling. Tillhör de senblommande sorterna. Passar utmärkt i samplantering med Boreal Beauty tmen också t.ex med Aurora. Bästa egenskaper för hemträdgårdesodlare:
-bären sitter bra på busken utan att falla till marken, vilket förstås då kan göra den en aning svårplockad
-stor skörd
-bra söt-syrlig smak


Bild på Boreal Beast och Boreal Beauty har vi inte ännu men du kan t.ex besöka vår pinterest-sida där vi har bild-pin från andra sidor.


Hippophae rahmanoides 'Eva'

(ny sort för oss så bild saknas ännu - se Pinterest)  
 
Vi har också råkat ramla över några plantor av havtornssorten 'Eva'. Eva är ett resultat av korsning med vildmaterial från Torneå/Haparanda och rysk sort. 

Eva främsta plusegenskap skall vara sötare bär än övriga sorter. Att storleken dessutom är bra gör förstås sitt till. Vitamininnehåll i just Eva har vi inte hittat uppgift om.

Plantorna vi har nu under våren 2021 är stadiga 1 meter långa som borde ge en del bär redan första sommaren. Bör planteras tillsammans med hanbuske för att ge skörd.


Syringa josikaea 'Oden' stam

Vi hade ungerska syrenen Oden som buske till nyhet 2020 och nu kommer uppföljaren alltså stamform av densamma.



Nya häckväxter:

Amelanchier alnifolia , fröförökad häckplanta i P11

Detta är den ursprungliga amerikanska bärhäggmispeln. Bären är ca 4-8 mm i storlek (jfr saskatoon Smoky över 14 mm). Saskatoonsorterna som odlas för bärens skull har förädlats från vanliga A. alnifolia.

Häcksorten har yvigare växtsätt än vanlig häggmispel (Amel. spicata) men passar därmed också ypperligt till klippta häckar.



Quercus robur fk Närpes. Dessutom har vi gjort ett parti häckplantor av vår ek. Plantorna är i 9 cm kruka och således både mindre och förmånliga. Ek passar otroligt bra till häck där du vill ha en mycket stadig, vindtålig och formbar häck.

Vår vanliga ek har vi nu också småplantor till häck

Thuja 'Dark Embers'. Hade vi som nyhet redan för några år sedan, då som solitärtuja. Nu finns den även som häckstorlek i 2L kruka. Dock är tillgången begränsad så det räcker bara till några få häckar.


Barrväxter:

Picea pungens 'Edith'

Silvergranen Edith har samma fina härdighet som många andra silvergranar eller upp till zon VI (Finland) = VIII (Sverige). Den har en intensiv blå färg med relativt jämnt växtsätt. Den växer ca 15-30 cm/år och man räknar allmänt med en höjd på ca 2,5-3 m på 10 år och 5-10 m som fullvuxen efter ca 25-30 år.

Vi har haft Edith på vår plantskola i ungefär 10 år. Planteringsplatsen skall som för alla andra silvergranar vara full sol och gärna mark som är väldränerad, gärna med litet inslag av grus.

Edith togs fram 1975 av ungraren Elemér Barabits och presenterades 1990 i dendrologisk litteratur (Dendroflora ,1990, by Harry J. van de Laar).

 

Picea pungens 'Edith'


Prydnadsbuskar, Klätterväxter, Perenner, Annat 

Just detta år är det färre nyheter än vanligt på gång med de som är på  kommande uppdaterar vi här så fort vi får ordning på alla planer och växter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar