lördag 24 april 2021

Syrenhäck - fråga-svar

Ska syrenhäcken användas för blomningen eller...?
 

Rätt ofta får vi frågor vilken syrensort som är bäst och som vi rekommenderar. Vi har flera sorter just för att det kan variera från plats till plats och också vad som är huvudsyftet med häcken. Här ett svar på frågan "Vilken variant skulle du rekommendera som skulle vara fin samt fungera som vindskydd?"

Hej,

alla våra syrensorter är bra kloner men vilken som är bäst beror mycket på vilket resultat och vilken skötsel man  tänker sig.

Här en snabb genomgång (syrener):

Holte är bra till klippta häckar, där man också klipper gräs vid sidorna. Holte gör massor av rotskott och utan regelbunden klippning av gräset/slyn sprider den sig . Holte har stora blomklasar men trots detta är själva blomklasarna inte så täta, alltså bättre sorter finns för blommande fristående häckar men som sagt som regelbundet klippt häck funkar den finfint eftersom det faktiskt nybildas kvistar nerifrån i jämn takt. Holte har rätt stora blad.

Ungersk syren Kjell har vi tagit fram enkom för klippta häckar MEN som storväxt friväxande (blir 4 m hög och 3 m bred) har den årligen mycket tät ljuslila blomning. Kjell gör inte nämnvärt med rotskott (även om det finns några) och går bra mot naturområden. Används mycket till klippta häckar eftersom skotten är något tunnare (=lättare att klippa)än hos många andra syrener. Bladen också helt ok färg.

Ungersk syren Måttsund är svensk smalväxande syren med stora rätt gles blomklasar. Snabbväxande sort som är utmärkt för områden där snävare häck behövs med mindre klippinsats (behöver nog formas).

Ungersk syren Oden har vi ännu ej som häckalternativ men där har man en tät jämn blomning och den är alltså tänkt för blomningens skull

Norrlandssyrener Julia. Används främst till blommande friväxande häckar, men kan utmärkt också användas till klippta häckar (utan eller med mycket litet blomning). Julia gör inte nämnvärt med rotskott så den passar också bra mot naturområden.

Norrlandssyren Ainola. Har mindre storlek på blommorna än Julia och mera lila till lilaroosa färg. En klar fördel med Ainola är däremot bladen som har en något blank fin färg. Används därför mest för bladfärgen till både klippt och friväxande.

Prestonsyren Holger har vita blommor och också samtidigt snygga blad. växer lägre än ungerska/norrlandssyrener.

Andra prestonsyrener. finns Coral (laxrosa rätt låg), JamesMcFarlane (laxrosa något högre än Coral), Ellinor (rödrosa hög). Dessa växer betydligt långsammare än ungerska/norrlandssyrener och de blommar också vanligtvis något senare. De här sorterna används främst i blandgrupper/häckar där man eftersträvar färgrik och lång blomning.

vanliga bondsyrener finns med blåa och vita blommor. De vita växer långsamt, är dyra och kräver tålamod. Blåa blir nästan dubbelt så hög som vita. Används främst av dem som absolut ska ha en gammal traditionell syrenhäck. Gör mycket rotskott.

Syren överlag använder man mycket för vindskydd där det finns risk för stor snömängd (drivsnö) under vintern. Eftersom syrener har stadiga kvistar tål de tyngder från blötsnö och drivsnö bra utan att knäckas. Syren är  inte riktigt tät i kvistarna vintertid och samlar därför inte snön liksom t.ex thuja, aronia, try-sorter mm.

som sagt fin och fungera som vindskydd beror litet på, men flest av kunderna som väljer syren väljer antingen Julia eller Kjell för då har de bra valmöjligheter också längre fram.

mvh

Kjell W

Wickmans Plantskola-Taimisto-Nursery
Östanåkersvägen 17, 64230 Närpes, Finland
phone +358 400 233480 http://www.wiplant.fi/
följ oss också gärna på:
https://wickmansplantskola.blogspot.fi/
https://www.facebook.com/wiplant/
https://www.instagram.com/wickmans_plantskola/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar